ŠPANJOLSKA - HRVATSKA Dalić otvara Ligu nacija s debitantom o kojem svi pričaju

Foto: Getty Images

HRVATSKA nogometna reprezentacija večeras od 20:45 protiv Španjolske igra prvu natjecateljsku utakmicu od finala Svjetskog prvenstva.

> Dalić najavio juriš na pobjedu i rekao da u Rusiji nije kopirao Španjolce

> Dalić otkrio tko se vraća u momčad protiv Španjolske

> Enrique najavio utakmicu s Hrvatskom i poručio: Modrić nije najbolji na svijetu

> Rakitić: Želim pobjedu nad Španjolskom u 100. nastupu za Hrvatsku

Nakon prijateljskog ogleda s Portugalom prošlog tjedna pred izabranicima Zlatka Dalića prvi je ispit u Ligi nacija - gostovanje kod Španjolske. Utakmica se igra u Elcheu, a svih 33.000 karata je prodano.

Čak deset tisuća navijača bilo je na treningu Španjolske koju je preuzeo novi izbornik Luis Enrique i napravio dosta izmjena u odnosu na Svjetsko prvenstvo. Zanimljivo je da je Španjolska neporažena na domaćem terenu već 15 godina, u Elcheu nikad nije poražena, a izbornik Zlatko Dalić u najavi je istaknuo da mu rezultat u Ligi nacija nije prioritet.

Riječ je o novoformiranom natjecanju u kojem sudjeluje 55 europskih reprezentacija koje su podijeljene po ligama, bolje rečeno kvalitativnom rangu. Hrvatska se nalazi u ligi A s još 11 reprezentacija. Dakle, 12 najjačih reprezentacija po rankingu igraju u četiri grupe. Hrvatska je u grupi sa Španjolskom i Engleskom, a pobjednici četiri grupe igrat će u lipnju tzv. Final four na neutralnom terenu.

Susret sa Španjolcima sigurno će biti poseban za Ivana Rakitića. Kao prvo dugo je već u Španjolskoj, a kao drugo večeras će ubilježiti 100. nastup u hrvatskom dresu.

Po Tranfermarktu, hrvatska reprezentacija vrijedi 308.350.000 eura, dok je svlačionica Furije skuplja za čak 732 milijuna eura. Neobičan podatak ako se zna da je Hrvatska druga na svijetu, dok su Španjolci ispali u osmini finala SP-a.

Zlatko Dalić je uoči utakmice kazao da će u Elcheu ići na pobjedu, no da mu rezultat nije prioritet i najavio da će priliku dobiti neki novi igrači da pokažu što znaju. Kako u momčadi nema Kramarića, Strinića, Rebića i Lovrena, očekuje će da će od prve minute startati Mitrović, Pivarić i u vrhu napada debitant Santini, hit napadač iz Anderlechta. Ivan santini ima tri nastupa za Hrvatsku, ali nikad još nije igrao u službenoj, natjecateljskoj utakmici.

Stadion u Elcheu će biti pun, a hrvatskih navijača bit će oko 300. Prema Elcheu su se uputili iz Budimpešte, jer od tamo su jeftiniji letovi do Alicantea.

OČEKIVANI SASTAVI:

L.Kalinić - Vrsaljko, Vida, Mitrović, Pivarić - Brozović, Modrić, Rakitić - Kovačić, Santini, Perišić

De Gea - Carvajal, Nacho, Ramos, Alonso - Busquets, Niguez, Alcantara - Asensio, Rodrigo, Isco

Hrvatska i Španjolska odigrat će svoju sedmu međusobnu utakmicu od hrvatskog osamostaljenja a Španjolci zasad vode s 3:2 dok je jedan susret završio neriješeno.

Dvije momčadi su se prvi put susrele 1994. u primorskom gradu Valenciji gdje je Hrvatska pobijedila s 2:0 pogocima Davora Šukera i Roberta Prosinečkog. Bio je to prijateljski ogled odigran dvije godine prije Europskog prvenstva u Engleskoj, prvog velikog natjecanja na kojem su nastupili nogometaši u kockastim dresovima.

Godine 1999. ponovo su odigrale prijateljsku utakmicu ovaj put u Sevilli gdje je Španjolska slavila s 3:1. Za Hrvatsku je opet bio zabio njen najbolji strijelac Davor Šuker dok su za Španjolsku pogađali Engonga, Hierro i Dani. Taj susret je odigran osam mjeseci nakon što je Hrvatska osvojila brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj.

Godine 2000. uslijedio je novi prijateljski okršaj, u Splitu koji je završio 0:0. Šest godina kasnije opet je dogovoren prijateljski ogled no na neutralnom terenu. U Ženevi, u Švicarskoj, Španjolci su pobijedili s 2-1. Pogodak za Hrvatsku bio je autogol dok su za pobjednika mrežu tresli Fernando Torres i Pernía.

Prvi pravi natjecateljski dvoboj uslijedio je 2012. godine na Europskom prvenstvu. Hrvatskoj je trebala pobjeda za prolazak skupine no unatoč velikoj prilici kada je Luka Modrić nabacio loptu na glavu Ivana Rakitića iskazao se vratar Iker Casillas te sačuvao pobjedu Španjolske od 1:0.

Hrvatska se osvetila pa 2016. na Europskom prvenstvu slavila s 2:1 pogocima Ivana Perišića i Nikole Kalinića a za poraženu momčad mrežu je zatresao Alvaro Morata.

Pročitajte više