Španjolska je ipak drugi svijet: Talentirani Nijemci bez finala

U EUROPSKOM polufinalu Svjetskog prvenstva u Durbanu je Španjolska pobijedila Njemačku 1:0 i tako osigurala nedjeljni okršaj s Nizozemskom u Johannesburgu. Gol odluke zabio je glavom nakon kornera u 73. minuti Carles Puyol.

> SVE O SP-U NA INDEXOVOJ TEMI

Uoči turnira glavni favorit za osvajanje svjetskog naslova uspio je doći do završnog obračuna za titulu minimalnom, ali  zasluženom pobjedom protiv Njemačke koja nije pokazala ni približno dobru partiju kao u dva ranija okršaja nokaut-faze, kada su Englezima i Argentincima utrpali osam komada. U reprizi finala Eura iz Beča Furija je opet s 1:0 nadvisila Elfa, a umjesto bijega Fernanda Torresa Nijemci će ovoga puta pamtiti skok Carlesa Puyola na ubačaj dirigenta španjolske igre Xavija.

Vicente Del Bosque je suprotno najavama izostavio iz početnog sastava Torresa umjesto kojeg je priliku dao Pedru, što se pokazalo kao dobar potez jer upravo je Barcin ofenzivac uz Xavija i Iniestu zadavao najviše problema njemačkoj obrani. Uostalom, upravo je nakon jednog u nizu Pedrovih prodora Joachim Low reagirao i napravio svoju prvu izmjenu, zamijenivši izbezumljenog Boatenga Jansenom na lijevom beku. U nedostatku kartoniranog Mullera na desnu stranu veznog reda uskočio je Piotr Trochowski, koji se ipak pokazao kao nedovoljno dobra zamjena za Bayernovog wonderkida.

S očekivanim gardom su i Španjolci i Nijemci ušli u okršaj za nedjeljni nastup u Johannesburgu - više od 70 posto imala je Furija loptu u svojim nogama dok je Elf složio čvrsti obrambeni bedem ispred Manuela Neuera, orijentirajući se uglavnom na kontre kojih i nisu složili naročito mnogo. Nepoznati "junak" razbio je uvodnu dosadu utrčavanjem na teren u četvrtoj minuti, a nedugo poslije toga odličnu je prigodu propustio David Villa. Pedro ga je fenomenalno uposlio, novi igrač Barcelone izbio je oči u oči s Manuelom Neuerom koji mu je pravovremeno ušao u šut i blokirao udarac.

Puyol se iskupio za promašaj sa starta utakmice

Obruč se na njemačkoj polovici nastavio stezati, a u 13. minuti Carles Puyol promašio je iz puno teže situacije u kojoj će sat vremena kasnije zabiti. Iniesta je nakon kratke kombinacije s Xabijem Alonsom s desnog krila oštro ubacio u peterac Nijemaca, ali Puyol glavom s nekoliko metara neometan promašuje gol Nijemaca.

Prvu kakvu-takvu akciju Njemačke vidjeli smo u 32. minuti - Mesut Ozil je povukao kontru po desnoj strani i dodao u sredinu prema Trochowskom koji ljevicom puca s 25 metara, a Casillasa krajnjim naporom odbija u korner. Na prvo iduće uzbuđenje trebalo je čekati do sudačke nadoknade prvog dijela. Klose je povukao njemačku kontru i uposlio Ozila koji pada na ulasku u šesnaesterac poslije dvoboja sa Sergijom Ramosom. Viktor Kassai procijenio je kako Ramosov start nije bio dovoljno težak za najstrožu kaznu...

U nastavak susreta Njemačka je ušla nešto odlučnije, ali vrlo brzo je težište igre opet preseljeno na njihovu polovicu. Španjolci su imali terensku nadmoć, a dvije najbolje prigode imali su unutar jedne, 58. minute. Prvo je Pedro pucao s 20-ak metara, Neuer je taj šut odbio, a Iniesta je fenomenalno gurnuo Xaviju koji se sjurio prema bližem Casillasovu kutu. Na drugoj je strani servirao malo prebrzu loptu za Davida Villu koji je zakasnio s uklizavanjem. Nijemci su, pak, najbliže golu na cijeloj utakmici bili 11 minuta kasnije kada je Podolski s lijeve strane prebacio loptu na drugu vratnicu gdje je sam bio Toni Kroos koji iz prve puca, ali Casillas jedva odbija njegov šut u bliži kut. Kazna je uslijedila vrlo brzo...

Pedrova glupost prošla nekažnjeno...

Taman kad su se Nijemci malo oslobodili, Španjolska je zabila gol koji ih je odveo u finale. Nakon niza akcija koje su završile s pogrešnim dodavanjima Furija je povela iz prekida - iz kornera je Xavi u srcu njemačkog šesnaesterca pronašao Puyola koji glavom zakucava loptu iza leđa Manuela Neuera.

Navalila je Njemačka po izjednačenje, ali Španjolci su im sakrili loptu i propustili iz neke od brojnih kontri dotući Lowove trupe. Posebno se sebičnošću istaknuo Pedro koji nije htio servirati loptu Torresu za čistih 2:0 u 82. minuti, ali srećom po Del Bosqueove izabranike Pedrov potez pao je u zaborav desetak minuta kasnije...

Njemačka: Neuer, Lahm, Mertesacker, Friedrich, Boateng, Khedira, Schweinsteiger, Trochowski, Ozil, Podolski, Klose

Španjolska: Casillas, Ramos, Pique, Puyol, Capdevilla, Busquets, Xabi Alonso, Xavi, Iniesta, Pedro, Villa

Sudac: Viktor Kassai (Mađarska)

Pročitajte više