Španjolska liga rješava problem publike trikom iz FIFA-e 20

Foto: EPA-EFE

ŠPANJOLSKO prvenstvo nastavit će se 11. lipnja derbijem Betisa i Seville.

Ipak, kao i kod ostalih nogometnih liga koje su nastavile natjecanje, utakmice će se igrati bez prisutnosti navijača, no u Španjolskoj su se sjetili kako unatoč tome mogu gledateljima pred televizorima uljepšati iskustvo gledanja utakmice.

Nitko ne voli nogometnu utakmicu bez gledatelja. Igrači ne vole igrati u takvom ambijentu, a navijači pred televizorima nisu jednako uživljeni. Zato će La Liga uvesti virtualnu publiku.

"Većina utakmica će se prikazivati preko glavne kamere, dok su kamere uz teren za sada zabranjene kako bi se limitirao broj ljudi na stadionu. To će televizijama dozvoliti uvođenje modela virtualne publike preuzetog iz FIFA-e 20 koja će tako biti vidljiva za vrijeme zbivanja na terenu", piše Marca.

Virtualnu publiku će pratiti snimljena buka sa stadiona koja će se povećavati i smanjivati ovisno o zbivanjima na terenu. Ovaj sistem buke se već koristi u Bundesligi, samo bez virtualne publike.

Gledatelj odlučuje

Uz to, televizije će na drugom kanalu istu utakmicu prikazivati bez posebnih efekata. Tako će oni koji se protive virtualnoj publici i snimljenoj buci moći odgledati utakmicu u miru.

La Liga je u srijedu prihvatila prijedlog tako da je uvođenje tehnologije već počelo na svakom stadionu.

Druge lige se bore na drugačiji način protiv nedostatka publike. Tako je danski Aarhus dozvolio prisustvo svojim navijačima putem Zooma i njihovo navijanje su prikazivali na velikim ekranima uz teren.

Apple razvija naočale za virtualnu stvarnost koje će omogućiti navijačima prisustvo na stadionu bez odlaska iz svog doma.

 

Pročitajte više