Španjolska protiv tradicije

ŠPANJOLSKA je prva momčad od 1984. koja je osvojila Europsko prvenstvo nakon tri pobjede u prvoj fazi natjecanja.

Tada je Francuska ostvarila pobjede nad Danskom (1:0), Belgijom (5:0) i Jugoslavijom (3:2), dok je Španjolskoj ove godine pošlo za rukom svladati Rusiju (4:1), Švedsku (2:1) i Grčku (2:1). Štoviše, Španjolska je prvenstvo osvojila kao pobjednik skupine, što je bio rijedak slučaj u zadnjih četvrt stoljeća.

Nakon Francuske prije 24 godine, svi su europski prvaci osim jednog iznikli iz redova momčadi koje su u grupnoj fazi zauzele drugo mjesto. To su bile Nizozemska 1988. (druga iza SSSR-a), Danska 1992. (iza Švedske), Francuska 2000. (iza Nizozemske) i Grčka 2004. (iza Portugala).

Jedino je Njemačka 1996. razbila taj trend, zauzevši prvo mjesto u skupini ispred Češke, koju je na koncu svladala i u finalu.

Crvena Furija je osvojila i najveći broj bodova u završnom turniru, 16, što proizlazi iz pet pobjeda i jednog neodlučenog (ishod protiv Italije u četvrtfinalu računa se kao neodlučeno za potrebe statistike).

Pet pobjeda zabilježile su još samo Francuska 1984. i 2000. godine. Na onom prvom turniru francuski je učinak bio stopostotan, dok su prije osam godina Trikolori jednom izgubili. 

Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više