Spašeno prvenstvo: Hajduk nakon pet godina osvojio Maksimir!

PRVI PUT nakon proljeća 2003. godine kada je za Hajduk zabijao Miki Rapaić, Splićani su došli do pobjede na Maksimiru! Slavili su uvjerljivo, 2:0, pogocima Drage Gabrića i Senijada Ibričića. Nije to bila impresivna prezentacija Hajduka, koliko je zapravo Ivankovićeva momčad bila lagan zalogaj. Dinamo nije ozbiljnije zapucao u Subašićev okvir.

>Vučević: Neka Split večeras slavi!

Mirisalo na katastrofu nogometa...

A mirisalo je na katastrofu, na najlošiju utakmicu Dinama i Hajduka u povijesti. No, Bijeli su iskoristili loš tajming Dinama i priuštili senzaciju kakva se na Maksimiru nije gledala proteklih pet godina. Trećerazredna predstava u sterilnoj atmosferi pred pet tisuća gledatelja. To je otprilike ostalo od najvećeg hrvatskog nogometnog derbija, pomislili smo. No, Hajduk se potrudio održati prvenstvo na životu. U 45 minuta vidjeli smo jedan udarac u okvir (Seniad Ibričić) te po jednu polupriliku Hajduka i dvije Dinama.

Goran Vučević započeo je utakmicu u očekivanom sastavu; s kapetanom Srđanom Andrićem u najužoj obrani s Pandžom, Strinić i Rubil ordinirali su na bokovima, kao Tičinović i Gabrić ispred njih. Josip Skoko bio je osigurač vezne linije, razigravali su Ibričić i Bartolović, a Kalinić je držao mjesto prvog i jedingo napadača. Branko Ivanković odlučio je na klupi ostaviti Boška Balabana; napad su predstavljali Mandžukić i Tadić, a ostatak momčad bio je posložen jednako kao i protiv Sparte.

Poluvrijeme za zaborav

Prvih 45 minuta 173. derbija trebalo bi što prije pospremiti u zaborav, jer u njima se savršeno ogedala  aktualna slika hrvatskog nogometa. Sudac Svilokos spasio nas je veće dosade kada je pokazao da će se igrati svega jedna minuta nadoknade; nakon bljutavog poluvremena trebali smo predah kako bi mogli nastaviti pratiti aktualno nedjeljeno posljepodne. U kratkom presjeku događanja istaknut ćemo dobar i organiziran start Hajduka koji je u Maksimir došao ponajprije neizgubiti, a u destrukciji igre Bijeli su na svesrdnu pomoć naišli kod igrača Dinama.

Hajduk je zaprijetio preko Tičinovića kojeg upošljava Ibričić, ali Mikić dobro čuva stranu. Dinamo je odgovorio preko Moralesa koji šalje loptu u prostoru za Tadića na desnoj strani, ali Dinamov napadač ne uspijeva se izboriti pokraj dobro postavljenog Strinića. U 8. minuti Tadić je ponovo upropastio izglednu priliku, bespotebno je komplicirao, i taj će trend nastaviti do kraja utakmice. Mandžukić je u međuvremenu izborio slobodnjak, ali Morales loše izvodi. Čileanac je jedan od rijetkih čije su lopte u bile upotrebljive među Modrim igračima, no podrške suigrača nije bilo.

Uslijedila je tada prva prilika na utakimici: Ibričić je ubacio, a Kalinić glavom opalio preko gola. No, nije to bio potez koji nas je zagrijao; utakmica je nastavljena bezglavim napucavanjima, igrači su se kao na ringišpilu vrtili jedni oko drugih, a da apsurd bude veći, neki do njih nisu bili sposobni ni  out izvesti kako treba. Hajduk se dobro držao, premda nije bilo teško sačuvati praznu mrežu na Maksimiru ove nedjelje.

U 31. minuti ponovo se izrodila šansa za bijele: Kalinić je ostao na rubu 16-erca okrenut leđima, u svojoj idealnoj poziciji, ali dobro su ga popratili Bišćan i Drpić, pa Hajdukov strijelac vraća nazad za Ibričića koji s 19 metara puca snažno po zemlji, ali Butina uspijeva skida udarac, a njegovi suigrači pokupiti loptu. Mirisalo je i na kontru Dinama, ali Ivankovićevi redovi nepovezani su. Do kraja poluvremena vidjeli smo nekoliko akcija u pokušaju; sve je ostalo na lošem udarcu Bartolovića nakon ubačaja Rubila te Mandžukićevom udarcu glavom u ruke Subašića nakon ubačaja Sammira. Da, vidjeli smo i još jedan Moralesov korner na prvu vratnicu koji nije dobio ništa korisno.

Golgeter Gabrić

Buđenje je stiglo u 51. minuti. Skočila je Hajdukova klupa nakon pogotka koji je isporučio Drago Gabrić, mladić koji sve češće Hajduku donosi spasonosne bodove. Toliko veselja u stožeru Bijelih odavno nismo vidjeli, a bilo je razumljivo, jer od 2003. godine Hajduk ne zna za pobjedu na Maksimiru. Bartolović je inicirao akciju, probio sredinu, a nakon što je Bišćan ispao, lopta je prošla i Bišćana iIbaneza. Kalinić se probio po desnoj strani, ušao u sredinu i propustio Gabriću, da bi Hajdukov veznjak zabio pored nemoćnog Butine.

Nakon maštovite bakljade Torce i Boysa koja je nakratko prekinula utakmicu, Hajduk se razbudio. Dekor koji potpisuju navijači Dinama i Hajduka bio je impresivan i vatrogasci su ponovo imali pune ruke posla. Osim pirotehnikom, razmetali su se i transparentima: na poruku Boysa "u ajduku se kunu a ne daju ni kunu - dite bruka", Torca je odgovorila "Grad bez ljudbavi, sumrak ideja - na jugu i zime su od zlata".

Ibra potvrdio Dinamov potop

S nešto više ideje nastavljena su i zbivanja na terenu. Andrić je poslao loptu u for Kaliniću koji iskosa s desne strane s nekih 16 metara šalje loptu u vanjski dio male mreže. Ivanković je umjesto Moralesa uveo Balabana, ali nije pomoglo. Dinamo je primio novi pogodak, i to kakav; Gabrić je ubacio za Kalinića, a Hajdukov napadač petom je pronašao Ibričića koji neometan sa 17 metara zabija u donij lijevi kut Butininog gola. Već u sljedećoj minuti mogao je nemoćni i poniženi Dinamo primiti i treći pogodak, ali potop se ipak nije dogodio. Drpić je igrao rukom na rubu kaznenog prostora, ali Andrić je iz slobodnog udarca pucao ravno u Butinu.

U međuvremenu, igru su napustili Tičinović i Ibričić, a Vučević je priliku ukazao Liniću i Jertecu. U 69. minuti umjesto Chage je Ivanković uveo Badelja. No, Dinamo do kraja utakmice nije stvorio nijednu šansu. Modri drže zaista neugodan niz; posljednji put uigranu akciju zapucao je Josip Tadić, još u dalekom Donjeck. Nakon što su dokazali da više nisu nedodirljivi ni u prvenstvu, Profesor će morati dati odgovor na mnoga pitanja. I "pod must" izboriti pobjedu u Pragu.

D.R.
Foto: T.V.

Pročitajte više