Spektakl bi se isplatio, samo da ga netko drugi plaća

REINFRIED HERBST se morao baciti na glavu u drugoj vožnji. Napravio je veliku pogrešku na gornjem dijelu i unatoč perfektnoj prezentaciji u prvoj vožnji, ostao je tek peti. Po dolasku u Zagreb priznao je da se nada hat-tricku, trećoj slalomskoj pobjedi ove sezone. Stoga nije morao ni naglašavati da je razočaran. Na zagrebačkoj gori slušala se - i Fratelli del Italia! Novi kralj Razzolli Giuliani nije se šalio kada je izjavio da dolazi popraviti svoj rezultat na Crvenom spustu. Lani je bio treći, a ove godine se uozbiljio i uzeo 50 tisuća eura i staklenu krunu. Do njega je stajao timski kolega Manfred Moelgg.







Dugo Talijani nisu imali prva dva mjesta na utrci Svjetskog kupa i uvijek će se rado vraćati na Sljeme. Kao da je gora poviše milijunskog grada, jedinog na svijetu koji ima utrku Svjetskog kupa, ukleta samo za hrvatske skijaše. Ovdje naši ostaju bez štapova, izlijeću sa staze, dobivaju napadaje astme. Ivica Kostelić nakon dva druga mjesta, ostao je bez druge vožnje. Tvrdi, precijenio je stazu, previše se opustio. Gips će reći da je upravo suprotno.

Ivica sigurno nije pogriješio u jednom - da se s ovom utrkom zatvorio jedan krug. U prijevodu, opet nisam uspio. Publika se na prvu nije moga oteti prirodnoj reakciji - uzdah uz konstataciju - propala je utrka.

"Podcijenio sam strminu, nisam bio dovoljno koncentriran. Samo sam pustio skije da idu, opustio sam se. Teško je ispasti na domaćoj utrci. Jako sam razočaran jer je s ovom utrkom završena jedna serija, dvije godine bio sam drugi. Teško mi je radi toga, ali mi je lakše jer je i Janica ovdje izletjela", rekao je razočarani Ivica,

No, Sljeme je još jednom pokazalo zašto je čarobno. Najveće skijaške zvijezde u drugoj vožnji osjećale su se kao kod kuće. S jednakim se žarom navijalo za Austriju i Sloveniju, čiji je Valenčić Mitja priredio pravu senzaciju; sa 21. je doskijao do četvrtog mjesta.

"Najprije ipak moram pohvaliti navijače. Ovo se rijetko viđa bilo gdje na svijetu", pun dojmova bio je slovenski slavljenik.

Lijepa slika opet je otišla u svijet, ovaj put u rekordnom izravnom prijenosu u čak 29 zemalja.
Upravo ćemo po rekordima, između ostalog, pamtiti ovogodišnji sljemenski spektakl. Brojke su i više nego impresivne, čak i ako su organizatori malo frizirali broj gledatelja. 19 tisuća na Sljemenu ih ipak nije bilo, ali oni koji su došli stvorili su zaglušujuću atmosferu. Sljemenska je utrka sazrila, više to nije samo "tekma kakve nema u svijetu."

Činjenica da bi 90 posto utrka Svjetskog kupa bilo otkazano u (ne)prilikama s kakvima se Zagreb bori, za sljemenske entuzijaste je pohvala. Za njih je 300 ljudi koji danima ne spava i pravi snijeg na plus deset stupnjeva Celzijevih pokazatelj fluida koji vlada između Zagrepčana i skijanja. Druga je priča tko to plaća. Neke će vjerojatno umiriti brojke koje su se ove godine ispisale na Sljemenu. 438 akreditiranih domaćih i stranih novinara pratilo je Sljemensku utrku, na kojoj su nastupila 83 skijaša iz rekordnih 26 zemalja. ZET je osigurao 80 autobusa, na Krumpirištu je pripremljeno 15 tisuća porcija graha i pet tisuća sendviča.

Materijal za potrebe postavljanja montažnih objekata dovezlo je 70 velikih šlepera, a ukupna težina opreme za sve montažne objekte je oko 950 tona. Atraktivna noćna utrka omogućena je sustavom rasvjete na stazi koji se sastoji od 61 stupa sa 380 reflektora.
 
U stvaranju utrke sudjelovalo je više od dvije tisuće ljudi, a Hrvatska gorska služba spašavanja i Hrvatski planinarski savez brinuli su o sigurnosti gledatelja tijekom njihova boravka na Sljemenu s više od 200 svojih pripadnika. Na stazi je boravilo 50 pripadnika specijalnih policijskih postrojbi, dok se ukupni broj policajaca popeo preko 400.

"Najljepša priča ove utrke su ljudi. Svi oni koju danonoćno radili na stazi, bez njih ne bi bilo ove utrke. Velike priče Svjetskog kupa s kojom zajedno rastemo. Nikada nećemo dovoljno napredovati po pitanju organizacije, moramo očuvati ovaj projekt koji je velika promocija za Zagreb i Hrvatsku", istaknuo je kada su se reflektori ugasili Vedran Pavlek.

Je li se isplatilo? Da je Ivica dohvatio stazu, možda bi naš odgovor bio uvjerljiviji. Ovako ćemo pričekati da stignu siječanjski računi. Kraljica je lijepa, ali će nas i ovaj put

Pročitajte više