Spektakl na Poljudu: Hrvatska remizirala s Brazilom

HRVATSKA nogometna reprezentacija ostala je neporažena u utakmici protiv peterostrukog svjetskog prvaka Brazila, povijesni susret na Poljudu završio je rezultatom 1:1.

Pred prepunim Poljudom (oko 30,000 navijača) naša je reprezentacija pružila sjajnu igru, te uspjela odigrati neodlučeno protiv brazilskim "čarobnjaka s loptom".

Najbolji igrači u "kockastom" dresu protiv Brazila bili su neumorni bokovi Dario Srna i Marko Babić, požrtvovni kapetan Niko Kovač, koncentrirani Igor Tudor, strijelac jednog hrvatskog pogotka Niko Kranjčar. No, njima moramo pridružiti i kompletnu hrvatsku obranu, koja je uspjela zaustaviti moćni brazilski napad, kojeg su predvodili nogometne megazvijezde Ronaldo, Adriano, Robinho i Kaka.

Iako su Brazilci u konačnici ipak ostavili nešto bolji dojam, što dokazuje i statistika udaraca upućenih u okvir gola, impresionira činjenica da se Hrvatska uspjela posve ravnopravno suprotstaviti najboljoj reprezentaciji na svijetu.

Prvih pet minuta proteklo je u "ispitivanju snaga", ali odmah potom počeli su se nizati napadi na obje strane.

Prvo je pucao Lucio, no Butina je obranio da bi par trenutaka kasnije zaprijetio Klasnić poslavši loptu pokraj vratnice.

Babić je u 9. minuti stvorio prvu veliku priliku na utakmici. Probio je lijevi bok da bi Srna nakon odbijene lopte pucao iz daljine pokraj same desne vratnice.

U 12. minuti Ronaldo se nakon uigrane akcije našao sam ispred Butine, koji je sjajno reagirao i uspio obraniti njegov udarac.

Ni nakon prvih 20 minuta Brazil nije uspio ostaviti dojam dominantne momčadi, naši su s Brazilcima igrali posve ravnopravno, često su stvarali šanse, no nedostajalo je kvalitetnih udaraca prema golu svjetskih prvaka.

Hrvatska reprezentacija prepustila je Brazilu vođenje igre, te je zgusnutom obranom priliku tražila iz protunapada.

U 29. minuti Roberto Carlos je topovski tukao prema golu, no Butina je ponovo bio na mjestu i obranio udarac.

Minutu kasnije Ivica Olić je zabio nakon ubačaja Tudora, ali linijski sudac već je bio dosudio zaleđe.

U 32. minuti Niko Kranjčar je, nakon što je neumorni Olić "ukrao" loptu Didi i s desne strane pogodio vratnicu, silovitim udarcem matirao brazilskog vratara za vodstvo protiv svjetskih prvaka, a prepuni Poljud je "eksplodirao" u velikom slavlju.

Brazilci su nakon primljenog pogotka nešto agresivnije krenuli po izjednačujući pogodak. Krajem drugog poluvremena prilike su se nizale jedna za drugom, a Brazilci su u 42. minuti ipak uspjeli u svom naumu.

Izjednačujući pogodak zabio je Ricardinho iz slobodnog udarca, kojeg je skrivio Tudor prekršajem na Kaki na 20-tak metara od našeg gola. Lopta je pogodila unutrašnji dio grede, te se odbila iza Butininih leđa, bila je to prava majstorija brazilskog napadača.

Na početku drugog poluvremena umjesto Ricardinha ušao je Robinho, a umjesto Tomasa Dario Šimić.

Nakon grubog prekršaja Lucia nad Olićem, koji se ozlijedio, u igru je u 51. minuti ušao "brazilski Hrvat" Eduardo da Silva.

Impresivni Robinho je u 52. minuti doslovce prošetao kroz našu obranu i efektno pucao na gol, ali sjajni Butina je njegov udarac s lakoćom obranio

Nekoliko minuta kasnije, sjajnu priliku propustio je Ronaldo koji je sam izbio pred Butinu te iz prilike kakvu rijetko kad propušta, pucao pokraj gola.

Izvrsnog Tomislava Butinu u 61. minuti na golu je zamijenio miljenik splitske publike, Stipe Pletikosa.

Interov napadač Adriano je u 70. minuti propustio još jednu stopostotnu priliku Brazila. Robinho ga je odlično proigrao, ali napadač Intera je s lijeve strane sa samo par metara pogodio vratnicu.

Posljednju priliku za Brazil imao je Ronaldo, njega je Robinho pronašao u našem kaznenom prostoru u 75. minuti, ali Ronaldo je pucao po sredini vratiju i Pletikosa je taj udarac uhvatio.

Odmah potom umjesto Ronalda ušao je Ricardo Oliveira, a umjesto Adriana Julio Baptista, dok je hrvatski izbornik neraspoloženog Klasnića zamijenio Boškom Balabanom.

U 78. minuti Balaban je u prvom kontaktu s loptom na briljantnu asistenciju Kranjčara izbio sam ispred Dide, no iz "mrtve šanse" ipak nije uspio zabiti gol za vodstvo, lopta je otišla pokraj gola. Bila je to uvjerljivo najbolja šansa za Hrvatsku u drugom poluvremenu, ne sumnjamo da će Balaban dugo žaliti za ovom propuštenom šansom.

Do kraja susreta Brazil je uporno pokušavao postići pobjedonosni pogodak, ali disciplinirana i čvrsta hrvatska obrana na čelu s neprelaznim Robertom Kovačem sjajno je odradila svoj posao, te nije dozvolila peterostrukim svjetskim prvacima da dođu do našeg gola.

Iako će mnogi žaliti za propuštenom stopostotnom šansom Balabana, činjenica je da je Hrvatska odigrala neodlučeno s najboljom reprezentacijom svijeta, što nam daje velike nade uoči nastavka kvalifikacija za SP 2006.

Pred 30.000 gledatelja sudio je Meyer iz Njemačke.

Hrvatska: Butina (Pletikosa, 61) - Tomas (Šimić, 46), R. Kovač, Šimunić - Srna, N. Kovač (Vranješ, 87), Tudor, Babić - Kranjčar (Šerić, 84) - Klasnić (Balaban, 78), Olić (Da Silva, 51)

Brazil: Dida - Cafu, Lucio (Luisao, 84), Juan, Roberto Carlos - Emerson - Kaka (Juninho Pernabucano, 66), Ze Roberto (Renato, 66) - Ricardinho (Robinho, 46); Ronaldo (Ricardo Oliveira, 76), Adriano (Julio Baptista, 76)

Pročitajte više