Spektakl u Manchesteru rasprodan u 6 minuta: Bisping i Henderson predvode UFC 204

Foto: Fightsite

UFC 204 koji ćemo pratiti u noći sa subote na nedjelju 9. listopada iz Manchester Arene u Manchesteru je bez ikakve sumnje najiščekivaniji engleski UFC event u povijesti. Izravni prijenos počinje u 04:00 sata iza ponoći i možete ga pogledati ekskluzivno na Fight Channel PPV-u FightChannelTV.comu.

Samo šest minuta je trebalo da se rasproda priredba koja prema lokalnom vremenu počinje u tri sata ujutro. No, revanš Michaela Bispinga i Dana Hendersona što je ujedno i prva obrana naslova za prvaka srednje kategorije, su bile prevelik mamac za britansku MMA publiku. Nastala je prava pomama, karte su rasprodane u rekordnom roku, a MMA fanovi će noć provesti u Manchester Areni.

Nitko nije očekivao Bispinga prvaka

Dugo su Britanci čekali na svog UFC prvaka, a kada je Michael Bisping nokautirao Lukea Rockholda na UFC-u 199 bilo je jasno da ništa više neće biti isto u elitnoj promociji. Nitko, naime, Bispinga nikada nije vidio kao budućeg prvaka. Iako je rekorder u mnogim UFC rubrikama te se u slavnom Octagonu natječe od davne 2006., Bispinga se uvijek smatralo “gate keeperom”, odnosno posljednjom preprekom prema samom vrhu divizije. Svaki put kada bi se “The Count” približio izazivačkoj poziciji uslijedilo je brutalno prizemljenje. No, ne i ovaj put. Tri pobjede u nizu uz slavlje protiv bivšeg prvaka Andersona Silve su mu osigurale meč protiv šampiona Lukea Rockholda. Britanac je već u prvoj rundi nokautirao tadašnjeg prvaka, a ostalo je povijest.

Naravno, svi borci sa samog vrha su što prije htjeli ukrstiti rukavice s novim šampionom Bispingom, a pomalo kontroverzna odluka je pala na legendarnog Dana Hendersona. Razlog je UFC 100 i nokaut koji će zauvijek ostati na špicama svih najboljih UFC-ovih “highlight” videa. Henderson je bacio svoj “H-bomb” poslavši Bispinga u najudaljeniju moguću zemlju snova. Sedam godina kasnije situacija je potpuno drugačija. Hendo je u 47. godini na samom kraju karijere te bi u slučaju osvajanja UFC pojasa vrlo vjerojatno s puno stila okačio rukavice o klin. Bisping je, s druge strane, na vrhuncu karijere željan osvete za najteži poraz i nokaut o kojem se priča i devet godina kasnije. Ali i dokazivanja da se ne radi o sretnom prvaku, već o borcu koji zaslužuje biti tamo gdje je danas.

Očekivano, UFC je zbog odluke da Bispingu suprotstavi Hendersona doživio mnogo kritika i vrijeđanja. Što i ne čudi previše, ako znate da je Amerikanac u posljednjih devet dvoboja ubilježio čak šest poraza. Doduše, pobjeđivao je Ruu, Boetscha i Lombarda u posljednjem nastupu, no isto je tako i gubio prekidima od Belforta, Cormiera, Mousasija, Machide, Evansa. Da se nije radilo o legendarnom borcu, ali i legendarnom revanšu, teško bi bilo za očekivati da bi Dana White ikada donio ovakvu odluku. No, posao je posao…

Je li Vitor na borilačkom kraju?

Kao uvod u ovaj mega dvoboj publika u Manchester Areni će vidjeti obračun “top contendera” u srednjoj kategoriji, a moguće i budućih izazivača Vitora Belforta i Gegarda Mousasija. “The Phenom” više nije tako fenomenalan kao kada je upotrebljavao TRT terapiju (nadomiještao je medicinski testosteron). To se ponajviše vidjelo u posljednjem dvoboju kada je doslovno pregažen od Jacarea Souze. Ispuhan, nemoćan i spor – sukus je njegovog nastupa koji je šokirao svijet i zabrinuo najveće fanove. Je li vrijeme ovog bivšeg UFC prvaka završilo?

Odgovor će dati Armenac Gegard Mousasi. Nakon slavlja protiv Thalesa Leitesa i Thiaga Santosa u posljednjem dvoboju, Mousasi s puno samopouzdanja ide u vjerojatno najteži dvoboj karijere. Do sada u elitnom Octagonu ima šest pobjeda i poraze od Machide, Souze i Halla. Belfortov skalp bi mu bez sumnje ukrasio vitrinu i možebitno ga gurnuo na sami vrh – na mjesto izazivača.

OSP prvi put nakon poraza od Jonesa

Na glavnom popisu u Manchesteru ćemo gledati i obračun u poluteškoj kategoriji između dva impresivna udarača: posljednjeg protivnika Jona Jonesa Ovincea St. Preuxa i Jimija Manuwe. OSP je u travnju poražen od “Bonesa” u bitci za privremenog prvaka te će upravo protiv Manuwe tražiti povratak na pobjedničke staze i ponovno približavanje izazivačkoj poziciji. U sličnoj situaciji je i Manuwa koji je u zadnjem nastupu nokautiran od strane Anthonyja Johnsona. Za nastavak penjanja prema vrhu Britancu treba neka veća pobjeda. Slavlja protiv imena kao što su Jimmo, Blachowicz, Diabate i Kingsbury jednostavno nisu dovoljna da bi zadovolji njegove apetite. A oni su da se jednom popenje na sam vrhu divizije do 93 kilograma.

Struve protiv tvrdog Poljaka

U Manchesteru će nastupiti i nizozemski teškaš Stefan Struve. Neboder visok 2013 cm je jedan od dva čovjeka koji su unutar Octagona pobijedili aktualnog prvaka Stipu Miočića. Nakon problema sa srcem i duge pauze (2013-2014), Struve se vratio bolji i moćniji nego ikada te je u posljednjem nastupu nokautirao “Bigfoot” Silvu. U Engleskoj će mu se suprotstaviti Poljak Daniel Omielanczuk koji plovi na nizu od tri uzastopna slavlja. Ukoliko svlada Struvea stići će do najveće pobjede u karijeri.

Glavni dio priredbe otvara bosanskohercegovački UFC-ovac Mirsad Bektić dvobojem protiv Arnolda Allena u perolakoj kategoriji. Srebrenčanin je i dalje neporažen u MMA karijeri, a kombinirano u amaterskim i profesionalnim borbama ima impresivnih 14-0. Od kada je stigao u elitni Octagon je izgleda sve bolje i bolje što se uostalom i vidjelo u posljednjem nastupu protiv Lucasa Martinsa u travnju prošle godine. U Manchesteru će mu se suprotstaviti Britanac Arnold Allen s 11 pobjeda i tek jednim porazom.

UFC 204: Bisping vs Henderson II

Michael Bisping (c) (30-7) vs. Dan Henderson (32-14)
Vitor Belfort (25-12) vs. Gegard Mousasi (39-6)
Ovince Saint Preux (19-8) vs. Jimi Manuwa (15-2)
Stefan Struve (31-8) vs. Daniel Omielanczuk (19-5-1)
Mirsad Bektić (10-0) vs. Arnold Allen (11-1)

Uvodne borbe:

Brad Pickett (26-11) vs. Iuri Alcantara (37-7, 1NC)
Ian Entwistle (9-3) vs. Rob Font (12-2)
Davey Grant (10-2) vs. Damian Stasiak (10-2)
Leon Edwards (11-3) vs. Albert Tumenov (17-3)
Danny Roberts (13-1) vs. Mike Perry (8-0)
Leonardo Santos (15-4) vs. Adriano Martins (28-7)
Reza Madadi (14-4) vs. Marc Diakiese (9-0)

Pročitajte više