Spektakularna hrvatska borilačka jesen: Cro Cop, Miočić, Pokrajac, Brestovac

Foto: Fightsite

NAKON ljetne sezone kiselih krastvaca, kada govorimo o bitnim nastupima hrvatskih boraca, slijedi nam posebno zanimljiva i uzbudljiva jesen zbog koje svaki hrvatski borilački fan već sretno prede. Tako će se u periodu od mjesec i pol dana u borilištima naći Mirko Filipović, Stipe Miočić, Igor Pokrajac i Mladen Brestovac - svi odreda u velikim i bez sumnje, za njih, vrlo bitnim dvobojima.

Cro Cop vs. Anthony Hamilton

Krenimo s Cro Copom iako će on nastupiti posljednji - "tek" 28. studenog u korejskom Seulu. Već se neko vrijeme zna da će Filipović na povijesnom korejskom UFC-u rukavice ukrstiti s Amerikancem Anthonyjem Hamiltonom. Bit će to drugi nastup za Cro Copa u elitnom oktogonu nakon povratka i onog masakriranja Gonzage. Nažalost, većina javnosti se nadala da će se Mirku ispuniti želja te da ćemo ga gledati u novoj osvetničkoj misiji. No, stara garda se već pomalo razrijedila, neki poput Minotaura su u međuvremenu otišli u mirovinu, a za neke je UFC imao druge planove. Na kraju je odabir pao na široj publici relativno nepoznatog protivnika koji u dvoboju protiv legende MMA sporta nema previše što izgubiti. Najveći posao Cro Cop će imati prije ulaska u oktogon - i to u motivacijskom dijelu. Hamilton ipak nije Gonzaga za kojeg mu se nije bilo teško "napalit" i dodatno stisnuti ne samo u pripremama, nego i u samom oktogonu. Ukoliko će Cro Cop izgledati kvalitetno i spremno kao u Krakowu (posebno u trećoj rundi), novo slavlje u UFC-ovom oktogonu je prilično izgledno.

Stipe Miočić vs. Ben Rowhell

Drugi hrvatski teškaš u UFC-u Stipe Miočić će u oktogon ući već 24. listopada i to u irskom Dublinu. Protivnik će mu biti "kolega" iz vrha UFC-ove rang ljestvice teške kategorije Amerikanac Ben Rothwell. Nije to ono čemu se naš Vatrogasac nadao i što je javno tražio od Dane Whitea i čelnika elitne promocije. Nakon sjajnih rezultata u posljednje tri godine te slavlja protiv imena kao što su Hunt, Nelson ili Gonzaga, Stipe je s pravom zazivao priliku za naslov. To je bez sumnje i zaslužio. No, svi smo znali kako UFC funkcionira, čime je vođen, kao i da su njihove rang ljestvice tek puka zabava za one koji ih vole analizirati. Sada je to Dana White bez imalo stida i potvrdio. UFC jednostavno ne želi Miočića kao svog prvaka jer je - nepopularan. Stipe nije bahati i razmetljivi Conor McGregor, nije prljavi Chael Sonnen, on nema vojsku Meksikanaca koji će kupovati stotine tisuća PPV-a kao kad se bori Cain Velasquez. On je samo američki Hrvat koji je vrhunski MMA borac, uzoran sportaš i obiteljski čovjek. Takvi UFC-u nisu previše isplativi. Stoga i dvoboj protiv Rothwella ima puno manju vrijednost nego što bi trebao imati. Nadamo se samo da tako nešto neće demotivirati Miočića nego da će nastaviti kao i do sada. Prilika će kad-tad doći.

Igor Pokrajac vs. TBA

Igor Pokrajac će nastupiti samo dan ranije od Stipe Miočića, 23. listopada na FFC-u 20 u Ciboni. Prvi je to nastup za ovog UFC veterana u svom Zagrebu nakon 2007. što će "The Dukea" zasigurno dodatno motivirati. Za sada se ne zna tko će stajati na drugoj strani ringa, no neovisno o protivniku radi se o prilično bitnom meču za Igora. Odmah nakon odlaska iz elitne promocije (prosinac 2014.), Pokrajac je najavio želju i namjeru da se što prije vrati u UFC. Za to mu vrlo vjerojatno treba nekoliko uzastopnih pobjeda kako bi uvjerio Joea Silvu da je zaslužio novu priliku. Dvije pobjede već ima, a meč u svom Zagrebu pred domaćom publikom je vrhunska prilika za novo slavlje i dodatno približavanje svom cilju.

Mladen Brestovac vs. Benjamin Adegbuyi

Iako smo ga "gurnuli" na posljednje mjesto ovog pregleda samo zato što je kick boksač, Mladen Brestovac ispred sebe ima najveći meč (ili dva) u karijeri. 10. listopada na Gloryju 24 u američkom Denveru će nastupiti na turniru izazivača teške kategorije. U polufinalu (prvi meč) ga čeka prvi teškaš svijeta Rumunj Benjamin Adegbuyi, a drugi polufinalni par čine Ben Edwards i Jahfarr Wilnis. Otegodna okolnost za Mladena jest podatak da je tamnoputi udarač posljednji čovjek koji ga je porazio. Olakotna da mu je ovo prilika za osvetu. Bilo je to prije tri godine na sličnom SuperKombatovom turniru. No, "Scorpion Sting" je u međuvremenu borilački stasao postavši jedan od najboljih teškaša svijeta. Debitirao je u Gloryju uz onaj sjajan nokaut protiv Wilnisa, ubilježio je 12 pobjeda zaredom i boji ga se čitava svjetska kick boksing elita. Nastup i šansa u Denveru su kruna njegove dosadašnje karijere i velika nagrada za minuli rad. Sve to je Mladen postigao uz redovni svakodnevni posao, ogromnu žrtvu i odricanje. I baš zato mu želimo slavlje protiv Adegbuyija, kao i osvajanje ovog mini turnira. To bi bilo senzacionalno.

Pročitajte više