Slavnu izjavu Mate Parlova umjetnik uklesao u zid u Splitu

Foto: Index 

UMJETNIK Marko Marković htio je u Splitu podignuti spomenik Mati Parlovu te je u suradnji sa udrugom Mavena uputio zahtjev Komisiji za imena ulica, trgova i spomenika Gradskog vijeća. Kako je gradska vlast ostala gluha na njegovu inicijativu, autor je zajedno sa organizatorima iz udruge došao do novog rješenja te je prošlog tjedna na zidu Doma mladih u Splitu uklesao njegovu poznatu rečenicu: "Kako ja mogu biti nacionalist, ako sam svjetski prvak?"

"Podizanjem spomenika Mati Parlovu, najvećoj istinskoj legendi hrvatskog sporta bivše Jugoslavije svjetskog ranga, podižemo spomenik pravim i iskrenim ljudskim vrijednostima kontra lažnih ideala", obrazlaže Marković motivaciju za svoj rad.

Vrijednosti za mlade generacije

"Otvarajući priču o podizanju spomenika Mati Parlovu, legendi jugoslavenskog sporta te idolu suvremenog antifašističkog pokreta, Marković dominantnom nacionalističkom diskursu, uz koji često ide i fašizam, odgovara poznatom izrekom slavnog boksača. Klešući je u fasadu Doma mladih, Marković se suprotstavlja dominantnim spomeničkim praksama i politikama te u trajno nasljeđe mladim generacijama ostavlja vrijednosti slobode govora, mira, tolerancije, razumijevanja i uvažavanja različitosti, vrijednosti za koje se bore najveći heroji. Markovićev rad može se pripisati liniji radova kojima se autor kritički osvrće na suvremeno društveno uređenje. U većini slučajeva radi se o kritici agresivne dominacije kapitalizma, ovom prilikom rad se dotiče fašizacije društva, fenomena nerazdvojivog od krize kapitalizma", navedeno je u materijalima za izložbu Spomenik Mati Parlovu.

Kustos izložbe Tonči Kranjčević Batalić potvrdio nam je da će poznata rečenica Mate Parlova ostati trajno uklesana u fasadu Doma mladih. Može se vidjeti na južnoj strani zgrade, uz tehnički ulaz. 

 

Pročitajte više