SPLIT SE RASPADA Izbačen u treću ligu, poništeni svi ugovori s igračima

Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

PRIJE samo tri godine bio je nadomak skupine Europa Lige, ali ga je u play-offu tijesno izbacio ugledni Torino, dok je prije dvije godine došao do finala Kupa Hrvatske, gdje je izgubio od Dinama, ali tek na penale.

Iako kronološki nedavna, to je sada daleka prošlost za RNK Split, koji je posljednju sezonu Prve HNL završio na zadnjem, 10. mjestu i tako ispao iz lige. 
 
Ali strmoglavi pad kluba nastavlja se do 3. HNL Jug. Jer sada mu je HOO, kao zadnja instanca, odbio "zahtjev za izvanrednim preispitivanjem odluke Žalbenog tijela za licenciranje HNS-a o neizdavanju licence".
 
HNS je u svibnju donio odluku o Uefinim licencama za sljedeću godinu. Tada nije odobrio licencu RNK Split za igranje ni u prvoj ni u drugoj ligi. 
 
Vijeće sportske arbitraže odbilo je zahtjev RNK Split kao neosnovan te potvrdilo odluku Hrvatskog nogometnog saveza, koji Splitu zbog financijskih problema nije dao licencu za drugu ligu. 
 
Odlukom HOO-a, svi ugovori između igrača i kluba RNK Split više ne vrijede. Mnogi od nogometaša već su ranije napustili Split, gdje mjesecima nisu dobili plaće. 
 
Split se tako vraća u rang u kojem je bio 2009., kada se odmah probio u drugu ligu u sklopu strelovitog uspona od četvrte do prve lige za samo tri godine, od 2008. do 2010.
 
U prvoj sezonu i Prvoj HNL, 2010/11, Split je senzacionalno zauzeo treće mjesto i izborio plasman u pretkola EL.
 
Klub je sve to ostvario pod vodstvom građevinskih poduzetnika braće Žužul, koji su dovodili i brojne ugledne igrače, koje su prvih godina u prvoj ligi odlično i redovno plaćali.
 
Ali posljednjih sezona Split je doživio veliki pad, da bi sada potonuo na trećeligaško dno. 

Pročitajte više