Sportaši će u Ateni imati oružanu pratnju

SPORTAŠI na ovoljetnim Olimpijskim igrama u Ateni imat će oružanu pratnju prilikom vožnje u službenim autobusima Igara zbog sigurnosnih razloga, objavili su grčki mediji.

Grčki dnevnik Kathimerini navodi kako će čuvari biti u svim autobusima, dok će oružanu pratnju imati samo oni u kojima će biti sportaši iz visoko rizičnih zemalja.

"Nakon svega što se dogodilo u svijetu nakon Igara u Sydneyu, sigurnost sportaša nam je postao prioritet broj 1", izjavio je predsjednik Australskog olimpijskog odbora (AOC) John Coates.

Posljendji putsu sportaši bili pod oružanom pratnjom tijekom Olimpijskih igara 1976. godine u Montrealu nakon što su arapski teroristi ubili 11 izraelskih sportaša na Igrama u Muenchenu četiri godine ranije.

Također, sportaši će u Ateni zbog sigurnosti morati izdržati i provjere kao što su prolasci kroz magnetska vrata, preglede prtljage rendgenskim zrakama, te pretrage policijskih pasa.

Grčka će za sigurnost Igara potrošiti oko 650 milijuna eura, a o sigurnosti sudionika brinut će preko 50.000 službenika osiguranja.

Pročitajte više