Šprem: Euforičan sam, Hrvatska može daleko na Euru

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

HRVATSKA rukometna reprezentacija u petak u 20:30 u Mannheimu protiv Španjolske igra prvu utakmicu na Europskom prvenstvu. Momčad Gorana Perkovca u skupini je još i s Austrijom i Rumunjskom, a dvije najbolje momčadi iz svake skupine idu u drugi krug. 

Utakmice hrvatske reprezentacije, kao i čitav turnir, na svojim platformama prenosit će RTL televizija, koja je u ponedjeljak na druženju s novinarima predstavila svoj projekt. U zagrebačkom studiju bit će šef projekta Marko Vargek sa stalnim stručnim komentatorima Jakovom Gojunom i Goranom Špremom, dok će u Njemačkoj na turniru biti Ines Goda Forjan i Maja Oštro Flis te komentatori prijenosa Filip Brkić i Nikša Kaleb. Uoči turnira smo razgovarali s bivšim reprezentativcem Goranom Špremom.

Hrvatska je prema kladionicama tek 11. favorit prvenstva. Kako vam se čini Perkovčeva momčad?

Da znam kako će završiti, bavio bih se kladionicom, ha-ha. Iskreno, mene pomalo hvata euforija oko ovog Europskog prvenstva kad je Hrvatska u pitanju. Zadnji put sam se tako osjećao uoči onog turnira u Austriji i Švedskoj, kad sam osjetio nešto, a ne mogu vam točno opisati što. E, tako se i sad osjećam.

Čini mi se da reprezentacija ima kvalitetu, da ima neku dobru vibru i ja se iskreno nadam da će to uspjeti iskoristiti i da će krenuti odmah pobjedom protiv Španjolske. To bi nam širom otvorilo vrata nekog boljeg plasmana. Optimizam nije neutemeljen, jer je Hrvatska dobro igrala u ovim pripremnim utakmicama, osobito protiv Slovenije.

Bilo je tu nekih malih minusa, ali mene veseli da igramo agresivno, da igramo obranu kontakta, da ne mijenjamo puno obranu i napad, imamo dobre golmane i imamo sve što je potrebno za dobar rezultat. Dosta je bilo toga da smo stalno negdje oko osmog ili desetog mjesta, nadam se i vjerujem da je tome došlo vrijeme.

Očekujem da će Hrvatska na ovom prvenstvu napraviti iskorak, što ne znači nužno da moramo osvojiti medalju. Izbornik Perkovac i njegov stručni stožer su na dobrom putu, rade fenomenalan posao i nadam se da će to pokazati i rezultati.

Prva je na redu utakmica sa Španjolcima. Je li dobro ili loše da je najteži protivnik odmah na početku?

Uvijek su to teorije je li dobro ili loše da je najjači protivnik na početku. Ako si ti pravi, onda ti je svejedno s kime igraš. Po meni je to dobro. Što sad, da s njima igramo treću utakmicu, rekli bismo da je bolje da smo s njima igrali prvu utakmicu? 

Odigraš sa Španjolcima i nakon toga imaš vremena za analizu, imaš dvije uvjetno rečeno lakše utakmice nakon toga i ne vidim problem u tome da prvu igramo sa Španjolskom. No korak po korak, ne trebamo previše gledati unaprijed. Ali protiv Španjolske imamo realne šanse za pobjedu.

Iskreno, mene uopće ne zanima kakvi su Španjolci, zanima me kakva je Hrvatska, a Hrvatska je, kako sam rekao, baš dobra. Mene su ovim pripremama oduševili. Dobili smo dobre golmane, dobili smo Šipića koji igra obranu, Načinovića koji mlati, dobili smo Srnu koji je u reprezentaciji još kvalitetniji nego u klubu. Hrvatska je dobra reprezentacija, uvjeren sam da može daleko.

Puno je novih lica u reprezentaciji, puno je i izostanaka. Je li sad konačno gotova ta smjena generacija o kojoj se stalno priča?

Ja mislim da je. Te priče krenu kad nema rezultata, a Hrvatska rezultat nema već godinama. Kad ti imaš rezultat, onda sve paše, svi su dobri i sve je dobro. Mi smo mogli biti prvaci svijeta da Zlatko Horvat nije promašio penal. To su ti detalji koji okrenu priču u jednom ili drugom smjeru pa se priča o tome da trebaju neki novi igrači. Oni su sad tu i jako su dobri.

Kažete da ste vidjeli puno toga dobrog na pripremama. Što je bilo loše?

Ne bih rekao da nešto treba popraviti nego ima stvari koje mogu biti još bolje. Do sada nas je mučila ta tranzicija, golmani koji nisu bili dobri i obrana. Sad smo sve to dobili i jedino što možemo popraviti je ta tranzicija, da bude još bolja. Vidim da ova reprezentacija ima potencijal i da ima još mjesta za napredak. To ne znači da je loše, ali dobro je da sve skupa može biti na još višem nivou.

Ostale reprezentacije? Tko su glavni kandidati za titulu?

Uvijek isti favoriti - Danska, Francuska i Španjolska. Njemačka je domaćin, vidjet ćemo kako će izgledati, Norveška također. Mi nismo u najužem krugu favorita kao nekad, ali smo napravili korak prema naprijed i sigurno smo “dark horse” turnira.

Pročitajte više