Spust za zaborav: I Kostelići pričaju o Jakovu Faku

ŠVICARAC Defago osvojio je zlato, Norvežanin Svindal srebro, a Bode Miller broncu u spustu na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru.

32-godišnjem Švicarac Didieru Defagu to prvo odličje na Igrama u karijeri. Švicarska, tako, nakon 1988. godine opet ima osvajača zlata u spustu. Tada je, također u Kanadi, ali u Calgaryju, prvo mjesto u spustu osvojio slavni Pirmin Zurbriggen.

Drugi je bio trofejni 28-godišnji Norvežanin Aksel-Lund Svindal, koji ima pet medalja na Svjetskih prvenstava i 13 pobjeda u Svjetskom kupu, ali ovo mu je također prva olimpijska medalja u karijeri. Za Švicarcem je zaostao samo 7 stotinki.

Amerikanca Bodea Millera do jedinog odličja koje mu nedostaje u karijeri, olimpijskog zlata, dijelilo je samo devet stotinki. Toliko je zaostao za Defagom, i na kraju se morao zadovoljiti sa broncom. Milleru je to treće olimpijsko odličje. U Salt Lake Cityju 2002. godine bio je srebrni u veleslalomu i kombinaciji.

Kosteliću solidno 18. mjesto i optimizam ususret sutrašnjoj kombinaciji

Ivica Kostelić je krenuo kao 30. u utrku, te je zauzeo solidno 18. mjesto, sa sekundom i 18 stotinki zaostatka za Defagom na stazi Dave Murray u Whistler Parku.... Solidan je i ohrabrujući to bio Ivičin nastup uoči super-kombinacije koja je na rasporedu sutra, a u kojoj će Ivica po svemu sudeći ganjati medalju.

Drugi naši predstavnici, Natko Zrnčić-Dim i Ivan Ratkić nisu bili naročito uspješni. Zrnčić-Dim je sa startnim brojem 5 zaostao 2.71 za Defagom i osvojio je 33. mjesto, dok je Ivan Ratkić krenuo u utrku s brojem 52, te je osvojio 41. mjesto (+4.27)

Najbolji domaći predstavnik bio je Erik Guay. Osvojio je peto mjesto sa 33 stotinke sporijim vremenom od pobjednika. Najveća švicarska uzdanica, Didier Cuche, zacijelo je razočaran sa šestim mjestom (+0.36), jer se silno nadao medalji u ovoj disciplini, i to zlatnoj.

Ovako mu srebro iz Nagana 1998. godine zasad ostaje jedina olimpijska medalja u karijeri. U utorak će, kao što smo već spomenuli, skijaši voziti super-kombinaciju, a što je posebno važno slalomsku vožnju postavit će Ante Kostelić, otac i trener Ivice Kostelića. 

Kostelić: Zadovoljan sam zaostatkom

"Uvjeti na stazi za više startne brojeve nisu bili idealni. Gornji dio je zaleđen i grbav, a donji se pretvarao u bljuzgu, stoga je bilo vrlo teško voziti. Mislim da sam vozio dobro i zadovoljan sam zaostatkom. Imam malu prednost za kombinaciju jer sam vozio sve treninge; osjećam se dobro. Osvajanje brončane medalje u biatlonu je fenomenalan rezultat! Morali smo doći na dodjelu medalja i odati priznanje velikom Jakovu Faku", rekao je Ivica Kostelić.

"Staza je dosta grbava, više nego na treningu. To što sam imao samo pola treninga, ostavilo je traga na rezultatu. Sama staza mi nije sjela od početka, nisam imao dobar osjećaj. Mislim da nitko od mladih skijaša neće ostvariti neki rezultat, jer je staza takva da zahtjeva više iskustva. Sutra idemo ponovo, valjda će biti bolje", napomenuo je Zrnčić-Dim.

"Prije dva dana na treningu sam pao i malo ozlijedio rame pa sam tijekom spusta par puta osjetio bol. Bilo je dosta dobro, a možda je moglo i bolje da nisam napravio dvije greške. Nadam se da će kombinacijski spust biti bolji", dodao je Ratkić.

Na koncu trku je prokomentirao i Ante Kostelić: "Zadovoljan sam Ivičinom vožnjom; ovo je dobar pokazatelj za kombinacijski spust." Osim alpinaca u utorak nastupa i brončani olimpijac Jakov Fak u utrci po zaostatku koja je na rasporedu u 12:45, a Jakov starta kao treći sa zaostatkom od 14 sekundi.

ZOI, alpsko skijanje, spust (muški),  rezultati:

1. Defago (Švi) 1:54.31

2. Svindal (Nor) +0.07

3. Miller (SAD) +0.09

4. Schreiber (Aut) +0.21

5. Guay (Kan) +0.33

6. Cuche (Švi) +0.36

7. Poisson (Fra) +0.51

8. Buechel (Lih) +0.53

9. Kröll (Aut) +0.56

10. Walchhofer (Aut) +0.57

...

18. Kostelić (Hrv) +1.18

...

33. Zrnčić-Dim (Hrv) +2.71

...

41. Ratkić (Hrv) +4.27

Pročitajte više