Srbi nakon utakmice: Tu utakmicu sudila je prava mafija

MNOGO se posljednji dana u Beogradu pričalo o našoj reprezentaciji; nakon debakla domaćina bili smo tema broj jedan. Na svakom koraku mogla sam čuti razne košarkaške teorije, grad je zaista živio za prvenstvo. No, ono što se dogodilo Srbima, a kasnije i Hrvatima bacilo je jednu drugačiju sjenu na čitavu smotru.

Nisam mogla, a da ne čujem što se priča po ulicama, naročito ono što se priča o horor utakmici četvrtfinala koja nas je udaljila ne samo od medalje, već od košarkaške elite kojoj nesumnjivo pripadamo.

Tijekom susreta sa Slovencima, dva dečka sjedila su na tribini iza mene i komentirala: "Ma, Hrvati su bolji, vidi se iz aviona. Čovječe, što su im napravili, imaju momčad za medalju..."

Pravila sam se da ne čujem. No, isto nisam mogla kad me pri povratku u hotel taksist počeo uvjeravati da naš poraz nema veze sa suđenjem. "Što bi mi dobili s tim da vi izgubite? Nama gore ne može biti, osramotili smo se kako god da okreneš. Vaši igrači nisu smjeli reagirati kako su reagirali, profesionalci su i tako bi se trebali i ponašati." - kazao mi je taksist.

Taj put nisam šutjela. Nakon ovakvih izjava, palo mi je na pamet da još malo ispitam prolaznike što misle o suđenju na utakmici sa Španjolcima. I dobila sam neke vrlo zanimljive izjave: "Nisam bio na utakmici, ali imam prijatelja koji je u košarkaškim krugovima. Rekao mi je da veću krađu davno nije vidio." - kazao mi je Marko, dečko iz Beograda. "Čujte, isto vam je kao i nama. Lijepo smo se predstavili, nema što. A suci ko suci, mislim da se tu radi o nekoj višoj politici." - izjavio je dečko koji je želio ostati anoniman.

"Gledao sam utakmicu ispred televizije i nisam mogao više slušati ono što naš komantator priča Prebacio sam program i gledao vaš prijenos. Sramota." - kazao mi je Sveto, dečko od nekih 20-ak godina.

"Ma, kladio sam se na Hrvate, uzeli su mi 500 eura, to me najviše brine, vjerujte mi." - bile su riječi jednog od prolaznika.

"Nikako ne razumijem zašto su vam to napravili. Tu utakmicu sudila je prava mafija. No, to je u sportu očito normalna stvar." - kazala nam je djevojka koju smo sreli u Beogradskoj Areni.

"Meni je glavno da su Grci ušli u finale, sad će ih doći 20 tisuća, ako ne i više. Bit će para..." - kazao nam je još jedan taksist. "Ma žao mi vas je, puno mi je žao..." - kazao nam je konobar uz provalu smijeha. I ja sam mu se samo nasmijala...

D.R.

Pročitajte više