košarka

Srbi pišu da je Dončić "urnisao" Hrvate. Što to znači?

Foto: Profimedia

SLOVENIJA je predvođena kapetanom Goranom Dragićem i najboljim igračem Lukom Dončićem razbila Hrvatsku 97:69 u kvalifikacijama za SP. Za Hrvatsku su u Ljubljani nastupile zvijezde Bogdanović, Zubac i Hezonja, ali bili su nemoćni protiv aktualnih prvaka Europe. 

Hrvati su zahvaljujući debaklu u Ljubljani naučili što znači "urnisati"

Ta utakmica i njen ishod dobili su veliki prostor u srpskim medijima iako je reprezentacija te zemlje u isto vrijeme igrala i izgubila kod Letonije (66:59). Telegraf ima naslov "Slovenci igraju svemirsku košarku. Dončić i Dragić urnisali Hrvate".

Vukajlija, popularni srpski online rječnik slanga, "urnisati" definira kao: "Uništiti nešto, rasturiti, demolirati, raskantati, razjebati. Urnisati se može neki predmet ili čak neki čovjek. Može se koristiti još i urnisati u smislu oderati u nogometu, basketu, od batina."

"Veličanstveni trijumf nad komšijama"

Telegraf dalje piše: "Slovenci su u prepunoj dvorani Stožice održali lekciju Hrvatima za veličanstveni trijumf nad komšijama. Potajno se očekivao spektakl i neizvjesna borba budući da su i Hrvati imali jake adute u Hezonji i Bogdanoviću, međutim moćni slovenski sastav je već poslije prvih deset minuta učinio sve da ovo bude igra 'mačke i miša'.

Po taktovima nezaustavljivih Gorana Dragića i nevjerojatnog Luke Dončića Slovenci su furiozno potukli rivala u prvoj četvrtini o čemu najbolje svjedoči sam rezultat - 33:8! Nije ni krenuo meč, a tu je bio kraj svake nade Hrvata da mogu do preokreta, do pobjede i nade da se mogu dokopati druge faze kvalifikacija koja im je sada poprilično ugrožena.

Hrvatima je u posljednjoj rundi neophodna pobjeda nad Finskom i trijumf Slovenije nad Šveđanima u gostima. Svaki drugi rezultat ih eliminira iz daljnje priče o Svjetskom prvenstvu. Razlika je do kraja meča rijetko padala ispod 20 poena, Hrvati su preko Hezonje, tek sporadično Bogdanovića i Zubca, održavali napadački ritam tek toliko da ne pretrpe totalnu katastrofu.

"Slovenija se poigravala s nemoćnom Hrvatskom"

S druge strane, izbornik Slovenaca je ukazao šansu svim raspoloživim adutima, a publika je uživala u predstavi koja je većinskim dijelom imala obrise ekshibicije u režiji momaka u zelenkastim dresovima. Dončić je na kraju stao na 21 poenu, imao je i 8 skokova i 10 asistencija, Goran Dragić je imao 19."

Blic pod naslovom "Luka dominirao, Goran se oprostio - Slovenija ponizila Hrvatsku" piše: "Luka Dončić je prvi put u karijeri igrao pred domaćom publikom za reprezentaciju, dok je Goran Dragić igrao posljednji put pred domaćim navijačima za Sloveniju. 

"Dončić impresivno debitirao, Dragić se jednako tako oprostio"

Njih dvojica su odigrali zajedno prvu službenu utakmicu za reprezentaciju poslije pet godina, još od finala Eurobasketa 2017. godine. Ponizili su Hrvate. U prvoj četvrtini napravili su seriju 20:0 i otišli na +21, da bi na kraju prve dionice bilo 33:8. 

Održavali su prednost tijekom cijelog meča i Hrvatska ni u jednom trenutku nije uspijevala ni prići Slovencima. Dončić je imao 21 poen, osam skokova i 10 asistencija i bio je igrač utakmice. Pratili su ga Dragić s 19 i Mike Tobey sa 16 poena i 13 skokova.

Pročitajte više