Srbi u ekstazi: Šiptari, evo vam za dron i kamenje!

PRIJE dva tjedna, srpskim medijima povodom blokade granice zbog velikog priljeva izbjeglica carevala je antihrvatska histerija, a sada su se istočni susjedi prebacili na druge (ili prve) najdraže neprijatelje.

Naravno, razlog je kvalifikacijska utakmica njihove reprezentacije za Euro na najtežem gostovanju, kod Albanaca, s kojima ih veže obostrano trajna i neskrivena mržnja.
 
Pobjeda usred Albanije, bez obzira što nema natjecateljsku vrijednost, jer Srbija je odavno izgubila priliku plasirati se na EP, dočekana je s ogromnom euforijom u srpskoj javnosti i tamošnjim medijima, jednako kao što su posljednjih godina praćeni velikih uspjesi njihovih košarkaša ili vaterpolista. 
 
Jer nakon stoljeća teške povijesne prtljage koja opterećuje odnose između ovih zemalja i naroda, uvertira za utakmicu u Elbasanu dobila je dodatno na težini zbog dobro poznatih događaja za vrijeme i nakon prekinutog dvoboja istih suparnika prije godinu dana u Beogradu.
 
Dron sa zastavom velike Albanije, tučnjava gostiju sa srpskim nogometašima i srećom propali pokušaj gledatelja na Partizanovom stadionu da linčuju goste, nakon čega je Albaniji dodijeljena pobjeda, a Srbiji oduzeta tri boda, značili su da će za uzvrat u Albaniji trebati neviđeno osiguranje.
 
I bez obzira što je tako i bilo, albanski huligani uspjeli su kamenovati autobus srpskih nogometaša koji je pod velikom policijskom pratnjom prolazio ulicama Tirane.
 
Nakon svega toga, jasno je zašto su Srbi dodatno zapeli na terenu, želeći pobjedom uzvratiti Albancima zbog toga što su u Beogradu izgubili za stolom, te za napade dronom i kamenjima.
 
To su uspjeli i to na najslađi način - u sudačkoj nadoknadi zabili su oba gola za veliku pobjedu 2:0, koji je sladak ne samo zbog svega nabrojanog, nego i jer je tako "komšiji crkla krava", odnosno "ubili" su je odavno otpisani Srbi, koji su Albancima onemogućili da kolo prije kraja kvalifikacija preskoče Dance i izravno se plasiraju na Euro. 
 
Zbog svega navedenog, dan poslije pobjede u Elbasanu u srpskim medijima slavi se trijumf i još više se likuje zbog albanskog poraza.
 
 
 
 
 
 

Pročitajte više