Srbi žele od ABA lige napraviti svoju prćiju i uzeti sav arapski novac za sebe

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

NADOLAZEĆA skupština ABA liga, koja će se održati u utorak, trebala bi rezultirati odlukom o priključivanju momčadi iz Dubaija u regionalno košarkaško natjecanje i raspodjeli novca koji će klubovi dobiti od Arapa, ali i potencijalno donijeti promjene koje bi u nadolazećim godinama mogle imati teške posljedice po hrvatsku košarku, odnosno njene najbolje klubove.

Srpski lobi u ABA ligi, na čelu s predsjednikom Partizana Ostojom Mijailovićem, traži ukidanje nacionalnoga ključa, što bi značilo da Hrvatska ne bi više imala tri zaštićena mjesta u ligi i usmjerilo bi ligu prema srpskoj dominaciji, a forsira i nejednaku raspodjelu novca od arapske kotizacije, odnosno usmjeravanje najvećeg dijela Partizanu i Crvenoj zvezdi. Posebno važna točka bit će pretvorba ABA lige u d.o.o. 

Ove odluke dugoročno će biti posebno značajne za trenutne hrvatske abaligaše, ali i za neke buduće. Ako srpska struja uspije progurati sve odluke, a posebno pretvorbu lige u d.o.o., hrvatski klubovi u budućnosti će imati još slabiji utjecaj, a liga bi uskoro mogla i službeno postati srpska prćija.

Srbi neformalno zagospodarili ligom u kojoj u startu nisu ni bili

Regionalna košarkaška liga osnovana je 2001. godine u Zagrebu, osnivači su bili Cibona, Olimpija, Bosna i Budućnost, a ubrzo im se priključio i KK Zadar. Srpski klubovi u prvoj sezoni nisu sudjelovali, još se ispipavalo je li došlo vrijeme za sportska natjecanja s predstavnicima zemlje s kojom su predstavnici ostalih samo nekoliko godina ranije bili u ratu. Crvena zvezda priključila se u drugoj, a Partizan tek u trećoj sezoni.

Od tada su se odnosi snaga u potpunosti promijenili, a ligom je neformalno zagospodario srpski košarkaški lobi na čelu s prvim čovjekom Zvezde Nebojšom Čovićem. U prilog tome govori činjenica da razvojne ekipe Budućnosti i Zvezde (Studentski centar i FMP) nastupaju u ligi, a FMP je čak i suvlasnik lige, dok bi Studentski centar to mogao postati na idućoj Skupštini. 

Nebojša Čović (Dusan Milenkovic/ATA Images/PIXSELL)

Sve ovo ne bi bilo moguće u uređenoj ligi koja funkcionira na temelju statuta i zakona. Hrvatski klubovi već su dugo samo broj u ABA ligi, a često i bez jasnog stava oko odlučivanja o važnim pitanjima.

Dobro došao, Dubai

Ipak, u ABA ligi na pomolu su korjenite promjene u vidu ulaska Dubaija koji sa sobom nosi torbe pune arapskog novca. Arapi za krajnji cilj imaju nastup u Euroligi, a za to im je nužno da se natječu u nekoj od europskih liga. ABA liga kao multinacionalna pokazala se idealno, ali i jedino logično rješenje. 

Iako na zadnjoj Skupštini službeno nije donesena odluka, Dubai će uskoro postati novi član lige, a preostalo je samo izbrusiti zadnje financijske detalje. Čelnici Dubaija morat će podebljati prvotnu financijsku ponudu za ulazak u ligu u iznosu od 1.5 milijuna eura, ali novac Arapima nije i neće biti prepreka za ulazak na europsko košarkaško tržište. 

Zadnje informacije iz krugova ABA lige govore da bi se moglo raditi o maksimalno tri milijuna eura. U sjeni odluke o ulasku novog kluba u ABA ligu donosit će se i još neke važne odluke, koje se direktno tiču hrvatskih klubova, ali i koje će usmjeriti budućnost lige. Pretvorba lige u d.o.o., ukidanje "nacionalnog ključa" i način raspodjele novca tri su odluke koje će odrediti smjer i budućnost lige.

Srbi žele ukidanje nacionalnog ključa

Majka svih bitaka i najvažnija odluka je pretvorba ABA lige u d.o.o. Odluke u ABA ligi do trenutka kad liga eventualno postane d.o.o. donose se jednoglasno, stoga hrvatski klubovi u svojim rukama imaju moćan mehanizam s kojim mogu zaustaviti pretvorbu lige, ukidanje "nacionalnog ključa", ali i osigurati financijski fair-play među suvlasnicima lige. 

Onog trenutka kad ABA liga postane d.o.o., odluke se mogu donositi preglasavanjem, a to znači da tri hrvatska kluba postaju manjima i neće ih se pitati gotovo ništa. Ostaje za vidjeti hoće li naši klubovi imati snage i hrabrosti konzumirati svoja prava i blokirati pretvorbu lige. Ako glasanjem u utorak ne iskažu jasan stav, izgledno je da takvu priliku više nikad neće imati. Glasanjem za pretvorbu hrvatski klubovi svjesno će glasati protiv svojih interesa.

Srpski lobi, logično i posve legitimno, želi ukinuti "nacionalni ključ" kako bi što više srpskih klubova ušlo u ABA ligu. Zlatibor, Spartak i Vojvodina u financijskom su zamahu i valja im osigurati protočnost u regionalno društvo. 

Cibona - Crvena zvezda (Marko Prpic/PIXSELL)

Hrvatski i srpski klubovi u startu su u krajnje neravnopravnom položaju, i to zbog načina financiranja. Dok se u Srbiji klubovi obilato financiraju državnim novcem uz direktan blagoslov predsjednika Aleksandra Vučića, u Hrvatskoj su na snazi zakoni Europske unije, koji su komplicirani, oštri i restriktivni prema financiranju profesionalnih klubova. 

Ako prođe prijedlog o ukidanju "nacionalnog ključa", to će de facto značiti srpsko preuzimanje lige, a u skoro vrijeme riječ regionalno predstavljat će Beograd i širu okolicu.

Srbi žele i arapski novac za sebe

Ništa manje važna nije poštena raspodjela arapskog novca, koja se zbog snažnog srpskog pritiska nalazi pod znakom pitanja. I ovo je očekivano, klubovi iz Srbije su veliki financijski potrošači i cijelu priču oko ulaska Dubaija vidjeli su kao idealan izvor dodatnog financiranja. Euroliga nije jeftina, a Partizanu i Zvezdi svaki euro je zlata vrijedan i neće birati način kako doći do njega. 

Predsjednik Partizana Ostoja Mijailović u srpskim medijima otvoreno zagovara da Partizan i Zvezda imaju pravo na najveći dio financijskog kolača. Ovakve izjave su skandalozne, opasne i protivne statutu lige, a u konačnici mogu i destabilizirati cijelu organizaciju. Ipak, pravno gledano, svi klubovi vlasnici su u ravnopravnom položaju i ako dođe do podjele novca, svi klubovi moraju dobiti jednak dio. 

Nakon zadnje Skupštine nastala je prava kakofonija dezinformacija o tome tko je od hrvatskih klubova najviše branio interese lige, ali i hrvatske košarke. Pravo glasa od hrvatskih klubova zasad imaju Zadar i Cibona kao suvlasnici lige, a na idućoj Skupštini u društvo suvlasnika trebali bi ući Split, Studentski centar i Borac. 

Što ovo znači za hrvatske klubove?

U hrvatskom košarkaškom eteru ovih je dana puno spinova i dezinformacija oko toga koji su stavovi naših klubova i kako će glasati na povijesnoj Skupštini ABA lige. Još nije poznato kako će se Zadar i Cibona postaviti po pitanju pretvorbe lige i o ukidanju "nacionalnog ključa", a to će biti najvažnije točke.

Uloga HKS-a u cijeloj priči nije zanemariva, savez već godinama čini sve što može kako bi otežao situaciju hrvatskim klubovima koji nastupaju u ABA ligi. Upornim i neshvatljivim forsiranjem trokružnog sustava natjecanja u hrvatskoj ligi svjesno se čini šteta našim klubovima. 

Zadar, Split i Cibona zbog ovakvog sustava često imaju preklapanja u rasporedu, a nerijetko unutar 24 sata moraju igrati i dvije utakmice. Tako su Zadrani nakon zadnje domaće utakmice protiv Cedevite Olimpije, u roku od 24 sata išli na gostovanje kod Alkara u Sinj. 

Ovakvih problema nemaju srpski abaligaši, koji se u svoju ligu priključuju tek u samoj završnici sezone. Za razliku od HKS-a, Košarkaški savez Srbije brine o interesima svojih klubova. Hrvatski klubovi i HKS moraju redefinirati svoje odnose, a savez, umjesto da podmeće noge vlastitim klubovima, konačno mora početi raditi u interesu istih i hrvatske košarke.

ABA liga je na prekretnici, a odluke koje će se donijeti u utorak značajno će utjecati na naše klubove, ali i općenito na kompletnu hrvatsku košarku. Zadar i Cibona moraju na idućoj Skupštini glasati prvenstveno protiv pretvorbe lige u d.o.o., protiv ukidanja "nacionalnog ključa", ali moraju se izboriti i za poštenu raspodjelu arapskih eura. Svaki drugi scenarij pretvorit će naše klubove u fikuse, a svaka i najmanja odluka ubuduće će se moći donijeti bez njihovih glasova.

Pročitajte više