Esport

Srbija među najboljih osam na 890.000 dolara vrijednom CS:GO turniru

Foto: Twitter

NAJBOLJA regionalna CS:GO ekipa Valiance&CO predstavlja Srbiju na World Electronic Sports Games 2018 (WESG) CS:GO turniru s nagradnim fondom od 890 tisuća dolara. Nakon osvojenog prvog mjesta u skupini i pobjedom nad timom Singularty, koji predstavlja SAD, plasirali su se među najboljih osam. U četvrtak u 8:00 će se protiv poljskog tima AGO boriti za ulazak u polufinale.

>Kreće razvoj nacionalnih LoL liga za zemlje regije, uključujući Hrvatsku

Od 11. do 17. ožujka u Chongqingu u Kini održava se završnica WESG 2018 turnira u CS:GO-u. Radi se o jednom od najvećih turnira CS:GO esporta s ponešto drugačijim formatom, u kojem se zapravo natječu nacionalni timovi, odnosno svi igrači moraju imati državljanstvo države koju predstavljaju. Svjetsko prvenstvo u esportu ne postoji, a WESG pokušava biti nešto najbliže tome. Cijelo natjecanje prate i određene kontroverze, čak pet CS:GO timova otkazalo je svoj nastup, ali u ovom slučaju to je tema za neke druge tekstove.

Valiance&CO najbolja je regionalna CS:GO ekipa, trenutno 18. na svijetu. Za potrebe WESG-a u ekipi umjesto Litvanca "Rokasa "EspiranTa" Milasauskasa i "Otta "ottonDa" Shivoa nastupaju Aleksa "Impulse" Stankić, bivši igrač Valiancea te trenutni trener Luka "emi" Vuković, koji je tu poziciju preuzeo nakon posljednjih promjena u ekipi. Uz navedeni dvojac prvu petorku za spomenuti turnir čine još Nemanja "nexa" Isaković, Nestor "LETN1" Tanić te Nemanja "huNter" Kovač, a vođenje ekipe s trenerske pozicije preuzeo je Petar "Peca" Marković.

Foto: Twitter

Valiance&CO iza sebe ima vrlo dobru 2019. Bili su blizu plasmana na IEM Katowice Major, plasirali su se u polufinale prve sezone United Masters League, a tu je i nekoliko dobrih rezultata na manjim turnirima. Sve to nakon velikih promjena u postavi krajem prošle godine, kada su u tim stigla tri nova igrača. Kako stvari sada stoje, pred Valiance&CO bi mogao biti i najveći uspjeh dosad. 

Bez obzira na sve okolnosti WESG 2018 turnira, na njemu i dalje nastupaju neka od najvećih imena CS:GO esporta. Među najboljih osam, uz Valiance&CO, još su se plasirali MIBR, Fnatic, OpTic, G2 Esports i Windigo. Ulazak među najbolje četiri ekipe u ogromnoj konkurenciji bio bi veliki rezultat i garantiranih 50 tisuća dolara, dok će pobjednički tim kući odnijeti pola milijuna.

Prema dostupnim podacima, Valianec&CO je dosad osvojio oko 70 tisuća dolara, a jedan meč ih dijeli da taj iznos praktički poduplaju i, što je još važnije, dobiju priliku igrati za finale jednog od najbogatijih CS:GO turnira. Za to će Valiance&CO prvo morati nadigrati poljski AGO, ekipu koju dobro poznaju i s kojom se često susreću na natjecanjima. 

Kakva su im očekivanja pred četvrtfinalni meč i što misle o protivniku iz Kine nam je javio Petar "Peca" Marković, ovog puta u ulozi menadžera i trenera ekipe: "Sutra oko 8:00 po našem vremenu igraju protiv poljske ekipe AGO koju dobro poznajemo i s kojom smo igrali u više navrata. Posljednji put smo mi odnijeli pobjedu. Igrali smo u nešto drugačijem sastavu, ali smo prilično sigurni u naše momke i, ako ne bude problema, u plasman među najbolje četiri ekipe."

Foto: A1 Adria League

Aleksa "Impulse" Stankić bivši je igrač ekipe, a Luka "emi" Vuković trener, tako da obojica dobro poznaju suigrače, ali i način igre. Peca tako navodi da ne sumnja u individualnu igru svojih igrača. Otkrio nam je i kako provode vrijeme u dalekoj Kini: "Danas smo imali slobodan dan, nakon pobjede protiv ekipe Singulartiy. No iskoristili smo ostatak dana vježbajući. Malo smo istraživali protivnike, malo smo gađali Deathmatch i botove, tako da slobodno mogu reći - spremni smo za sutra!"

Kako se zbog velike vremenske razlike mečevi igraju u ranim jutarnjim satima, nekima je teže pratiti mečeve Valiance&CO-a. Zbog interneta u Kini i informacije od igrača i timova nešto sporije pristižu. Međutim, Valiance&CO i dalje u regiji ima veliku podršku, a na to se osvrnuo i Peca: "Hvala svim ljudima koji nas podržavaju. Podrška nam uvijek znači i nadamo se da vas nećemo razočarati."

Veliki rezultati ne dolaze bez mukotrpnog rada, promjena, napredovanja i brojnih drugih faktora, pogotovo u esportu i pogotovo u našoj regiji. Iako za Valiance&CO inače igraju Litvanac i Finac, ekipa je to čiji se korijeni protežu u samo temelje srpskog, pa i regionalnog esporta. 

Foto: Twitter

Evolucija je to ekipe iNation koja je izbacila jednog od najboljih CS:GO igrača današnjice Nikolu "NiKu" Kovača, poznatog analitičara i trenera FaZe Clana Janka "YNk" Paunovića te Aleksandra "kassada" Trifunovića, trenera ekipe Renegades, ali i mnoge druge talente. Ni nakon što su kao Binary Dragons potpisali za Valiance, stvari nisu uvijek tekle glatko, ali ponovo su uzlaznoj putanji, među 20 najboljih timova na svijetu, a veliki rezultat na WESG-u mogao bi biti novi veliki vjetar u leđa za još veće stvari.

U sklopu WESG-a, osim CS:GO-a, održavaju se još natjecanja u nekoliko igara, a srpski igrači su ostvarili dobre rezultate u Hearthstoneu i PES-u 2019. Uroš "Ast3r1x" Raković plasirao se među najboljih osam u Hearthstoneu, a Marko "ROKSACZV22" Roksić osvojio je treće mjesto u PES-u koji se prvi put igra na WESG-u. Sjajni rezultati za susjede.

Treba spomenuti i kako je Srbija jedna od četiri europske zemlje koje imaju direktan odlazak na WESG, dok je ostatak Europe podijeljen u regije. Timovi iz ostalih zemalja regije tako spadaju u Istočnu Europu te se natječu s timovima iz Turske, Bugarske, Azerbejdžana, Grčke, Cipra i drugih. Zašto je to tako je sasvim nova tema koja nema previše veze sa samim igračima koji su najzaslužniji za novi veliki rezultat.

Pročitajte više