Srbija ostala bez igrača zbog pravila koje je spriječilo Sosu da zaigra za Njemačku

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

VRATAR Vladan Kovačević (24), čini se, ipak neće moći nastupati za Srbiju. Ovaj bivši U-21 reprezentativac Bosne i Hercegovine htio je promijeniti svoje nogometno državljanstvo, a srpski izbornik Dragan Stojković poručio je kako će Kovačevića i pozvati čim se riješi papirologija.

Kovačeviću se dogodilo isto što i Borni Sosi

No u srpskom savezu napravili su propust jer prema FIFA-inim pravilima Kovačević nema pravo promijeniti nogometno državljanstvo. Pravilo koje je usvojeno 2020. godine kaže da igrač ne može promijeniti nacionalnu selekciju ako je nakon 21. rođendana nastupio za bilo koji uzrast svoje prvotne reprezentacije.

Upravo je to slučaj kod Kovačevića, koji je u zadnjem nastupu za U-21 reprezentaciju BiH imao 22 godine i 183 dana. Podsjetimo, isto to pravilo je 2021. spriječilo Bornu Sosu da zaigra za njemačku reprezentaciju.

Odbijao je pozive u reprezentaciju BiH

Kovačević je rođen u Banjoj Luci, a seniorsku karijeru započeo je u Sarajevu te je od 2018. do 2020. predstavljao U-21 reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Nakon toga je u nekoliko navrata odbijao pozive A reprezentacije. U ljeto 2021. prešao je u poljski Rakow, gdje je trenutno jedan od najboljih golmana lige pa je tako privukao i interes srpske selekcije.

Zanimljivo je da se Kovačevića mjesec dana prije nego što je napravio transfer u Rakow povezivalo sa zagrebačkim Dinamom. Budućnost Dominika Livakovića u klubu tad je bila neizvjesna, a bosanskohercegovački mediji pisali su da je Kovačevićev transfer u Dinamo pred realizacijom. Ipak, Livaković je ostao na Maksimiru pa nije bilo potrebe za dovođenjem novog golmana.

Pročitajte više