Sretan rođendan "najluđim navijačima na svitu"

Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

28. listopada 1950. godine osnovana je Torcida. Navijači Hajduka pioniri su udruženog navijanja u Europi. Skupinu koja će do danas zadržati masovnost i utjecaj, osnovali su splitski studenti u Zagrebu na današnji dan 1950. godine.

Uz veliku potporu zagrebačkog hajdukovca Bajde Vukasa, koji im je oduševljeno pričao o atmosferi na brazilskim stadionima, navijači su uoči utakmice s Crvenom Zvezdom 29. listopada, odlučili slijediti južnoamerički primjer i istaknuti se spektaklom na tribinama. Uspjeli su.
 
"Kako se približavala odsudna utakmica s velikim rivalom Crvenom zvezdom u prvenstvu 1950. njihovo navijačko uzbuđenje sve je više raslo; u međusobnim razgovorima rodila se ideja po ugledu na brazilske navijače stvoriti Torcidu kao skupinu koja će organiziranim bučnim navijanjem nastojati pomoći splitskom timu da se okiti titulom prvaka. Inicijalnu jezgru te skupine činilo je 113 studenata i drugih mladih ljudi većinom Dalmatinaca, ali je među njima bilo i navijača Hajduka i iz drugih krajeva zemlje. U suradnji sa Sveučilišnim komitetom Narodne omladine Zagreba ta skupina organizirala je ekskurziju nekoliko tisuća studenata i drugih navijača Hajduka iz tog grada na derbi u Split. Posljednji od nekoliko od nekoliko navijačkih vlakova pristiglih rano ujutro 29. listopada 1950. na splitski kolodvor dočekala je svirka limene glazbe JRM. Grad je bio na nogama, nestrpljivo očekujući početak utakmice.
 
Veća skupina navijača otišla je u samu zoru pred hotel gdje su odsjeli igrači Crvene Zvezde, izazivajući veliku buku sirenama, trubama, zvonima i drugim pomagalima. Zvona su prema iskazima svjedoka, potjecala iz bogomolja, odakle su uzimana "na revers". Sljedećih nekoliko dana objavljeno je u beogradskom tisku nekoliko tekstova u kojima je osuđeno ponašanje Torcide i navijača Hajduka u vezi s tom utakmicom"
 
U komentaru "Tako ne treba navijati" objavljenom u Borbi 1. studenog 1950. piše kako su "pripadnici ove grupe unosili u navijanje toliko razularenosti, da se ono na momente pretvorilo u nekulturne i nepristojne ispade koji bi mogli ako se odmah u začetku ne spriječe, raspiriti mržnju između klubova".
 
Ti tekstovi izazvali su polemiku u javnosti. Tako je rukovodstvo "Hajduka" u svom priopćenju u vezi s napadima istaknulo:
 
"Na utakmici u Splitu prvi put je jedna grupa simpatizera Hajduka koja se nazvala Torcida organizirano nastupila s bodrenjem. To je jedinstven primjer u nas i bio je primljen sa simpatijama i od šireg kruga splitske publike. I mi smo pozdravili ta nastojanja naših prijatelja uvjereni da udruženi simpatizeri mogu više koristiti jednoj momčadi i međusobno se pravilno odgajati", ulomak je iz knjige sociologa Dražena Lalića, Torcida - pogled iznutra.
 
Potpuni slom društvenog morala i teška kriza u zemlji utjecali su i na navijačke strukture koji u tom vremenu traže nove modele izričaja.
 
Torcida je posebno zanimljiva zbog moći i značaja koje od tada do danas uživa i koristi u Splitu. Najveća pobjeda navijača Hajduka u posljednje vrijeme je ulazak u upravljačke strukture kluba. 

Pročitajte više