Srna: Predsjednik Šahtara je spreman patiti sa mnom

Screenshot: YouTube

DARIJO SRNA (41) prije nekoliko je dana imenovan privremenim trenerom Šahtara nakon što je ukrajinski klub otpustio Nizozemca Patricka van Leeuwena. "Kada vaša obitelj prolazi kroz teško vrijeme, morate joj pomoći. Šahtar je moj klub i moja obitelj", kazao je Srna u razgovoru za klupsku stranicu.

"Jučer sam im rekao da nisam Guardiola, nisam Klopp, ja sam Darijo Srna, koji nema puno trenerskog iskustva, ali imam rudarsko srce. A ovo mi je srce reklo da danas moram pomoći momčadi. U tako teškoj situaciji za zemlju, za Šahtar, nisam mogao odbiti", dodao je.

Srna je 15 godina nosio dres Šahtara upisavši 536 nastupa i postigavši 49 golova te pritom osvojivši 26 trofeja. Bivši reprezentativac i dugogodišnji kapetan Hrvatske bio je pomoćni trener ukrajinskog kluba od 2019. do 2020. Otad je tehnički direktor.

"Predsjednik je rekao da je spreman patiti sa mnom"

Srna je otkrio kako mu je predsjednik kluba Rinat Ahmetov ponudio da postane glavni trener te izabere svoj stručni stožer. "Rekao je da je spreman patiti sa mnom. Međutim, moje ambicije ne mogu biti veće od ambicija kluba. Želim da glavni trener Šahtara bude jači od onoga što sam ja danas.

Rekao sam predsjedniku da sam spreman, ali i da ću dovesti trenera koji je jači od mene, bolji od mene i iskusniji od mene danas. Što se tiče novog trenera, pregovaramo, nadam se da će nam se pridružiti", objasnio je Srna te izjavio kako se nedavno sastao s Ahmetovom i suradnicima. Razgovarali su osam sati.

"Prisjetili smo se što se događalo u ovih 20 godina. Bilo je suza, bilo je smijeha. Razgovarali smo i o ratu, koji je za nas počeo 2014. Sanjamo ono o čemu sanja svaki Ukrajinac, a to je mir. Sigurno će doći, ali moramo biti strpljivi, moramo pomagati jedni drugima i vjerovati u pobjedu. Prije svega, vjerujte u pobjedu Ukrajine i vjerujte u pobjedu Šahtara", rekao je Srna.

"Nisam nervozan"

Srna je istaknuo kako je Šahtaru na prvom mjestu kvalitetan napadački nogomet. "Bez obzira na to tko je trener, ako nema takvog nogometa, onda s trenerom nismo na istome, nažalost", naglasio je Srna, legenda Šahtara.

Debi na Šahtarovoj klupi imat će u subotu u ligaškom ogledu protiv LNZ Čerkasija, a potom u srijedu slijedi gostovanje kod Barcelone u Ligi prvaka. "Nisam nervozan. Mislim da će nervoza doći, ali trajat će dok ne stanem na teren. Kad stanem, to je moje, to je u meni", izjavio je Srna.

Otkrio je i razmišlja li o stalnom prelasku u trenerske vode: "Neću ništa obećati. Ne zatvaram ta vrata. Kad budem spreman, kad osjetim da želim biti trener, kad budem zaista spreman, nazvat ću predsjednika i reći: 'Predsjedniče, spreman sam.' Ali vjerujem da je danas Šahtaru potreban drugi trener i da će biti korisniji."

Šahtar je treći u ukrajinskom prvenstvu i skupini Lige prvaka

Šahtar je trenutno na trećem mjestu ukrajinskog prvenstva s 18 bodova, dva manje od lidera Krivbasa iz Krivog Riha. Treći je i u skupini H Lige prvaka s tri boda, koliko ima i Porto, dok je na vrhu Barcelona s maksimalnih šest bodova. Posljednji je Antwerp bez bodova.

Zbog ruske agresije na Ukrajinu Šahtar svoje domaće utakmice u prvenstvu igra u Lavovu, a domaće u Ligi prvaka u Hamburgu.

Pročitajte više