"Srnin transfer će biti jedan od najvećih u hrvatskoj povijesti!"

IAKO su njemački mediji Darija Srnu već preselili u Bayern, a "da je to to", rekao je i Karl Heinz Rummenige, čini se kako je priča oko velikog ljetnog transfera hrvatskog reprezentativca daleko od završene.

Naime, Srnin menadžer Damir Štimac je stao na loptu što se tiče potencijalnog kupca. U intervjuu za Index kaže kako je transfer u bavarski velikan još uvijek daleko od realizacije i da Bayern nije jedini prosac. Radi li se o pukom nabijanju cijene na tržištu ili doista postoji velika ponuda koju na stolu ima Rinat Ahmatov, za sada nije poznato.

Rummenigeovo "ostali smo bez riječi kada smo gledali Srnu", jasno govori o tome što smjera njemački klub, pogotovo kada se zna da su im Massimo Oddo i Christian Lell koji igraju na poziciji desnog beka, velike rupetine i vrlo bolna točka.

"Interes Bayerna ne znači da će Darijo ići u Bayern, to je samo jedna od zainteresiranih strana. Ima više klubova koji ga žele dovesti i kako se bliži kraj sezone i kraj natjecanja mi ćemo intenzivirat pregovore sa svim stranama", kaže Štimac.

Srnin transfer u rangu onog Modrićevog

Srnin menadžer dodaje kako zainteresirani klubovi pripadaju samom vrhu europskog nogometa, iako ne želi reći o kojim se klubovima konkretno radi.

"Klubovi interesenti su vrlo ozbiljni i iz skupine koje smo priželjkivali. A to je da su iz samog euro vrha. Kako se sezone u pojedinim zemljama budu završavale, tako ćemo intenzivirati pregovore".

Obzirom da je Srnina tržišna vrijednost oko 13 milijuna eura, čini se kako će novi Darijov klub biti onaj koji će uplatiti i znatno veći iznos od te cifre. Naime, Srna ima važeći ugovor sa Šahtarom do 2012. te se ukrajinski klub, pobjednik Kupa Uefa neće olako odreći svoga kapetana. Ne treba dvojiti da gazda Rinat Ahmetov ima za cilj pokušati nešto napraviti i u Ligi prvaka sljedeće sezone. Za to mu je Srna vrlo važan te ga neće olako pustiti.

"Pretpostavljam da će, barem što se tiče hrvatske strane, Srnin transfer biti jedan od najvećih ikada napravljenih u povijesti", dodaje Štimac.

Podsjetimo, najskuplje su prodani Mamićevi igrači, Eduardo u Arsenal za 12, Ćorluka u Manchester City za 15 te Modrić u Tottenham za 21 milijun eura.

Englezi jedini spremni odriješiti kesu, Talijani para nemaju

Za očekivati je da će klub koji planira kupiti Darija Srne morati iskeširati barem 20 milijuna eura.

Osim Bayerna, za kojeg je pitanje ima li uopće tu svotu obzirom na činjenicu da planira dovesti ultraskupog Maria Gomeza iz Stuttgarta, u igri bi mogao biti španjolski gigant Real Madrid koji je do sada nekoliko puta povezivan s hrvatskim igračem i koji uostalom ima taj novac.

Srna bi se sjajno uklopio u momčad Reala, obzirom da kraljevski klub nema takvog jednog polivalentnog igrača koji može igrati prema naprijed, ali i prema nazad.

Milan kako se čini, nije u krugu klubova koji je spreman platiti 20 milijuna eura, iako su talijanski mediji Srnu stalno gurali pod okrilje Silvija Berlusconija. Indexovi pouzdani izvori tvrde da će Milanezi ovoga ljeta "pritegnuti remen" i minimalno kupovati.

Ne treba nikako smetnuti s uma da su klubovi iz Premiershipa daleko najbogatiji od svoje europske konkurencije. Kao što znamo, puno se piše o tome da Benitez ganja Danijela Pranjića, no bio je zainteresiran i za Darija Srnu. Osim Redsa, u igri bi mogao biti još neki klub iz Premiershipa.

U svakom slučaju, ode li Srna iz Šahtara, njegova sljedeća destinacija bit će neki od europskih velikana.

"Izgledan je i ostanak u Donjecku"

Srnine prezentacije u dresu ukrajinskog doprvaka impresionarale su mnoge menadžere, a nogometna lucidnost i požrtvovnost koje ga krase, dobar su "materijal" za "bogatu udaju".

"Mi smo svoje kriterije zuzeli prije godinu i pol dana. Sigurno da će zadnja biti ona Darija i Ahmetova. To svakako mora biti top klub koji igra u Ligi prvaka i bori se za taj trofej".

Damir Štimac u razgovoru za Index nije otklonio niti mogućnost da Darijo ostane u Ukrajini, što je također dosta izgledna opcija. Jasna je njegova želja da se okuša u nekom od najjačih klubova, da se bori za sam vrh Lige prvaka, ali niti u Donjecku mu nije loše. Ima bogovski ugovor i bogovsku plaću te mu zapravo ništa ne nedostaje.

"Ne bih špekulirao, dobro ćemo razmisliti i izabrati najpovoljniju opciju. Treba imati na umu da je Darijo pod ugovorom do 2012. pa na kraju ovisimo ipak o volji Rinata Ahmetova", zaključuje Štimac.

Marko Štefelić
Foto: AFP

Pročitajte više