Srpski mediji o Ćiri: Jedan od najobožavanijih trenera bivše Jugoslavije

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U 88. GODINI nakon duge borbe s rakom umro je Miroslav Ćiro Blažević, legendarni nogometni trener i bivši izbornik hrvatske reprezentacije. Za dva dana je trebao proslaviti 88. rođendan. Ovako o njegovoj smrti piše nekoliko susjednih, srpskih medija. 

"Jedan od najobožavanijih trenera na prostorima bivše Jugoslavije"

Telegraf, među ostalim, ističe kako je Ćiro 1982. godine donio Dinamu naslov prvaka Jugoslavije nakon 24 godine posta te vodio hrvatsku reprezentaciju 1998. do trećeg mjesta na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. "Također, godinama unatrag pratila ga je priča da je 'promašio' kad je u pitanju Robert Prosinečki i da ga je besplatno servirao Crvenoj zvezdi", navodi Telegraf.

Blicov Sportal piše kako je u pitanju "tužna vijest za ljubitelje nogometa" te, uz ostalo, podsjeća kako je Ćiro vodio reprezentaciju Bosne i Hercegovine. "Postao je heroj zemlje i samo potvrdio da je jedan od najobožavanijih trenera na prostorima bivše Jugoslavije", zaključuje Sportal. Portal b92 opisuje Ćirinu karijeru i zove ga "trenerom svih trenera", što je nadimak po kojem je bio poznat.

Legendarni trener

Kurir ima tekst pod naslovom "Preminuo legendarni Ćiro Blažević: Tužna vijest za ljubitelje nogometa" u kojem Ćiru zovu "čuvenim trenerom" te također ukratko opisuju njegovu trenersku karijeru, pri čemu naglašavaju kako je vrhunac doživio s reprezentacijom Hrvatske na Europskom prvenstvu 1996., kada je momčad igrala četvrtfinale te dvije godine kasnije na SP-u u Francuskoj kada je osvojena bronca.

Novosti Ćiru također zovu "legendarnim hrvatskim nogometnim trenerom". Kao i nekoliko prethodnih medija, Novosti podsjećaju na Ćirinu izjavu u kojoj je rekao kako mu je službeno rođendan bio 10. veljače, ali je Ćiro poručio kako se njegov otac malo više zadržao u kafiću, zbog čega ga je kod matičara upisao dan kasnije.

Mondo piše: "'Trener svih trenera', kako su ga često nazivali nogometni stručnjaci na ovim prostorima, nije skrivao da je vrlo slab i preminuo je samo dva dana prije 88. rođendana."

"Karizmatični trener bio je omiljen među nogometašima, a imao je prosječnu igračku karijeru tijekom koje je nastupao za Dinamo, Sarajevo, Rijeku i Sion, da bi njegova trenerska počela još krajem šezdesetih u Švicarskoj", navodi Mondo.

 

Pročitajte više