Srpski NBA trener igračima prije utakmice za nabrijavanje pušta partizansku pjesmu

Foto: Profimedia

TORONTO RAPTORSI ovog su ljeta za glavnog trenera angažirali Srbina Darka Rajakovića, koji je postao tek drugi Europljanin u toj ulozi u povijesti NBA lige. Rajaković je uveo brojne novosti i europeizirao napad Raptorsa inzistirajući na većem protoku lopte i manje soliranja. Jedna od novosti odnosi se i na razdoblje prije samog početka utakmice.

"Nakon što završimo sastanak s igračima, prije nego što izađemo na teren, puštamo glazbu po izboru trenera. Svatko iz stožera izabere po dvije pjesme", otkrio je Rajaković. Poanta je da pjesme budu energične i pomognu igračima da se nabriju za utakmicu.

Springsteen, stari rap i - Bella Ciao

U trenerskom stožeru Raptorsa ima ljudi različitih profila, pa se na playlisti mogu čuti Bruce Springsteen ili old school rap, a Rajaković je otkrio što je posljednje pustio svojim igračima. "Moj trenutačni izbor je Bella Ciao", rekao je 44-godišnji stručnjak pojasnivši medijima da se radi o pjesmi iz TV serije La Casa de Papel.

Naravno, preko Atlantika kultnu je talijansku pjesmu najjednostavnije lokalcima približiti referencama na televiziju, ali Rajaković dobro zna da je Bella Ciao stara narodna talijanska pjesma koja je nakon Drugog svjetskog rata postala simbol borbe talijanskih partizana protiv nacista, a diljem svijeta obrađivana je i korištena kao himna slobode i otpora.

Nije potpuno jasno prije koje utakmice je Rajaković svojim igračima pustio ovu pjesmu, ali snimka razgovora objavljena je nakon pobjede nad Chicagom, u kojoj su Raptorsi pokazali možda i najbolju igru ove sezone. Inače, kanadska momčad igra promjenjivo i trenutačno je na omjeru 8-9.

Pročitajte više