Srpski tajkun nakon premierligaša kupuje i trofejni bugarski klub

Foto: EPA-EFE

SRPSKI tajkun i medijski mogul Dragan Šolak prošle je godine za 100 milijuna funti postao vlasnik engleskog prvoligaša Southamptona, a bugarski mediji javljaju kako bi uskoro trebao postati i vlasnik jednog od njihovih najtrofejnijih i najpopularnijih klubova, Levskog iz Sofije. 

Levski je trenutno u dugovima od oko osam milijuna eura koje bi Šolak trebao podmiriti. Radi se o klubu osnovanom 1914. godine koji je ime dobio po Vasiliju Levskom, bugarskom revolucionaru koji se borio za oslobođenje od Osmanskog Carstva. Osvojili su 26 naslova prvaka, a pored nogometne sekcije natječu se i u brojnim drugim sportovima. Posljednjih desetak godina su u rezultatskoj i financijskoj krizi te na novu titulu čekaju od 2009. godine. 

Šolak je rođen u Kragujevcu, vlasnik je medijske firme United Group koja je najpoznatija po vlasništvu nad N1 i Novom TV. Nogometne klubove kupuje preko grupe Sports Republic čiji je većinski vlasnik. U prošlosti, brojni mediji špekulirali su o mogućnosti da putem registriranja velikog niza firmi kojima se ne zna točan broj na destinacijama diljem svijeta izbjegava plaćanje poreza.

Pročitajte više