StarCraft II će uskoro dobiti novog prvaka, počeo WCS Global Finals

Foto: Blizzard

Večeras počinje najveći turnir StarCraft II esporta, WCS Global Finals. Šesnaest veličanstvenih, koji su tijekom čitave godine dokazali da su vrijedni mjesta na završnom turniru, počet će svoj put prema tituli najboljeg igrača na svijetu. Iako možda nije na vrhuncu popularnost, StarCraft II je i dalje jedan od temeljnih stupova čitave industrije i službeni nasljednik igre s kojom je počelo stvaranje čitavog esporta.

Put do završnog turnira nije bio nimalo lagan. Osam igrača dolazi iz World Championship Seriesa u Južnoj Koreji i jednako toliko iz WCS Circuita za Europu i Ameriku, odnosno praktički ostatak svijeta. 
 
WCS Global Finals počet će s razigravanjem po skupinama 27. listopada, koje će trajati tri dana, nakon čega ćemo dobiti najboljih osam igrača, koji će se natjecati na BlizzConu u Anaheimu  3. i 4. studenog pred publikom. Šesnaest igraća podijeljeno je u četiri skupine, koje će se igrati po GSL formatu u seriji na dvije dobivene, što mnogi smatraju jednim od najkvalitetnijih formata natjecanja u čitavom eportu. Na završnom turniru bit će zastupljene sve tri rase, trojica igrača igraju Protossa, pet Terrana i čak osam Zerga.
 
Ukupni nagradni fond za natjecanje uvećan je zahvaljujući prodaji digitalnih dobara unutar same igre te iznosi rekordnih 700 tisuća dolara. Svi natjecatelji dobit će dio kolača, a najveći dio od 280 tisuća dolara dobit će pobjednik turnira. 
 
Foto: Blizzard
 
Dvije su velike priče oko kojih će se vrtjeti ovogodišnji završni turnir, a to su INnoVation i Neeb. Lee "INnoVation" Shin Hyung jedan od najboljih StarCraft II igrača svih vremena, a da bi to potvrdio nedostaje mu samo jedna titula i to ona najveća. Ove godine INnoVation je u izvrsnoj formi i već je osvoji treću sezonu GSL-a,  StarLeague, kao i GSL vs. The World, a krajem prošle godine i IEM XI - Gyeonggi. Igrač kojeg zovu Mašina, najveći je favorit ove godine i pobjedom na turniru ušao bi u povijest ne samo StarCrafta, već i čitavog esporta kao jedan od najboljih svih vremena. 
 

 
Alex "Neeb" Sunderhaft najveća je nada ostatka svijeta u borbi protiv koreanske dominacije. Neeb je prošle godine osvojio veliki KeSPA Cup u Koreji, a ove godine nanizao je čak tri WCS titule, Montreal, Jönköping i Austin. Neeb je već pokazao da može igrati protiv najboljih na svijetu, a za veliki rezultat trebat će mu turnir života. 
 

 
Čitavi raspored natjecanja možete pronaći na službenim stranicama, a  prijenos pratite na StarCraft Twtich.tv kanalu
 

Pročitajte više