Steže se obruč oko Mamićevog klana: Trag novca vodi do srpskog menadžera

Foto: Pixsell / D. Javorović

SLOVENSKA policija potvrdila je da je tamošnji Nacionalni ured za istrage (NBI) u suradnji s Hrvatskim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK) pretražio tvrtke, poslovne prostore i stanove šestoro osoba na području Ljubljane, Kopera i Maribora, kao i na teritoriju Hrvatske, u sklopu istrage zbog sumnji u pranje novca i zlouporabu položaja.

Slovenska policija zbog Mamića u akciji po cijeloj zemlji 

Slovenska trgovačka društva na osnovu krivotvorenih, odnosno fiktivnih računa, plaćala su usluge offshore tvrtkama, registriranima u Velikoj Britaniji, za usluge koje nikada nisu isporučene, sumnjaju istražitelji koji nastalu štetu procjenjuju na 1,6 milijuna eura.

Među šest osumnjičenih osoba je i jedan hrvatski državljanin. Nitko nije uhićen. Policija u Sloveniji izvršila je pretrese stanova i poslovnih prostora osumnjičenih osoba. 

U središtu istrage slovenske policije je Zdravko Mamić, bjegunac od hrvatskog pravosuđa, nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora zbog izvlačenja 116 milijuna kuna iz gradskog kluba Dinamo putem transfera igrača.

Radnje u Sloveniji nastavak su istrage u sklopu druge optužnice protiv Mamića i njegovog klana, zbog izvlačenja novca iz Dinama putem fiktivnih usluga koje je klub plaćao tvrtkama povezanim sa sinom Zdravka Mamića, Mariom Mamićem. 

Po Deželi se vrše premetačine zbog druge optužnice protiv Mamića i jataka, da su iz Dinama izvukli više od 144 milijuna kuna

Optužnicu je USKOK podignuo pred Županijskim sudom u Osijeku 11. srpnja 2017. godine, ali ona još nije potvrđena. Zdravka Mamića, Damira Vrbanovića, Marija Mamića, Sandra Stipančića, Igora Krotu, Zorana Mamića i Nikkyja Arthura Vuksana u optužnici se tereti za počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju i pokušaja zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja.

Također se navodi kako je Dinamo zbog navedenih radnji oštećen za više od 144 milijuna kuna. USKOK je tijekom ove istrage zatražio i međunarodnu pravnu pomoć u Švicarskoj, gdje posluju tvrtke povezane s Mariom Mamićem, a preko kojih je Dinamov novac odlazio na offshore račune u porezne oaze u Hong Kongu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i karipskom otočju Sveti Vincent i Grenadini. Švicarska tužiteljica Esther Omlin za Index je otkrila detalje velike istrage te ustvrdila kako se na Dinamovim transferima, prema tragu novca i saznanjima istražitelja, bogatila samo obitelj Mamić.

U središtu istrage u Sloveniji su Mamić i poduzetnik iz Umaga koji je već optužen s njim

Slovenski portal Siol.net, koji je otkrio da je Zdravko Mamić u središtu istrage slovenske policije, piše da je ona u Deželi fokusirana na spomenutog Sandra Stipančića, poduzetnika iz Umaga, kojeg se zajedno s tri Mamića tereti za udruživanje u zločinačku organizaciju koja je iz Dinama preko offshore tvrtki izvukla više od 144 milijuna kuna.Slovenska policija u ovom najnovijem slučaju sumnja da su neke od Stipančićevih tvrtki prale novac naplatom fiktivnih usluga.

Ovdje ćemo podsjetiti da su u svibnju ove godine na suđenju u Zagrebu dvojica hrvatskih poduzetnika priznali da su preko jedne od gore spomenutih offshore tvrtki utajili porez. Ta tvrtka sa sjedištem u Londonu zove se Barnes & Bell. USKOK sumnja da je preko nje nezakonito isplaćivan dio transfera igrača Dinama. Tvrtka iz Londona bila je registrirana na Stipančića. Na spomenutom suđenju dvojici poduzetnika oni su izjavili da im je Stipančić pomogao prilikom utaje poreza i izvlačenja novca iz tvrtki koje su vodili. Porezni USKOK do njih je došao u sklopu istrage o povezanosti Mamića i Stipančića. Međutim, ovaj slučaj nije imao veze s Mamićevim klubom pa je za njega podignuta posebna optužnica.

USKOK je istražujući povezanost Mamića i Stipančića došao do londonske tvrtke Barnes & Bell, a sada do istog cilja dolaze i slovenski istražitelji

No vratimo se Stipančiću i Sloveniji, odnosno objašnjenju kakve veze on i Barnes & Bell imaju s aktualnom istragom u Sloveniji. Ta tvrtka iz Londona trenutno je u procesu likvidacije, ali posljednjih godina s njom je poslovalo više slovenskih tvrtki i pojedinaca. Istražitelji sumnjaju da su se i pri tome sklapali fiktivni poslovi namijenjeni tek izvlačenju novca i zataškavanju nedjela. Za sada se ne zna jesu li ove transakcije sa slovenskim tvrtkama i pojedincima povezane s nogometnim aktivnostima ljudi iz Mamićevog kruga u Sloveniji ili je Stipančić preko tvrtke u Londonu nudio Slovencima iste usluge kao i Mamiću.

Pravi vlasnik tvrtke u Londonu je srpski menadžer koji je zastupao Strinića?

Međutim, prema najnovijim informacijama iz Slovenije, pravi vlasnik Barnes & Bella je Aleksandar Vazić, srpski nogometni menadžer sa sjedištem u Dubaiju.

Početkom desetljeća Vazić je zastupao tada iznimno perspektivnog hrvatskog mladog reprezentativca Dejana Glavicu, zatim primoštenskog nomada Roberta Alviža, koji je igrao od Međimurja i Albanije do Cipra i Singapura. Ali i daleko poznatija imena: Dinamovog veznjaka Ivicu Vrdoljaka te Hajdukovog lijevog bočnog Ivana Strinića. 

Pročitajte više