Štimac: HNL krizira već 20 godina, a moćnici danas šire virtualnu paniku!

KAD IGOR Štimac progovori, onda su teme obično one iste, bez šminke i cenzure. Iako trener Zagreba razmišlja i priča o Kranjčevićevoj sljedeće sezone, zna se da njegovi ciljevi vuku više linija. Prvenstvena stanka bila je burna, ukinuti su mnogi projekti koje je kao predsjednik Udruge prvoligaša inicirao upravo Štimac, klubovi grcaju u dugovima, nogomet tone u amaterizam...

"Nek’ još ukinu ligu i to je to. Ostavio sam iza sebe projekte koji su davali nadu i trebalo ih je nastaviti razvijati, ali ljudi to nisu znali učiniti. Neću više trošiti riječi na to niti raditi promociju nesposobnjakovićima", poručio je Štimac u razgovoru za Jutarnji list.

Štimac nudi i zanimljivo razmišljanje o financijskoj krizi, koja u Hrvatskoj traje skoro 20 godina pa aktualnu situaciju smatra isključivo širenjem virtualne panike kako bi se i dalje moglo kupovati pojačanja iz inozemstva.

"Na svaki sam način neovisan, to je moja prednost"

"Budimo iskreni, financijska nestabilnost naših klubova traje punih 19 godina, od samih početaka HNL-a! Prije šest godina sam radio u Hajduku gdje igrači nisu po pet mjeseci primali plaću i gdje je klupski račun bio blokiran 10 godina. A mi sada pričamo o alarmantnoj situaciji zato što Međimurje duguje 16 tisuća kuna. Riječ je o stvaranju virtualne panike, plaše narod pričama o potonuću u amaterizam, a zapravo proizvode uvjete kako bi mogla zaživjeti liga 10 i kako bi se moglo nastaviti kupovati "pojačanja" iz inozemstva za dva ili tri milijuna eura."

Znači li činjenica da sa Zagrebom osim ostanka u ligi, želi stvoriti čvrstu momčad za puno veće dosege u sljedećoj sezoni, da polako napušta bitku s HNS-om? Vjerojatno ne, Štimac je uvijek prisutan, pa čak i kada se malo povuče...

"Za razliku od mnogih drugih u našem nogometu ja uživam veliku prednost u činjenici da sam na svaki način neovisan. Uvjeravam vas da najveći broj involviranih u naš nogomet misli kao i ja, u užim društvima govore poput mene, ali u javnosti mijenjaju ploču u strahu od odmazde moćnika. Vjerujem da je pitanje trenutka kada će i drugi pokazati ambiciju da se aktivnije uključe kako bismo pokušali napraviti zaokret u odnosima. Drago mi je da Šuker pokazuje ambiciju u posljednje vrijeme"

Vida bi trebao biti skuplji od Lovrena

"Osim toga nikad nisam bio opsjednut predsjedničkom foteljom. Jedino što želim jest pomoći hrvatskom nogometu da ispliva iz ove letargije u kojoj već godinama životari. Kriza je sve dublja, a HNS okreće glavu od problema i pokriva se rezultatima A-reprezentacije. Želim biti dio nečeg novog, nečeg stvaralačkog", ističe Štimac, koji je prokomentirao i transfer Dejana Lovrena u Lyon, kao i astronomsku cijenu koju će Francuzi platiti Dinamu;

"Iz stručnog kuta, Vida bi morao imati veću cijenu od Lovrena! On je polivalentniji jer jednako uvjerljivo igra i na mjestu stopera i na boku, a osim toga je u karakternom pogledu barem jednako snažan kao i Lovren. Ne zaboravite da je Vida lider i ključ Osijekovog uspjeha što se za Dejana u Maksimiru ipak ne može kazati. Na drugoj strani, Lovrenova je vrijednost što je uspio izboriti mjesto u strašnoj konkurenciji koja vlada u Dinamu. Tako je stigao i do dresa A-reprezentacije, iako je prethodno u mladoj reprezentaciji Vida ostavljao jači dojam. U perspektivi, obojica su klasni igrači, ali ja sam skloniji Vidi."

Pročitajte više