Štimac: Jedini spas za Hajduk je preoblikovanje kroz Zakon o sportu

SINOĆNJA HRT-ova emisija "Otvoreno", posvećena zbivanjima oko "Hajduka", bila je u znaku žestokih polemika između zagovornika i protivnika plana da se splitski klub stečajnim postupkom pokuša riješiti od svojih financijskih problema.

Među zagovornicima stečaja je bio i sportski novinar Zdravko Reić, koji bi objasnio kako bi stečaj bio tzv. kontrolirani stečaj ili stečaj s prestruktuiranjem, nalik na onaj primijenjen u Željezari Sisak i Viktoru Lencu.

Mirko Klarić, dopresjednik Skupštine Hajduka, koja nije htjela prihvatiti plan o stečajnom postupku zagovaran od sada već bivšeg predsjednika Željka Jerkova, je odbijanje plana obrazložio "strateškim razmimoilaženjem" Skupštine i predsjednika.

Igor Štimac je, pak, rekao da je jedini spas za Hajduk, kao i svaki drugi nogometni klub u Hrvatskoj koji se nađe u istoj situaciji - preoblikovanje kroz Zakon o sportu.

Za preoblikovanje umjesto stečaja se izjasnio i Siniša Petrović, član Povjerenstva za praćenje zakonodavstva u sportu, rekavši kako bi se na taj način sačuvala "tradicija i brendovi" najpoznatijih hrvatskih klubova.

Sara Sanela Butorac, pomoćnica ministra obrazovanja, znanosti i športa, rekla je kako će nova pravila za klubove biti daleko stroža od dosadašnjih, odnosno da će preoblikovanje zahtijevati daleko više financijske stege.

Splitski sportski novinar Edo Pezzi je, pak, rekao kako je dobro što je došla ideja o stečajnom postupku, jer je jedino mogućnost da Hajduk promijeni ime i završi u trećoj ligi mogla dovoljno senzibilizirati javnost i natjerati je da ozbiljno razmišlja o budućnosti splitskog kluba.

R.R.

Pročitajte više