Štimac: Navijači ne smiju biti građani drugog reda

SVE veće navijačke skupine u Hrvatskoj ujedinjene su u borbi protiv novog Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima kojim, kako tvrde, navijači postaju "građani drugog reda".

> "Jedina žrtva stadiona je Hrvoje Ćustić, a on nije poginuo zbog navijačkog nasilja"

> KONAČNI PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SPRJEČAVANJU NEREDA NA ŠPORTSKIM NATJECANJIMA

Izmjene Zakona donose veće kazne za sudjelovanje u neredima, tučnjavi, kažnjava se alkoholiziranost, maskiranje, govor mržnje, a navijači smatraju da je od svega najgora diskriminacija jedne skupine ljudi.

Navijači će, prema novom Zakonu, za sudjelovanje u tučnjavi biti kažnjeni sa šest mjeseci do tri godine zatvora, dok će prema Kaznenom zakonu osoba koja nije navijač, a sudjeluje u tučnjavi sa smrtnom posljedicom biti kažnjena novčanom kaznom ili do godinu dana zatvora!

"Ovaj Zakon nije samo loš, nego i protuustavan, bolestan i sulud", složili su se na tribini održanoj u ponedjeljak predstavnici navijačkih udruga i njihovi gosti bivši ministar unutarnjih poslova Šime Lučin i sociolog Benjamin Perasović.

Navijači su Zdravka Mamića proglasili najvećim problemom u hrvatskom nogometu, a nezamislivom su nazvali situaciju u kojoj "Mamić, Štimac, Brleković i slični sudjeluju u donošenju novog Zakona".

"Nažalost, nije dobar ni stari ni novi Zakon. Bio sam na nekoliko sastanaka kada se raspravljalo o njegovom donošenju, ali odustao sam kad sam vidio kamo to vodi. Nije dobro kada se takve stvari politiziraju", komentirao nam je Igor Štimac.

"Moja velika želja je da svi zajedno možemo sjesti za stol i razgovarati, bez ikakvih ustupaka jednoj ili drugoj strani. Nije u redu niti da se ja miješam u donošenje Zakona, kao ni navijači. To je posao zakonodavca. No, Zakon mora biti jednak za sve, bez odstupanja. Navijači ne smiju biti drugačije tretirani od drugih ljudi. Mislim da su u tom dijelu navijači potpuno u pravu", zaključio je Štimac.

Pročitajte više