"Smiješna je usporedba Vatrenih s današnjom Hrvatskom! S nama bi mogli igrati samo Modrić i Srna"

IGOR ŠTIMAC redoviti je gost umaškog ATP-a. Ove godine, doduše, lakše ćete ga pronaći uz teniski teren iza hotela, nego na nekom party stageu. Tenis je njegova druga ljubav, ali priča je uvijek nogometna. Bilo da treba podsjetiti na SP mladih 1987. koje je bilo odskočna daska Bobanu, Prosinečkom, Mijatoviću, pa povući paralelu s aranžmanom za let Grnjinih klinaca u Kolumbiju, bilo da treba secirati igrače Hajduka ili Sammirov predpoziv u reprezentaciju, gdje bi Štimac, ako se već gura, prije ugurao Milana Badelja. Jedino je predsjedničke izbore ostavio iza sebe. I poraz vješto upakirao kao pobjedu.

"U ovakvim odnosima me hrvatski nogomet ne može interesirati, ovdje se samo skrbi o jednom klubu i reprezentaciji"

Europska sezona već je pokazala utjecaj Lige 16

Priča je, zapravo, uvijek vrlo slična. Zato smo napravili odmak, stvari se odvijaju i bez Igora Štimca...

"Već i ova sezona pokazuje rezultate Lige 16 za koju sam se toliko borio. Momčadi su se stabilizirale, otvorili smo prostor novim naraštajima koji s iskustvom iz HNL-a vode naše klubove u europskim natjecanjima."

Liga 16 s tekućom sezonom i definitivno bi trebala biti ugašena. Do neke nove prigode

"Bit će opet stvari koje nemaju veze s nogometom, bit će trgovine, no navikli smo. Još živimo u takvom odnosu i dok god HNS funkcionira na neprimjeren način, dok je to savez povlaštenih i odbačenih, uživat ćemo u svemu onome što nogomet ne trpi. Savez se ne bavi najnižim klubovima, ne bavi se osnovama nogometa."

Inoha pojačanje, Oremuša umjesto Jamesa

Očekuje li jednako zanimljivu borcu za vrh, kao što će to biti na začelju ljestvice?

"Pokazat će se kroz sedam osam kola koliko je Hajduk prijetnja Dinamu. Dinamo trenutno ima kvalitetniji kadar, a ima i ekipu koja se stvara već nekoliko godina, dok Hajduk opet ima četiri pet novih igrača. Inoha je kvalitetno pojačanje za Hajduk, a još nismo vidjeli našeg povratnika Ljubu Miličevića. Za njega mi govore da je uistinu vođa na terenu, mogao bi puno pomoći Hajduku. Lima je dosta dobar, agresivan i prodoran igrač. Onaj koji mene nije zadovoljio je James, Oremuš je daleko kvalitetniji. Ne znam hoće li Hajduk uspostaviti balans, ali utakmica protiv Stokea pokazala je slabost kada je u pitanju kvalitetan protivnik u gostima jer Hajduk nije uspio povezati niti nekoliko pasova i ozbiljno zaprijetiti što se ne bi smjelo dogoditi"

Štimac će ipak podignuti obrvu na konstataciju da je Hajduk pomalo razočarao pristupom u Stokeu. Čovjek s iskustvom Premiershipa to gleda na posve drugi način.

"Hajduk nije razočarao. Izgubili su 1:0 od kluba koji se natječe u najjačoj ligi svijeta. Možda je baš Hajduk ostvario najbolji rezultat od svih naših klubova u Europi ove sezone, jer je imao najtežeg protivnika i to u gostima. Tek će uzvrati pokazati realnu vrijednost naših klubova"

Neuništivo pitanje vrti se i u opuštenoj atmosferi Umaga. Može li Dinamo u Ligu prvaka?

"Svatko tko se natječe u kvalifikacijama za Ligu prvaka ima šansu, jer nogomet je uistinu takav da onaj tko je jači na papiru ne prolazi nužno. Pitanje je koliko vjerujete u svoj klub i koliko onaj koji vas vodi kvalitetno vidi nogomet i uočava protivnikove mane i vrline. Priprema za takve utakmice strahovito je bitna."

Sammiru se radi mjesto u reprezentaciji, opravdano?

"Rade mu ga samo protivnici hrvatskog nogometa jer Sammir nije još spreman za reprezentaciju. Milan Babelj stoji u redu ispred Sammira, kvalitetniji je igrač i njemu bih osigurao mjesto u reprezentaciji. Svaka čast Sammirovom talentu, ali nakon četiri-pet godina u HNL-u na prste jedne ruke možemo nabrojati utakmice koje je dobro odigrao. To nije dovoljan zalog za hrvatsku reprezentaciju."

Mene, Šukera, Jarnija, Mijatovića je naslov na SP-u uveo u nogometni svijet. Ovi mladi dečki neće ništa napraviti uz ovakav savez

Još je više žuči Štimac prosuo na spomen Grnjine reprezentacije i problema s kojima se susrela uoči odlaska na SP. Izbornik je smijenjen prije puta, ključni igrači nisu mu dostupni, ali teret koji je krenuo za Kolumbiju, vrlo je kvalitetan.
"
"To nema veze s nogometom. Svi ti mladići su izuzetno nadareni, ali u ovakvom odnosu snaga i na ovakav način funkcioniranja saveza velika većina neće napraviti ništa u svojim karijerama. Žalosno je da nisu imali osigurane pripreme prije SP-a koji može biti preokret za njih. Znam što je to meni značilo, znam što znači biti svjetski prvak. Pa nas je SP u Čileu usmjerilo u nogometni svijet; Jarnija, Šukera, Bobana, Prosinečkog, Mijatovića....

Hvata li ponekad nostalgija za tim danima?

"Ne hvata me nostalgija; imali smo kvalitetno vrijeme i dobro smo ga iskoristili. Šteta za Francusku, bili smo zreli da postanemo svjetski prvaci, a u četvrtfinalu EP-a zaustavio nas je sudac. Možemo biti ponosni na naše karijere i uspjeh Vatrenih i mogu se smo nasmijati onima koji Vatrene uspoređuju s ovom današnjom reprezentacijom. Modrić i Srna definitivno bi mogli igrati s nama. Ostali imaju kvalitetu, ali nedovoljnu za uspjehe koje smo mi ostvarili. Fali im jedan korak do vrhunskog"

Pročitajte više