LIVERPOOL

Što ako se prekine Premiership? Liverpool bi mogao ostati bez titule

Foto: Getty Images/Guliver Image

PANDEMIJA koronavirusa otkazuje natjecanja diljem svijeta i Europe. Prekinute su Serie A i La liga, a UEFA će sljedećeg tjedna odlučiti što će biti s nastavkom Lige prvaka i Europa lige, kao i s održavanjem Europskog prvenstva.

Utakmice francuske lige do daljnjega se igraju pred praznim tribinama, ista je situacija u HNL-u, a takva odluka očekuje se i u Bundesligi. Jedina liga koja dosad nije teže pogođena opasnošću od širenja koronavirusa je Premiership iako je jučerašnja zaostala utakmica između Manchester Cityja i Arsenala odgođena. No, barem zasad, ovog vikenda bi se svi susreti 30. kola trebali igrati po rasporedu, i to s punim tribinama.

Kako pišu engleski mediji, nije upitno da će u jednom trenutku, a vjerojatno vrlo skoro, i Premiership biti teže pogođen koronavirusom. Tome u prilog ide i današnja vijest da su trojica igrača neimenovanog kluba iz Premier lige pozitivna na koronavirus, što znači automatsku karantenu za njih i testiranje svih onih koji su s njima bili u doticaju.

Eventualna odluka da se utakmice igraju na praznim stadionima značila bi goleme gubitke engleskim klubovima. Procjenjuje se da bi u tom slučaju gubili između jednog i šest milijuna funti po susretu pa se očekuje da to toga ipak neće doći. Independent i ostali engleski mediji sve više nagađaju o mogućem prekidu natjecanja, pa čak i otkazivanju. To je najekstremnija i trenutačno najmanje vjerojatna varijanta koja bi izazvala potpuni kaos u engleskom, ali i europskom nogometu. U službenom pravilniku Premiershipa uopće nije predviđena varijanta "više sile" zbog koje bi liga bila prekinuta i natjecanje otkazano pa Englezi teoretiziraju što bi se zaista dogodilo ako se prvenstvo prekine.

Rezultati by SofaScore

Podsjetimo, Liverpool trenutačno ima golemih 25 bodova prednosti i utakmicu više od Manchester Cityja. Liverpool do kraja prvenstva mora odigrati još devet, a City deset utakmica. Dobije li Liverpool sljedeće dvije, City ga više ni teoretski ne bi mogao stići. Klub s Anfielda titulu čeka od 1990. godine i ovo bi trebala biti sezona u kojoj će napokon osvojiti naslov i to u velikom stilu.

Otkazivanje ili prekid Premiershipa još se ne očekuju, a odgodi li se Europsko prvenstvo, vjerojatno bi bilo dovoljno vremena za završetak ove sezone. No, dođe li zaista do prekida ili otkazivanja lige Liverpool bi mogao ostati bez naslova. Ovo su tri moguća scenarija u tom najekstremnijem ishodu problema s koronavirusom.

1. Prvenstvo završava po trenutačnom stanju na tablici

Budući da Premier liga svojim pravilima ne predviđa prekid ili otkazivanje natjecanja, klubovi bi se u slučaju otkazivanja sezone morali dogovoriti o konačnom plasmanu. Prihvate li rješenje da se za konačni poredak uzme trenutačno stanje na tablici, vjerojatno nitko ne bi imao ništa protiv da se Liverpool proglasi prvakom jer je stvarno nemoguće očekivati da bi Kloppova momčad prosula ovoliku prednost do kraja natjecanja.

No, problem bi nastao oko ispadanja iz Championshipa, kao i oko plasmana u Ligu prvaka. Teoretski, kad bi se danas prekinula liga, iz nje bi ispali Bournemouth, Aston Villa i Norwich, s čime se ti klubovi sigurno ne bi složili. U Ligu prvaka bi išli Liverpool, City, Leicester i Chelsea, odnosno Manchester United ako UEFA potvrdi Cityjevu suspenziju iz europskih natjecanja.

2. Liga se poništava i sljedeće godine se igra kao da se ništa nije dogodilo

U ovom slučaju bi "ukleti" Liverpool ostao bez naslova prvaka, nitko ne bi ispao iz lige, a nitko ne bi ni iz Championshipa ušao u Premiership, čime bi klubovi u drugoj ligi sigurno bili ogorčeni.

Nitko se ne bi plasirao u Ligu prvaka prema aktualnom stanju na tablici, ali bi UEFA vjerojatno priznala prošlogodišnju tablicu i tako iz engleske popunila mjesta u Ligi prvaka i Europa ligi. No, potvrdi li kaznu Manchester Cityju, a zadrži poredak od prošle sezone, umjesto Pepove momčadi u LP bi se plasirao Arsenal koji je prošlu sezonu završio na petom mjestu.

3. Liverpool je prvak, a ostatak lige se poništava

Ovo je najmanje realan scenarij, ali on bi možda čak bio i najpošteniji. Liverpool samo teoretski još nije osigurao titulu i stvarno ne bi bilo u redu da mu se ona ne prizna. Ostatak lige bi se poništio, nitko ne bi ispao, a europska mjesta popunila bi se po tablici iz prošle sezone.

Pročitajte više