Što Brekalo donosi Dinamu?

Foto: Profimedia

DINAMO će, sve je izvjesnije, u zimskom prijelaznom roku dovesti dva krilna igrača. Arber Hoxha iz Slaven Belupa trebao bi biti uskoro predstavljen, a Sergej Jakirović je nedvosmisleno poručio kako uz Kosovara hoće i povremenog hrvatskog reprezentativca Josipa Brekala.

"Josip jako želi doći u Dinamo, a pregovori između klubova su pri kraju. Ostali su još neki detalji, ali mislim da je realizacija posla blizu i vjerujem da će Talijani pristati na Dinamovu ponudu", rekao nam je Brekalov agent Andy Bara. Što bi Brekalo donio Dinamu i kako to da on uopće dolazi u Dinamo?

Za Brekala je Dinamo logičan izbor

Brekalo ima 25 godina. Iz Dinama je otišao nakon svega 11 nastupa za seniorsku momčad još 2016. godine kada ga je Wolfsburg kupio za deset milijuna eura. Otad je igrao još za Stuttgart, Torino i Fiorentinu te je skupio 217 nastupa za klubove iz najjačih europskih liga.

U tom periodu skupio je i 35 nastupa za hrvatsku reprezentaciju za koju je dao četiri gola, a u kvalifikacijama za prošlo Europsko prvenstvo (kao i u Ligi nacija koja se igrala u tom periodu) je često bio starter.

Na prvu djeluje neobično da igrač s takvim renomeom usred sezone dolazi u HNL, ali Dinamo je za njega u ovom trenutku savršeno logičan izbor. U Fiorentini ne računaju ozbiljno na njega, a Brekalo silno želi igrati na predstojećem Euru.

Zlatko Dalić mu je dao stotinjak minuta igre u ključnim kvalifikacijskim utakmicama protiv Turske i Walesa, ali je u tom ciklusu falilo puno igrača koji su zasad ispred Brekala. Jasno je da Brekalo na turnir u Njemačku neće ići ako ne bude imao minutažu.

U Dinamu bi je sigurno imao i borio bi se za naslov prvaka. Kada bi s Plavima osvojio naslov i na tom putu bio jedan od ključnih igrača, povijest je pokazala, imao bi velike šanse za otići na Europsko prvenstvo, a onda se i izboriti za novi i bolji ugovor u inozemstvu.

Zašto ga Jakirović silno želi?

Jakirović inzistira na novim, moćnim i driblerski kvalitetnim krilnim igračima. Kada se pogleda kako je Dinamo igrao u prvom dijelu sezone, to je očekivano. Trener nije uspio postaviti nove ni unaprijediti postojeće mehanizme u igri te se jako muči protiv postavljene obrane i teško u kontinuitetu stvara višak u igri i šanse.

Zbog toga je naglasak na igračima za koje trener smatra da mogu individualnom klasom raditi razliku, posebno u situaciji u kojoj je Hajduk na neugodnih plus sedam (uz dvije utakmice više) i uz saznanje da si Dinamo naprosto ne može priuštiti gubitak dominacije u domaćem prvenstvu.

Brekalo je i više nego kvalificiran pomoći mu vratiti se na vrh tablice. Plavi u svom kadru nemaju ni izbliza igrača s takvim iskustvom igranja u najboljim svjetskim ligama. Uz sve probleme u igri s kojima se Brekalo suočio u zadnjih godinu dana, u podražajnom smislu će ipak igrati protiv osjetno slabije konkurencije u odnosu na ono protiv čega je igrao u Bundesligi i Serie A.

Što Brekalo donosi Dinamu?

Od većine HNL konkurencije Brekalo ima lakši prvi korak i bolje ubrzanje zbog čega ga je izrazito teško čuvati. Igrač Fiorentine je vrlo opasan na širokom prostoru, ali se u pristojnoj mjeri može snalaziti i između linija. 

On je brz igrač solidnog driblinga i udarca. Iako prvenstveno operira na krilu, voli ulaziti u sredinu terena na završnicu s loptom ili bez nje što je Dinamu jako korisno s obzirom na to da mu u vrhu napada igra Petković koji otvara prostor iza leđa stopera koji se može napasti.

Tome u prilog govori i činjenica da mu je sezona 2021./2022. bila dosad najproduktivnija u Italiji. Tada ga je Ivan Jurić u Torinu oslobodio i dobar dio sezone igrao je pratećeg napadača što mu je omogućilo velik broj ulazaka u završnicu.

Tamo je bio vrlo efikasan pa je sa sedam golova i dvije asistencije jako pomogao momčadi koja je sezonu završila iznenađujuće dobro, na desetom mjestu. Svestranost i činjenica da može pokriti obje strane u napadu također mu je veliki plus u Dinamu koji ove sezone ima velikih problema s ozljedama, posebno u ofenzivnom dijelu momčadi.

U ovom transferu postoji samo jedna loša stvar

Dinamo i Brekalo na prvu djeluju kao savršen par u kojem bi oboje dobili točno ono što im treba. Igrač bi dobio dobru odskočnu dasku za vraćanje karijere na pravi put i na klupskom i na reprezentativnom planu.

Klub bi, s druge strane, dobio premiju od igrača kakvih nema mnogo u ligi. Kladionice trenutno daju podjednake šanse Dinamu i Hajduku za naslov prvaka pri čemu je zagrebački klub blagi favorit, s otprilike 5-10% više šanse. S Brekalom u priči, vrlo vjerojatno bi se ta razlika i povećala.

Dovođenje takvog igrača bio bi i veliki power move Dinama kojim bi pokazao konkurenciji koliko je ozbiljno shvatio ne sjajnu situaciju u kojoj se nalazi. Jedina loša stvar u ovom transferu je što bi on u velikoj mjeri bio dokaz da Maksimir i dalje nema nikakav plan.

Jakirović želi igrače skupljati kao Pokemone, a transfer i Hoxhe i Brekala u situaciji kada imaš Špikića i Kaneka i Stojkovića kojeg moraš razvijati znači nakupljanje kapitala u kojem će bar dio biti nezadovoljan i višak. 

Pročitajte više