Što će biti s Jakirovićevim otkrićem? Proigrao je, a Bayern bi spustio cijenu

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

SERGEJ JAKIROVIĆ je pred kraj sezone pomalo neočekivano prešao na igru s dvojicom napadača i trojicom u zadnjoj liniji - i pogodio. Dinamo igra ofenzivnije, puno je opasniji pred golom, a u zadnje dvije utakmice Dinamov trener je na poziciji lijevog bočnog "izmislio" Gabriela Vidovića.

Prije malo više od dva tjedna pisali smo da Dinamo najvjerojatnije neće na ljeto aktivirati opciju otkupa njegova ugovora. Vidović se i dalje tražio u momčadi, nije puno ni igrao, a i kad je igrao, nije bio u najboljoj formi. Nije mu na ruku išla ni činjenica da nema definiranu jasnu poziciju u momčadi.

Na početku ove godine igrao je malo ili nimalo. Uglavnom je ulazio s klupe u zadnjih 20-ak minuta bez ikakvog učinka, a bljesnuo je tek u Kupu protiv Gorice i početkom ožujka protiv Slavena, da bi se u zadnje vrijeme sve promijenilo.

Hrabar Jakirovićev potez

Jakirović se hrabro odlučio za igru s trojicom u zadnjoj liniji i "wing-backovima" u situaciji kad, na prvi pogled, prava rješenja za bočne pozicije nije imao. Na desnoj strani ozlijedio mu se Ronael Pierre-Gabriel, a Stefan Ristovski nije u formi, dok se na lijevoj strani nikako od ozljede nije uspijevao oporaviti Takuya Ogiwara. 

Tako je Dinamov trener na desnoj strani rotirao Takura Kaneka i Darija Špikića, a na lijevoj se odlučio upravo za Vidovića. Činilo se to kao lud potez, ali pokazao se dobrim jer je Vidović u zadnje dvije utakmice jedan od najboljih Dinamovih igrača. Ukratko - preporodio se.

Izvor: Sofascore

Nije to dovoljan uzorak da bi klub odlučio platiti Bayernu 3.5 milijuna eura, koliko iznosi njegov otkup. No u Dinamu su jako zadovoljni činjenicom da Vidović, u za njega iznimno teškoj sezoni, nije potonuo. Trenirao je kao konj, cijelo vrijeme bio je vrlo pozitivan i takvim stavom postao jedan od omiljenijih igrača u svlačionici, što je u Dinamu vrlo važno.

"Odgovara mu ova pozicija. Nije mu to problem istrčati, ima više slobode u napadu, ulazi u šanse, a i zabio je sjajan gol. Na klubu je da odluči što će na ljeto, ali ja ću dati svoje mišljenje", zagonetan je bio Jakirović nakon pobjede protiv Varaždina, kojem je Vidović zabio krasan gol za vodstvo Dinama 2:0.

Može igrati na puno pozicija

Iako mu je tek 20 godina, Vidović je u karijeri pokazao da može igrati na nekoliko pozicija. U drugoj Bayernovoj momčadi briljirao je kao špica i polušpica, na posudbi u Nizozemskoj bio je lijevo krilo, a kao takav je ovog ljeta doveden i u Dinamo. Kod Jakirovića je prvo igrao lijevo krilo, zatim ponekad i središnjeg igrača u trojci iza Petkovića, a sad igra izuzetno dobro kao bek.

Vidovićeva situacija dosta se promijenila u zadnje vrijeme i njemu su ovih osam utakmica do kraja sezone (šest u prvenstvu i barem dvije u Kupu) svojevrsne kvalifikacije za ostanak u Dinamu. Spoji li još koju dobru utakmicu na svojoj novoj poziciji, sve je izvjesnije da će ga Dinamo zadržati.

Izvor: Sofascore

Bayern bi smanjio odštetu

Puno će toga ovisiti o Dinamovoj igri sljedeće sezone, odnosno o tome hoće li Sergej Jakirović i dalje igrati 3-4-1-2. Tu je i Takuya Ogiwara, koji bi do kraja sezone također trebao dobiti minutažu da se vidi hoće li ga otkupiti za 550.000 eura. Japancu posudba istječe na zimu. Pierre-Gabriel također je pokazao da može igrati na lijevoj strani pa će Dinamo morati dobro odvagnuti što i kako na ljeto.

Kako doznajemo, Bayern nije pretjerano zainteresiran za Vidovićev povratak. To znači da bi Bavarci bili spremni smanjiti Dinamu iznos otkupa na prihvatljivije gabarite. Kad bi se tih 3.5 milijuna eura prepolovilo, Dinamo bi vjerojatno otkupio Vidovića.

Druga, realnija opcija jest da Dinamo produlji njegovu posudbu na još jednu sezonu i tako ga zadrži. Podsjetimo, ako ga Dinamo otkupi, prema aktualnom ugovoru o posudbi, Bayern zadržava pravo prvokupa za 11 milijuna eura. Vidoviću se ostaje u Dinamu, suigrači ga jako cijene, a danas je na tržištu jako teško naći tako raznovrsnog igrača za relativno malo novca.

Pročitajte više