UFC

Što čeka Soldića u UFC-u?

Foto: Instagram

ROBERTO SOLDIĆ, najbolji hrvatski MMA borac, uskoro bi trebao postati novi član najveće svjetske organizacije, UFC-a. Nije nikakva tajna da UFC već neko vrijeme želi dovesti jednog od najboljih europskih boraca, a u ovom trenutku karijere takav potez ima najviše smisla za borca iz Viteza.

Njemački i poljski mediji su prije dva tjedna napisali ekskluzivnu vijest kako su Soldić i njegov menadžer Ivan Dijaković bili na pregovorima u Londonu, gdje je UFC organizirao veliki event i navodno su dogovorili sve detalje suradnje. Podsjećamo, Soldić ima ugovor sa KSW-om još jednu borbu ili do ljeta, ovisno o tome što se prvo dogodi.

Da su pregovori s UFC-om u završnoj fazi indirektno je potvrdio i Robocop koji je najprije na svojem Facebook profilu podijelio vijest o prelasku u američkog giganta, a onda je i u javnim nastupima nekoliko puta analizirao konkurenciju s kojom bi se uskoro mogao boriti. Što zapravo čeka najboljeg hrvatskog borca?

Jednu od najtežih divizija predvodi najbolji borac čitavog UFC-a

Iako je Soldić prvak KSW-a u čak dvije težinske kategorije, do 77 kilograma (welterweight) i do 84 kilograma (middleweight), u UFC-u bi se definitivno borio u velteru. To je jedna od najtežih divizija u čitavom UFC-u, predvođena najboljim borcem u čitavoj organizaciji.

Kamaru Usman prvak je veltera, ali isto tako i prvorangirani borac po UFC-ovoj "pound for pound" ljestvici, ona na kojoj se nalaze i uspoređuju borci iz različitih težinskih kategorija. Borac nigerijskih korijena zaslužio je tu titulu nevjerojatnom dominacijom. U UFC-u ima niz od 15 pobjeda zaredom, a u čitavoj karijeri je izgubio samo jednom uz 20 ostvarenih pobjeda.

Titulu prvaka osvojio je prije tri godine dominantnom izvedbom protiv Tyrona Woodleya, a otad je titulu uspješno branio čak pet puta. Usman je jedan od najboljih hrvača koji postoje u UFC-u i sigurno bi bio najteži mogući ispit za Soldića.

Osim toga, ima nevjerojatnu fizičku kondiciju te je vidno veći od konkurencije. Naime, izvan kampa hoda s preko 90 kilograma, a u borbama nastupa s otprilike 84 kilograma s obzirom na to da brzo vraća težinu poslije zadovoljavanja vage.

Prema vrhu divizije juri tip koji ima nešto što nije imao ni McGregor

Drugo ime divizije, iako je u ovom trenutku tek 11. borac po službenom rankingu je Hamzat Čimaev, čečenski borac sa švedskom putovnicom. Za vikend je jednoglasnom odlukom sudaca svladao drugorangiranog Gilberta Burnsa i vrlo vjerojatno je idući izazivač.

Čimaev u karijeri ima 11 pobjeda i nula poraza, a globalnu popularnost je u UFC-u stekao brže nego Conor McGregor. O njemu se počelo pričati čim je stigao u organizaciju. Prvu borbu odradio je 16. srpnja 2020. godine, a drugu samo deset dana kasnije, što je senzacionalan podvig ako znamo da u prosjeku borci između dvije borbe čekaju oko pet mjeseci.

U prve četiri borbe Čimaev je ostvario četiri pobjede prekidom. Uz talent pred kamerama, dozu sirovosti koja je u ovom sportu napeta gledateljima i sjajno komuniciranje s fanovima koje je osvojio preko noći, ima najuzbudljiviju budućnost u čitavom UFC-u.

Lista najboljih u welterweightu je lista ubojica

Postoji običaj da se u sportu pretjeruje kada se opisuje kvaliteta neke lige ili natjecanja, ali u slučaju UFC-ove welter divizije to nije slučaj. Popis rangiranih boraca (prvih 15) izgleda kao popis ubojica i najboljih boraca na planeti.

Dovoljno je reći da je prvorangirani borac Colby Covington, nevjerojatan hrvač koji ima samo jednu nesreću u životu, onu da se bori u eri Usmana od kojeg je dvaput izgubio. Tu su i bivši izazivači poput Stephena Thompsona i nekadašnjeg uličnog borca Jorgea Masvidala koji spada među najpopularnije borce.

Uz njih postoje i manje popularni, ali nevjerojatni borci poput trećerangiranog Leona Edwardsa koji je u nizu od devet pobjeda i traži šansu za napasti pojas. Kakva je divizija možda najbolje oslikava posljednje rangirani borac.

Kazahstanac Šavkat Rahmonov u karijeri ima 15 pobjeda i nula poraza. U UFC-u je ostvario tri pobjede prekidom, ali i s takvim kredibilitetom je "tek" 15. borac po ljestvici. Niti jedan od njegovih 15 dosadašnjih suparnika nije dočekao kraj borbe. Osam ih je nokautirano, a sedam ih je tapkalo.

Koliko može Soldić?

Teško je u ovom trenutku reći kako Soldić kotira. U zadnjih nekoliko godina postao je vjerojatno najbolji europski borac izvan UFC-a, ne samo u svojoj težinskoj kategoriji. U KSW-u je pobjeđivao velika imena kao što su Kalidov i Materla, a to je uglavnom radio sa stilom i fantastičnim nokautima.

Ipak, ono što ga čeka u UFC-u je nešto sasvim drugo i po pitanju kvalitete i po pitanju uvjeta. Navikao je funkcionirati u velikim organizacijama, ali pritisak i svjetla pozornice nisu nigdje veliki kao u UFC-u. 

Bitno je napomenuti i da je UFC jedina velika organizacija koja dosljedno pazi na uzimanje sredstava koji poboljšavaju performanse i da su testiranja USADA-e (antidoping agencije) obveza i stvarnost svakog UFC borca.

Prema dostupnim informacijama, UFC je Soldiću ponudio ne samo financijski fantastične uvjete, nego i obvezu da bi Robocop kroz tri borbe trebao dobiti borbu za naslov. To znači da će odmah u prvoj borbi dobiti nekog iz top 15, a vrlo vjerojatno i iz top 10.

Soldić posjeduje sve. Brzinu, snagu, borilačku inteligenciju, atraktivnost i nevjerojatnu radnu etiku. To mu je bilo dovoljno da pokori najveću europsku organizaciju, ali tek sad ga čeka borilačka Liga prvaka.

Pročitajte više