NBA LIGA

Što Darija Šarića očekuje nakon trejda u najlošiju momčad Zapada?

Foto: Getty Images / Guliver Image

DARIO ŠARIĆ nije bio sretan još otkad je u sredinom studenog trejdom završio u Minnesota Timberwolvesima. U Philadelphia 76ersima je uživao, voljeli su ga suigrači i navijači, a momčad je bila kandidat za vrh Istoka NBA lige.

>>>Dario Šarić ima novi klub

Ali Wolvesi su bili disfunkcionalni, tim su se trejdom riješili zvijezde Jimmyja Butlera koji je zatrovao odnose u svlačionici te ostali na mladoj jezgri, još nespremnoj za ulazak u doigravanje. Iako se s vremenom izborio za status startera, Šarić i Minnesota nikad nisu bili dobra kombinacija.

Zato su mu Wolvesi na noć drafta ispunili želju i ponovno ga trejdali. Karijeru će hrvatski reprezentativac nastaviti u Phoenix Sunsima. Minnesota je željela četvrti ili peti izbor drafta, ali nije ga uspjela dobiti, nego se zadovoljila šestim pickom koji je dobila od Sunsa za Šarića i 11. izbor drafta.

Phoenix je protekle sezone bio najlošiji klub Zapada sa samo 19 pobjeda i 63 poraza, a tek su New York Knicksi (17-65) imali lošiji omjer. Radi se o vrlo mladoj momčadi koja je posložena oko klinaca draftiranih proteklih nekoliko godina, na čelu s Devinom Bookerom i lanjskim prvim pickom drafta Deandreom Aytonom.

Sinoć su Sunsi napravili još jedan trejd, ustupivši krilo T.J.-a Warrena i 32. pick drafta Indiana Pacersima za novčanu odštetu. Time su si otvorili dodatni prostor od 10 milijuna dolara pod "salary capom".

Sunsi kao taoci igrača koji im može uzeti 20 milijuna dolara

Tako Phoenix na rosteru za iduću sezonu, uključujući Šarića, ima 10 igrača, ali tek treba vidjeti hoće li skupi bek Tyler Johnson aktivirati opciju za sljedeću sezonu u kojoj bi trebao zaraditi skoro 20 milijuna dolara. Igrač prosječne kvalitete vjerojatno se neće odreći tolikog novca, ali još ništa nije odlučio, što Sunse na neki način drži u ulozi taoca jer o tome ovisi hoće li imati 20-ak ili 40-ak milijuna dolara pod "salary capom". U drugoj varijanti bilo bi to više nego dovoljno za dovođenje jedne velike zvijezde i popunjavanje rostera kvalitetnim veteranima, što bi Sunse stavilo u vrlo dobru poziciju, pogotovo ako bi se klinci nastavili razvijati dosadašnjim tempom.

Među igračima pod ugovorom nije Dragan Bender kojeg su prije tri godine Sunsi odabrali četvrtim pickom. Iako je time postao hrvatski rekorder, nije se nametnuo u prve tri sezone i klub je odlučio da mu neće aktivirati četvrtu godinu ugovora. Bender tako postaje slobodan igrač, a Šarić bi trebao doslovno uskočiti u ulogu koju je klub u startu namijenio njegovom kolegi iz reprezentacije.

Zasad mu je jedina konkurencija igrač koji mu je bio pričuva u Sixersima

Dobra vijest za Šarića je to što na svojoj poziciji praktički nema konkurenciju i bez ikakvog problema bi trebao izboriti mjesto u petorci. Tu je samo Richaun Holmes koji mu je dvije godine bio pričuva u Philadelphiji.

Međutim, ta "tanašnost" na poziciji četvorke mogla bi nagnati Sunse da dio prostora pod "salary capom" iskoriste baš za dovođenje novog pojačanja baš na toj poziciji.

Ipak, nedvojbeno će im prvi cilj na tržištu ovog ljeta biti pravi playmaker koji im godinama nedostaje. Pokušavali su s Bookerom kao razigravačem, ali on ima mentalitet pravog strijelca, igru oblikuje po uzoru na Kobea Bryanta koji ga i sam vidi kao svojeg potencijalnog nasljednika.

Najmlađi igrač u povijesti koji je zabio 70 koševa

Booker je u ožujku 2017. s 20 godina i nepunih sedam mjeseci postao najmlađi igrač u povijesti koji je premašio 60 koševa u NBA ligi postigavši okruglih 70 protiv Bostona. Ove je sezone kao 22-godišnjak postao najmlađi s uzastopnim utakmicama na kojima je zabio 50 ili više. U Sunsima nije bio okružen igračima s kojima bi mogao pobjeđivati pa je satisfakciju nalazio u vlastitim statistikama. Tek treba vidjeti je li takvim stavom ovih godina stekao previše loših navika i može li se podrediti momčadskom uspjehu.

Na tržištu slobodnih igrača ovog ljeta samo su dvije zvijezde među "jedinicama" - Kyrie Irving i Kemba Walker - ali nerealno je da netko od njih dođe u klub u fazi "rebuildinga". Međutim, ako bi Irving otišao u Brooklyn Netse, kako se očekuje, dostupan bi postao D'Angelo Russell koji je ozbiljan kandidat za nagradu za igrača koji je najviše napredovao protekle sezone.

Sunsi će sigurno pokušati dovesti i Terryja Roziera kojeg su željeli još prošlog ljeta, ali treba tek vidjeti kakva će biti njegova budućnost u Bostonu nakon Irvingova odlaska. Novim trejdom mogli bi pokušati dovesti Lonza Balla koji ne mora nužno ostati u New Orleansu nakon što je stigao iz Lakersa u paketu za Anthonyja Davisa. Kao jedna od najizglednijih opcija čini se Španjolac Ricky Rubio kojem je istekao ugovor s Utah Jazzom.

Opcije su i dojučerašnji Šarićevi suigrači iz Minnesote - Derrick Rose i Jeff Teague - a nije isključen ni povratak Slovenca Gorana Dragića, iako se on sa Sunsima nije rastao u dobrim odnosima.

Šarić novog trenera poznaje iz Philadelphije

Budući da prijelazni rok za slobodne igrače počinje tek 30. lipnja, nemoguće je nagađati kako će Sunsi izgledati iduće sezone, pa čak ni hoće li zadržati Šarića ili ga trejdati dalje, ali osnova momčadi je ista kakvu je Šiši imao u Philadelphiji i Minnesoti - mladi tandem vanjskog igrača i centra, kakav je u Sixersima imao u Benu Simmonsu i Joelu Embiidu, u Wolvesima u Andrewu Wigginsu i Karl-Anthonyju Townsu, a sad će ga imati u Devinu Bookeru i Deandreu Aytonu. Na njemu je da bude "glue guy", vezivno tkivo na parketu i u svlačionici. U svojem prvom NBA klubu to je vrlo uspješno radio, u drugom baš i ne, a hoće li uspjeti u trećem, ovisit će, naravno, i o treneru.

Klupu je od Srbina Igora Kokoškova preuzeo Monty Williams, bivši trener Pelicansa koji Šarića poznaje s početka protekle sezone u kojoj je radio kao pomoćnik u Sixersima. Uz njega je Anthony Davis počeo izrastati u najboljeg krilnog centra NBA lige pa se možemo nadati da će i Šariću pomoći da maksimalno iskoristi svoj potencijal.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Pročitajte više