HRVATSKA - PORTUGAL 2:3

Što je Hrvatska dobila na Poljudu?

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

HRVATSKA je na Poljudu izgubila od Portugala 2:3 u zadnjem kolu Lige nacija. Zahvaljujući pobjedi Francuske nad Švedskom, reprezentacija Hrvatske ostaje u elitnoj skupini Lige nacija u idućoj sezoni.

Poraze ne treba proglašavati pobjedama niti stvarati kulturu u kojoj se oni slave, ali Hrvatska nakon izgubljene utakmice na Poljudu ima i razlog za zadovoljstvo. S obzirom na teške okolnosti nije mogla izvući puno bolje od ovog.

Desetkovana Hrvatska odigrala je dobru utakmicu kad su ju svi otpisali

U kolikim je problemima bio Zlatko Dalić uoči utakmice svjedoči činjenica da je usred ciklusa zvao kapetana Osijeka Milu Škorića. Koliko je problema bilo u kadru reprezentacije svjedoči činjenica da su u odlučujućoj utakmici za ostanak u A skupini Lige nacija u obrani igrali Škorić i Juranović koji nisu bili među prva tri izbora na svojim pozicijama. Zadnjeg veznog zbog izostanka Marcela Brozovića pokrivao je Marko Rog kojem je to bila prva prava utakmica koju je započeo za reprezentaciju još od Eura 2016. godine i utakmice protiv Španjolske.

Takva Hrvatska morala je istrčati protiv Ronaldovog Portugala, jedne od najjačih reprezentacija na svijetu. Hrvatska je 40 minuta igrala s igračem manje te može biti i više nego zadovoljna onim što je pokazala. Nedostajalo je sreće za pozitivan rezultat. Portugal je prvi gol zabio nakon očiglednog igranja rukom, a pobjednički gol poklonila im je velika i rijetka greška u komunikaciji obrane koja je nakon pet utakmica napokon kvalitetno branila prekide.

Hrvatska je do Portugala odigrala pet utakmica u ovogodišnjoj Ligi nacija. Prolaznu ocjenu mogu dobiti samo dva od deset odigranih poluvremena - prvo u Francuskoj i drugo protiv Šveđana u Zagrebu. Loši rezultati i igra doveli su do toga da je Portugal bio ogroman favorit na Poljudu, a činilo se po govoru tijelu i izjavama igrača da je svlačionica psihički dotučena. Protiv Portugala je Hrvatska opet djelovala kao ekipa. Ekipa koja je i dalje griješila, ali ekipa koja je djelovala kao jedno, koja je često udvajala suparnike i u kojoj je radna etika u fazi obrane bila na vrhuncu čitavo prvo poluvrijeme i solidan dio drugog poluvremena.

Hrvatska je ponovno primila tri gola i ostala na zadnjem mjestu Lige nacija u tom segmentu, ali ti golovi nisu bili rezultat superiornog suparnika ili grozne obrane, nego izolirani incidenti u kojima je suparnik imao dosta sreće.

Utakmica je bila bitna i s rezultatskog gledišta. Da je Hrvatska završila zadnja u skupini i ispala u B skupinu Lige nacija, imala bi velikih problema zbog koeficijenta u kvalifikacijama za iduće Europsko prvenstvo koje će se igrati 2024. godine.

Hrvatska bi ispadanjem u B skupinu ispala iz prve jakosne skupine u tom ždrijebu i morala bi osvojiti skupinu kako bi ostala u drugoj jakosnoj skupini. U suprotnom, ispala bi u treću.

Ovime je zadržala siguran status barem u drugom jakosnom "šeširu", a ako bude među 11 najbolje plasiranih reprezentacija u idućoj Ligi nacija onda će se ponovno naći u prvoj jakosnoj grupi. Tvrdom igrom protiv Portugala i minimalnim porazom Hrvatska je sebi olakšala cijeli ciklus.

Rog je osim glupog crvenog bio vrlo dobar, a Dalić naučio iz greške

Dalić nije napravio istu pogrešku kao u prvom susretu u Portugalu i pokazao je da može učiti iz grešaka. Uže postavljenom obranom u sredini terena dobro je kontrolirao zone u kojima Portugal preko Fernandesa, Joao Felixa i Jote traži višak i obrana je s obzirom na okolnosti i snagu suparnika izgledala mnogo bolje nego protiv Švedske.

Rog je na poziciji zadnjeg veznog sve do isključenja odradio vrlo dobar posao i bilo bi nepravedno ocijeniti ga samo po dva izdvojena trenutka slabosti, posebno s obzirom na činjenicu da je uskočio u zadnji tren kao zamjena za jednog od najbitnijih igrača. Brozović je neosporni broj jedan na toj poziciji, ali Hrvatska u Bašiću i Rogu ima sasvim solidne zamjene koje će joj s obzirom na pretrpan raspored i očekivane ozljede i suspenzije biti jako bitne.

"Ta situacija (crveni karton) je okrenula utakmicu, dogodi se takva greška. Rog je odigrao dobro, napravio je jednu grešku, ali veseli me što se igrač manje nije osjetio na našoj igri. Zamjena za Brozovića? Probali smo s Rogom, vidjet ćemo kako će to biti u budućnosti."

Vrlo solidnu utakmicu odigrali su i igrači od kojih javnost nije imala prevelika očekivanja, Mile Škorić i Josip Juranović. Nisu pokazali da su dodatna vrijednost ovoj momčadi, ali nisu bili niti njena slaba karika. Dalića može veseliti i činjenica da je Lovren uz pokoju grešku odigrao utakmicu na vrhunskoj razini i podsjetio na svoje partije u Rusiji.

Naslovnice su pripale Mateu Kovačiću. Najosporavaniji hrvatski reprezentativac odigrao je „thuramovsku“ partiju i bio bi apsolutni junak večeri da se nije poklopilo da je igrao protiv drugog „Thurama“, Rubena Diasa.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Kovačić je golovima napokon kupio malo mira i kredita kojeg kod javnosti ima vrlo malo. S obzirom na to da je Rakitić otišao i da se Modrić vjerojatno oprašta nakon Eura, jedno od ključnih pitanja ove generacije je hoće li Kovačić biti jednako sjajan u reprezentaciji kao što je u Chelseaju bio lani kada je proglašen najboljim igračem ekipe. Možda mu ovi golovi skinu nevidljivi teret s leđa i počne igrati onako kako treba, kao razjareni bik u oba smjera.

Dalić je nakon utakmice to najbolje opisao: "Što se tiče Kovačića, mi ga napadamo, je li to normalno? Čovjek igra u Chelseaju, uvijek će imati svoje mjesto u reprezentaciji, ne mogu razumjeti pljuvanje takvih igrača. Nemamo mi 100 takvih igrača, čestitam mu na ovoj utakmici. Inače se jedva se čeka da se izgubi Hrvatska, a najlakše je sjediti u stolici i pljuvati."

Problemi nisu nestali, ali je perspektiva ljepša nego prije nekoliko dana

Hrvatska je i drugi put jedva ostala u elitnoj skupini Lige nacija. U prvom izdanju, kada je završila iza Španjolske i Engleske spasila ju je promjena formata u kojem nijedna reprezentacija nije ispala. Sada je uspjela sa samo tri boda izboriti izostanak.

Ukupno je u dva izdanja Lige nacija u kojoj je odigrala deset utakmica osvojila sedam bodova, a u elitnoj skupini lošiji je samo Island koji nije osvojio nijedan. To nije slučajno. Problemi u reprezentaciji su očiti i na kadrovskom i na taktičkom planu.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo počinju već u ožujku i loša je vijest da je Hrvatska potrošila ljetne i jesenske prijateljske susrete i Ligu nacija, a i dalje nije stigla do nekih odgovora. Veliku ulogu u tome odigrali su korona i kalendar koji rezultira velikim brojem ozljeda, ali takva situacija mogla bi potrajati do ljeta i Hrvatska nema opciju osim one da se prilagodi.

Perspektiva izgleda ljepše nego prije par dana kada su igrači travnjak u švedskoj Solni napustili pognute glave, dok su u izjavama nakon Portugala jasno izrazili zadovoljstvo time što su napokon pokazali zube elitnoj konkurenciji. To je bitno za svlačionicu i atmosferu u njoj, ali taj efekt neće biti dugoročan ako ga ne poprati napredak u igri i ako od Dalića ne vidimo jasnu ideju na koje igrače računa i u kojoj ulogama.

Hrvatska se provukla i nije ispala u B skupinu. Možemo reći da se iz pozicije autsajdera vratila u početnu točku u kojoj može svježa krenuti u novi ciklus. Za dobar rezultat u njemu trebat će igrati puno bolje nego u ovogodišnjoj Ligi nacija.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pročitajte više