ZLATNA LOPTA

Što je sve Modrić osvojio u ovoj godini?

Foto: EPA (montaža Index)

LUKA Modrić večeras u Parizu ima priliku osvojiti Zlatnu loptu France Footballa za najboljeg igrača svijeta.

Ako Modrić osvoji Zlatnu loptu, zaustavit će nevjerojatnu dominaciju Messija i Ronalda, koji su spomenutu nagradu osvajali posljednjih deset godina. Posljednji prije njih bio je Brazilac Kaka, davne 2007. godine. 

Modrić je u 2018. igrao nogomet života, do sada je osvojio sve što je mogao osvojiti kada je riječ o individualnim nagradama. FIFA i UEFA su ga proglasile za najboljeg na svijetu, odnosno u Europi. Proglašen je za najboljeg igrača na Svjetskom prvenstvu u Rusiji na kojem je kao kapetan osvojio srebro s reprezentacijom. Osvojio je Ligu prvaka, dobio je razne nagrade najčitanijih svjetskih medija. Godina iz snova za najboljeg na svijetu.

Što je sve Modrić osvojio u 2018. godini?

Uoči povijesnog SP-a u Rusiji s Realom je osvojio svoj četvrti naslov u Ligi prvaka u karijeri.

Proglašen je najboljim igračem Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, na istom prvenstvu je osvojio srebro, a uvršten je u najbolju momčad prvenstva.

UEFA ga je proglasila za najboljeg igrača Europe za sezonu 2017./18., a osvojio je čak 90 bodova više od drugoplasiranog Cristiana Ronalda.

Izabran je u idealnu momčad svijeta za sezonu 2017./18. prema izboru FIFA-e.

Najbolji je igrač svijeta u kategoriji The Best FIFA Men's Player za sezonu 2017./18. po izboru novinara, kapetana, izbornika i navijača cijeloga svijeta.

Proglašen je počasnim građaninom Grada Zadra.

Dobio je nagradu Grada Zadra, za izvanredne uspjehe u području športa i zasluge u promicanju ugleda grada Zadra.

Dobitnik je godišnje državne nagrade za šport Franjo Bučar.

Odlukom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović odlikovan je Redom kneza Branimira s ogrlicom za izniman, povijesni uspjeh hrvatske nogometne reprezentacije, osvjedočenu srčanost i požrtvovnost kojima je dokazali svoje najveće profesionalne i osobne kvalitete, vrativši vjeru u uspjeh, optimizam i pobjednički duh, ispunivši ponosom sve hrvatske navijače diljem svijeta ujedinjene u radosti pobjeda, te za iskazano zajedništvo i domoljubni ponos u promociji sporta i međunarodnog ugleda Republike Hrvatske, te osvajanju drugog mjesta na 21. Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji.

Najbolji je svjetski razigravač (The World’s Best Playmaker 2018), u izboru Međunarodnoga instituta za nogometnu povijest i statistiku (IFFHS).

Ugledni Goal ga je proglasio za najboljeg igrača svijeta, ispred Ronalda, Salaha, Messija...

Čudesnu godinu mogao bi završiti osvajanjem Zlatne lopte France Footballa - najvećeg priznanja za jednog nogometaša.

Modrićeva čudesna godina u brojkama:

Modrić je na Svjetskom prvenstvu zabio dva pogotka, što je više nego za Real u cijeloj sezoni 2017./2018.

Sedmi je nogometaš u povijesti koji je osvojio Zlatnu loptu SP-a, a nije osvojio naslov svjetskog prvaka. Pridružio se slavnom društvu: Schillaci, brazilski Ronaldo, Kahn, Zidane, Forlan i Messi.

Čak 12 utakmica zaredom nije dobio žuti karton na Svjetskom prvenstvu, a napravio je ukupno 12 prekršaja.

72.307 je broj kilometara koje je Modrić pretrčao na Svjetskom prvenstvu, a samo su dva hrvatska reprezentativca ispred njega, Ivan Perišić (72.543) i Ivan Rakitić (72.525).

Na utakmici protiv Rusije Modrić je imao 102 točna dodavanja, što je najveći broj za bilo kojeg hrvatskog nogometaša u povijesti SP-a.

Ukupno je na Svjetskom prvenstvu imao 523 točna dodavanja.

Igrao je 694 minute u Rusiji, više od svih igrača koji su sudjelovali na prvenstvu.

Modrić je ove godine šesti put proglašen za najboljeg hrvatskog nogometaša te se tako izjednačio s Davorom Šukerom po broju nagrada.

Pročitajte više