Što može jadranski četverac na oproštaju s Ligom 16?

PRIJE stupanja na snagu prijelazne Lige 12, ovogodišnje izdanje HNL-a ponudit će zadnji put (barem za nekoliko idućih godina) najviši razred hrvatskog nogometa sastavljen od 16 klubova. Jubilarno dvadeseto prvenstvo Hrvatske otvorit će u petak u Kranjčevićevoj Zagreb i Lokomotiva, a mi vam ovom prilikom predstavljamo s kakvim ambicijama i igračkim pojačanjima u sezonu ulazi četverac s mora - Hajduk, Split, Zadar i Rijeka.

> Slaven i Šibenik žele  Europu, Karlovac će teško opet biti senzacija

> Može li Dinamo do novog naslova i kako će proći njegove filijale u borbi za opstanak?

Hajduk - u godini proslave 100. rođendana imperativ je samo jedan

Kao rijetko kad prijašnjih godina, Hajduk je ovoga ljeta malo trgovao, a glavna preokupacija Uprave Bijelih bila je rezanje troškova u sklopu antirecesijskih mjera. Slobodne papire za raskid ugovora dobila je čitava plejada igrača  - Cernat, Šerić, Jertec, Smoje, Tomić, Rubil, Rodić, Pelaić... Josip Skoko vratio se nakon isteka ugovorne obveze u Australiju, a Splićani su zaradili tek na prodaji Borisa Pandže, koji je za mizernih 350 tisuća eura otišao u belgijski Mechelen. Posudba Tonija Peze u Zadar zatvara priču odlazaka s Poljuda.

Prilikom jačanja kadra Hajduk se osvrnuo uglavnom na imena iz vlastite omladinske škole pa su tako prvom sastavu priključeni Lendrić i Domagoj Boljat, dok su s posudba vraćeni Režić, Kalinić, Radošević, Tokić i najpoznatiji među povratnicima - Mario Brkljača.

Pitanje je ulazi li Hajduk u ovu sezonu jači ili slabiji. Igrački kadar nema ni kvalitetu ni kvantitetu od lani, a zapravo je najveći plus momčadi Hajduka ostanak svih prvotimaca, koji su godinu dana zreliji i iskusniji. U finalnoj utakmici Superkupa Bijeli su pokazali da Dinamo nije ništa bolji suparnik i, ukoliko opet ne kiksaju nekoliko puta tijekom srpnja i kolovoza, ove bismo godine konačno mogli gledati pravu utrku dva najveća rivala za naslov prvaka. Hajduk ima imperativ titule, a koliko je splitski optimizam utemeljen doznat ćemo nakon 11. rujna, kada na Poljud stiže Dinamo. Tko poslije tog dvoboja bude vodeći, imat će veliku psihološku prednost za nastavak jesenskog dijela sezone.

Može li Split ponoviti lanjski uspjeh Karlovca?


Nakon pola stoljeća nogometaši Splita osigurali su gradski derbi podno Marjana, pregazivši niželigašku konkurenciju u zadnjih nekoliko godina. Alfe i omege kluba, braća Žužul, ni u ovom prijelaznom roku nisu štedjele novca pa je tako na Park mladeži stiglo mnoštvo iskusnih prvoligaških imena.



Osim što su uspjeli zadržati braću Vitaić i svoju najveću zvijezdu Josipa Serdarušića, Žužuli su doveli stoperski dvojac Šibenika Budiša - Vidić, baš kao i tandem bosanskohercegovačkog prvaka Željezničara - Seada Bućana i Predraga Šimića. Crveni tu nisu stali - napad je pojačao trojac Obilinović - Deranja - Golubović, zaokruživši time respektabilan kadar koji na okupu ima Ivan Katalinić. Nakon što je s Dugopoljem izborio plasman u drugu ligu, Kate je odlučio prihvatiti poziv braće Žužul i sa Splitom ostvariti glavni i primarni cilj u sezoni - zadržati se u prvoligaškom društvu.

Split ima solidnu momčad, koja nije potresena ozbiljnijim odlascima, i opstanak ne bio smio doći u pitanje. Ukoliko ne bude previše oscilacija u nedvojbeno kvalitetnom sastavu, Split bi mogao završiti u gornjoj polovici, nešto slično što je lani bio petoplasirani Karlovac.

Rijeka mora bolje od mizernog devetog mjesta

U moru igrača pristiglih na Kantridu najveće je pojačanje ostanak Nenada Gračana - trenera pod čijim su vodstvom Riječani uvijek postizali dobre rezultate i plijenili dobrom igrom. Minulog proljeća Gračan nije uspio puno toga popraviti pa je Rijeka sezonu okončala na katastrofalnom devetom mjestu. Ni u najgorim scenarijima nisu predvidjeli ponavljanje sličnog scenarija u Portiću, gdje je bilo vrlo prometno od završetka prošlog prvenstva.



U odnosu na prošlu sezonu, Rijeka se doima kompaktnijom momčadi. Uz ostanak Hrvoja Štroka, stigao je novi vratarski dvojac Lisjak - Pelin, vratio se u staro jato i Kristijan Čaval, a u Hajduku prekriženi Ivan Rodić golovima u prijateljskim utakmicama pokazao je da će s Đalovićem tvoriti jedan od boljih napadačkih tandema. Rijeka je dosta puta znala zagorčati život Dinamu, a pogotovo Hajduku, pa onda sve dobro iz derbija prosuti u utakmicama protiv ekipa koje se bore za opstanak. Ako kiksove svedu u neke normalne okvire, četvrto mjesto bi moralo biti dohvatljivo.

Po starom dobrom običaju Zadrani će drhtati do posljednjeg kola

Deseto mjesto sveti je cilj polovice prvoligaša, pa tako i Zadrana čiji je vanjski suradnik Reno Sinovčić bio najoštriji protivnik smanjenja lige na Skupštini HNS-a. Čupanje do zadnjeg kola uobičajeno je na Stanovima, naviknutim na grčevitu borbu za ostanak među najboljima. Bit će tako i ovoga puta, tim više što nikakva pojačanja nisu pristigla, a od prinova zasad jedino odskače Toni Pezo, posuđen iz Hajduka.

Najveći udarac Zadranima zadalo je uhićenje kapetana Jakova Suraća osumnjičenog u aferi Offside. Surać zbog cijele priče nije prošao pripreme i to će zasigurno imati velik udarac na Zebićevu momčad, osiromašenu i odlascima Piškora i Šiklića. Neki novi klinci koji su lani pokazali raskoš svog talenta (Mršić, Ćurjurić, Santini) bit će ove godine udarna snaga, ali pitanje je hoće li to biti dovoljno za izbjegavanje drugoligaškog ponora.

Pročitajte više