LIVERPOOL

Što može Liverpool bez Van Dijka?

Foto: Getty Images/Gulilver Image

LIVERPOOL je proteklog vikenda remizirao protiv Evertona, gradskog rivala i hita dosadašnjeg dijela prvenstva. 

Ipak, glavna vijest s te utakmice je ozljeda Van Dijka koji će morati na operaciju i izbivat će s terena barem nekoliko mjeseci. To su najgore moguće vijesti za Liverpool i Jurgena Kloppa koji će morati posložiti momčad bez vođe obrane.

 

Liverpool je i prije ozljede Van Dijka imao problema u obrani

Index je nedavno pisao o problemima koje Liverpool ima u obrani od početka prvenstva. U prvih pet kola primili su čak 13 golova, što znači da primaju 2,6 golova po susretu. Samo za usporedbu, lani su trinaesti gol u prvenstvu primili također od Evertona, ali tek u 15. kolu.

Puno lošijoj statistici nego lani najviše je doprinio katastrofalan poraz od Aston Ville, u kojem je Liverpool primio čak sedam golova, od kojih su tri išla na dušu rezervnog vratara Adriana. 

Očito je da je Liverpool i s Van Dijkom loše krenuo u sezonu u obrambenoj fazi igre. Ozljeda jednog od najboljih golmana na svijetu Alissona, loše branjenje tranzicije i pucanje presinga daleko na suparničkoj polovici glavni su uzroci Liverpoolovih problema ove sezone. Kako će njihova obrana izgledati u narednim mjesecima?

Liverpool je bez Van Dijka sasvim druga momčad. Sada bi im dobro došao Lovren

Kada je Virgil van Dijk stigao na Anfield prije dvije i pol godine za 85 milijuna eura, očekivalo se od njega da postane vođa obrane. Ali vjerojatno nitko nije očekivao da će Nizozemac u tako kratkom roku podići obranu i čitavu momčad.

U sezoni u kojoj je Liverpool osvojio naslov prvaka nijedan suparnički igrač protiv njega nije upisao uspješan dribling, a najveće priznanje stiglo je 2019. godine, kada je Messi sa samo nekoliko glasova razlike ispred njega osvojio Zlatnu loptu. 

Usporedba Liverpoola prije i nakon njegova dolaska u klub jasno govori o efektu koji je Nizozemac postigao.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Naravno, za bolje rezultate su zaslužna i pojačanja na drugim pozicijama, veća uigranost i usavršavanje Kloppovog sistema, ali jasno je već na prvi dojam koliko Van Dijk čini suigrače boljima. I Lovren i Matip i Gomez su uz njega mnogo bolji stoperi koji mogu agresivno izlaziti na suparnike jer znaju da im Van Dijk sjajnim čitanjem igre čuva leđa.

On nije važan Liverpoolu samo zbog faze obrane. S loptom u nogama je jedan od najboljih stopera na svijetu i Liverpool u njemu ima sjajnog playmakera iz zadnje linije. 

Liverpool je ostao na samo dva stopera s većim iskustvom (Matip i Gomez) i vjerojatno žale što su prodali Dejana Lovrena jer više nemaju pravu zamjenu na toj poziciji. 

Lani su ozljede Liverpool pogurale prema naslovu. Sada bi ih mogle od njega udaljiti

Kada je Liverpool kupio Thiaga Alcantaru, pisali smo o tome kako Kloppova momčad ima sve potrebno za obranu naslova. Međutim, i tada smo upozorili na to da su im ključni igrači vrlo specifičnog profila, što će u slučaju ozljede biti problem. Ne samo zbog izostanaka, nego i zbog toga što u kadru nemaju igrače sličnog profila koji ih mogu zamijeniti.

To je slučaj i s Van Dijkom. Liverpool više nema takvog braniča, a samo nekoliko klubova na svijetu ima stopera koji mogu stati u istu rečenicu s Van Dijkom.

Liverpool je lani uvjerljivo osvojio naslov, ali je ključnu prednost napravio u periodu kada je Cityjeva obrana bila desetkovana pa je Guardiola bio prisiljen izmišljati sastav zadnje linije. Čini se kako se sreća, barem zasad, okrenula u drugom smjeru u novoj sezoni i Liverpool je taj koji ulazi s velikim hendikepom. Cityju i svim ostalim konkurentima za naslov šanse su sada mnogo veće.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pročitajte više