Što radi VAR u Rusiji? Argentini nije sviran čisti penal

Foto: Epa

U KAZANJU smo na utakmici između Francuske i Australije prvi put na mundijalima vidjeli da je sudac donio odluku na temelju VAR-a. Iako je inicijalno pustio igru da se nastavi nakon što je Antoine Griezmann pao u kaznenom prostoru nakon starta Joshue Risdona, urugvajski sudac je pri prvom prekidu zaustavio igru i odlučio ponovno pregledati tu situaciju. Nakon što je pogledao situaciju iz svih raspoloživih kutova, presudio je da je australski branič srušio Griezmanna i pokazao je na bijelu točku, a Risdon je pritom zaradio i žuti karton. Griezmann je uzeo loptu i preciznim udarcem u 58. minuti doveo Francusku u vodstvo.

Međutim, suci su do sada na turniru u Rusiji trebali još nekoliko puta posegnuti za upotrebom videotehnologije. Najprije na utakmici između Portugala i Španjolske (3:3). U ljepotici prvenstva talijanski sudac Rocchi grubo je pogriješio kad nije prekinuo akciju kod izjednačujućeg gola Furije. Nakon jedne duge lopte ubačene na polovicu Portugala, Diego Costa je laktom udario Pepea, a onda je izveo majstoriju i zabio gol za 1:1. Premda je potez brazilskog Španjolca bio zaista predivan, nejasno je zašto talijanski sudac ako već nije dobro vidio što se dogodilo nije u pomoć pozvao VAR.

Slično se dogodilo danas na utakmici Islanda i Argentine (1:1). Argentinci su promašili jedan penal, ali su tražili još dva. U prvom poluvremenu Ragnar Sigurdsson je igrao rukom u svom kaznenom prostoru, no poljski sudac Marciniak nije tražio pregled snimke. Ako se ta situacija možda i mogla podvesti pod ono čuveno slobodno sudačko uvjerenje, nevjerojatno je da Argentinci nisu dobili penal ili barem pregledavanje snimke nakon što je Pavona s leđa srušio Saevarsson. Bio je to čisti penal, i nejasno je što su radili suci u onoj sobici iz koje bi trebali gledati sporne duele i javljati sve glavnom sucu.

Nakon utakmice oglasio se i poznati sudac Mark Clattenburg, koji je potvrdio da je Argentina oštećena i da na Pavonu nije suđen klasičan jedanaesterac, a odluka poljskog suca nije bila jasna ni legendarnom Gaizki Mendieti.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz Svjetsko prvenstvo u Rusiji, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag SP 2018

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više