HRVATSKI NOGOMETAŠI

Što se događa s Ćaleta-Carom? Vratio se nakon kikseva i nestao

Foto: Gulliver / Getty Images

MORALA je 2018. biti godina njegovog života. Sjajnim nastupima za Salzburg u Europa ligi protiv Borussije Dortmund, Lazija i Marseillea doveo je svoj klub do polufinala te je natjerao posljednjeg od spomenutih velikana da ga kupi za 20 milijuna eura.

Prošlog ljeta svijet mu je bio pod nogama

Duje Ćaleta-Car odličnim igrama izborio je ne samo transfer kojim je već u nježnim godinama "riješio egzistenciju" nego i poziv Zlatka Dalića u reprezentaciju Hrvatske za SP na kojem je igrao cijelu utakmicu protiv Islanda i postao viceprvak svijeta.

Činilo se da ljeto iz snova prerasta u jednako takvu jesen jer Ćaleta-Car je na početku nove sezone (2018./19.) postao prvotimac u francuskom velikanu, a izbornik ga je pozvao na utakmice Lige nacija protiv Španjolske i Engleske. Bio je predodređen da postane nasljednik Lovrena i Vide, junaka sa SP-a.

Kiks do kiksa u prvenstvu, kupu i Europi

Ali onda je sve krenulo po zlu na svim poljima. Nakon što je u debiju i prvenstvenom porazu kod Nimesa 1:3 bio loš, trener Rudi Garcia čak mjesec dana držao ga je na klupi bez minute u igri. Novu priliku dao mu je u prvom kolu skupine Europa lige, ali je i tada Marseille izgubio (1:2) od Eintrachta. Ćaleta-Car opet je dobio šansu od početka, u derbiju šestog kola Ligue 1, ali i to je završilo još uvjerljivijim porazom Marseillea, 2:4 kod Lyona te crvenim kartonom, kojim je okrunio još jednu očajnu predstavu.

U Europa ligi Ćaleta-Car je od početka do kraja igrao pet od šest utakmica u još jednom potopu svog kluba prošle sezone, ispadanju u grupi sa samo jednim bodom. Pri tome je Marseille primio 13 golova. Situacija koja najbolje opisuje koliki je Ćaleta-Car kikser bio prošle sezone dogodila se na utakmici protiv Lazija. Iako je stajao u bloku čekajući skok suparnika Marca Parola, dakle sluteći što će suparnički igrač napraviti, Ćaleta-Car je predugo čekao i kasno se odlijepio od tla pa ga je Parolo nadskočio i preko njega zabio prvi gol Lazija u pobjedi 2:1.

L'Equipe: Ćaleta-Car, specijalist za nepokretnost

U kupu je skrivio je jednu od najvećih sramota u povijesti Olympiquea; ispadanje u ranoj fazi porazom 0:2 od Andrezieuxa, šestoplasirane momčadi četvrte lige. Ćaleta-Car odigrao je tako da ga je L'Equipe  proglasio "specijalistom za touchdown". Najugledniji svjetski sportski dnevnik tako je opisao "sposobnost" hrvatskog braniča Marseillea da u ključnim trenucima prilikom zračne opasnosti po gol koji bi trebao braniti ostane zabijen i ukopan u zemlju.

"Marseille je kod Andrezieuxa bio prava olupina zahvaljujući touchdownovima Ćaleta-Cara", pisao je L'Equipe, a o prvom golu četvrtoligaša, koji je postignut nakon ubačaja iz kornera i jedne od navedenih ukopanosti braniča Marseillea, navodi: "Ćaleta-Car pri tome je napravio ono što je usavršio - ostao je nepokretan." I kod drugog gola, kojim je četvrtoligaš potvrdio pobjedu i eliminaciju Marseillea, njegov hrvatski stoper nije se proslavio. Samo je gledao kako suparnik centrira, nakon čega je Andrezieux poentirao za potvrdu senzacije. To je bilo previše za trenera Garciju pa ga je početkom 2019. posjeo na klupu, s koje je u sljedećih pet utakmica ušao samo jednom, na 18 minuta. 

Veliki povratak u veljači

No Marseilleu je i bez Ćaleta-Cara išlo loše pa je vraćen u momčad. Činilo se da mu je od veljače konačno svanulo jer je kao prvotimac nanizao sedam utakmica, tijekom kojih je Marseille s mladim stoperskim parom, u kojem je još i 19-godišnji Boubacar Kamara, poražen samo jednom, i to protiv nedostižnog PSG-a. Hrvatski stoper francuskog velikana preporodio se i iz momčadi istisnuo iskusne i ugledne konkurente Adila Ramija i Rolanda. 

Ali onda je došla blamaža protiv Azera

U ožujku ga je čekala utakmica Hrvatske i Azerbajdžana (2:1) na startu kvalifikacija za Euro. Savršenu šansu da se napuni samopouzdanjem i dokaže da zaista jest prva i jedina zamjena za stopere Vidu i Lovrena - te nastavi s dobrom povratničkom formom, u kojoj je tada uživao u klubu nakon katastrofalnog prvog dijela sezone, Ćaleta-Car pretvorio je u reviju nevjerojatnih kikseva.

Sve mane koje je od početka prošle sezone pokazivao u klubu; sporost, kako u pokretu tako i u reakciji, zatim loše pozicioniranje te odlučivanje, demonstrirao je i protiv jedne od najlošijih reprezentacija pod UEFA-inom kapom. Dalić ga je nakon debakla protiv Azerbajdžana zvao, ali ga nije koristio protiv Mađarske, Walesa i Tunisa. Međutim, za rujanske utakmice protiv Slovačke i Azerbajdžana u kvalifikacijama za Euro nije ga uvrstio na popis. Njegovom statusu u reprezentaciji definitivno nije pomoglo ni što ga klub nije pustio na EP mladih.

Početkom ove sezone dobio je novu priliku, koja je ujedno bila i posljednja

Amplitude koje krase karijeru sada 23-godišnjeg stopera nastavile su se i ovog ljeta. Nakon što je Ćaleta-Car dobro odradio pripreme, novi Marseilleov trener Andre Villas-Boas dao mu je šansu u prvom kolu. Ali Ćaleta je u domaćem porazu (0:2) od Reimsa bio jedan od najgorih igrača pa je poslan na klupu. Od tamo je u iduće četiri utakmice ulazio na ukupno dvije minute, a Marseille je bez njega došao do tri pobjede i jednog remija. 

Mjesto u momčadi uzeo mu je šest godina stariji Alvaro Gonzalez koji je došao na posudbu iz Villarreala. Francuski novinari su to što trener mladom i skupo plaćenom igraču pretpostavlja onog na posudbi shvatili kao jasan znak da Villas-Boas više ne računa na Ćaleta-Cara, a on im je ovako odgovorio na konferenciji za medije prije sutrašnje prvenstvene utakmice protiv Montpelliera:

Marseilleu sjajno ide bez njega

"Ćaleta-Car neće igrati na tom susretu, osim ako se ne odlučim za obranu s tri stopera. Ali pričao sam s njim nakon što je izgubio mjesto u momčadi i uvjerio se da je i dalje fokusiran. Tako da zaslužuje igrati u utorak protiv Dijona."

Ali teško da to možemo označiti kao još jedan povratak Duje Ćaleta-Cara. Razlog zbog kojeg će dobiti priliku na tom meču je što nezamjenjivi stoper Kamara tada odrađuje suspenziju. 

Pročitajte više