Što se događa s Milanom? Sezona u kojoj brani naslov mu se raspada

Foto: Profimedia

MILAN je godinu započeo u nimalo iznenađujuće dobrom raspoloženju. Uostalom, 2022. mu je bila dobra. U svibnju je osvojio prvi Scudetto od 2011. Zatim se vratio među europsku elitu plasiravši se u nokaut-fazu ovosezonske Lige prvaka, piše Goal.com.

Ali nešto više od mjesec dana prije njihove utakmice s Tottenhamom u osmini finala postalo je jasno da u Milanellu nije sve u redu. Doista, da nije bilo Juventusovog paklenog tjedna, uvijek uzbuđeni talijanski tisak bez sumnje bi upravo sada označio Rossonere kao krizni klub Serie A.

U razmaku od 10 dana momčad Stefana Piolija izgubila je četiri boda u utrci za naslov, ispala je iz kupa od Torina, a zatim je izgubila od Intera 3:0 u superkupu. Porazi u derbijima nikad ne prolaze dobro, a priroda Milanovog poraza u Rijadu je označila na uzbunu, s obzirom na to da je sada zaostao 12 bodova za vodećim Napolijem uoči utakmice s Laziom koju mora dobiti u utorak.

Dakle, što se točno događa i postoji li doista opasnost od raspada sezone Rossonera? Goal.com prolazi kroz sve glavne teme razgovora.

Maignanova ozljeda

Mike Maignan prošle sezone nije sam osvojio ligu, ali je odigrao ogromnu ulogu. Francuz je 17 puta zadržao praznu mrežu i primio samo 21 gol u 32 nastupa u Serie A. Pomalo nevjerojatno, on se zapravo pokazao nadogradnjom u odnosu na Gigija Donnarummu, koji je u ljeto 2021. senzacionalno otišao u Paris Saint-Germain.

EPA-EFE

Dakle, činjenica da Maignan nije igrao za Milan od rujna zbog problema s listovima koji jednostavno odbijaju nestati je iznimno značajna. Ne samo da je fantastičan golman nego je izvrstan i u igri nogama i potpuno je ključan za Milanov plan igre. Njegova zamjena Ciprian Tatarusanu jednostavno ne nudi istu kvalitetu niti ulijeva približno isto povjerenje onima ispred njega...

Milanova mentalna blokada

Maignan nije jedini ključni igrač koji je pretrpio ozljedu ove sezone, tako da su Milanovi pokušaji da zadrži Scudetto nedvojbeno ometeni važnim izostancima. No Milanov nedavni pad je isključivo posljedica kondicije, odnosno umora. Postoji i psihološki aspekt, što je priznao i sam Pioli.

"U ovom trenutku mučimo se reagirati na pogrešku, mučimo se da ostanemo ujedinjeni kao momčad i, kolektivno, nedostatak pozitivnih rezultata počinje nas opterećivati", priznao je nakon neuspjeha u superkupu.

Jasno je da se Rossoneri još nisu sasvim oporavili od šoka nakon prosipanja vodstva 2:0 kod kuće protiv Rome 8. siječnja. Apsolutno su dominirali utakmicom, ali su dva puta primili pogodak iz prekida u posljednje tri minute utakmice, i od tada nisu dobili utakmicu.

Posljedice frustracije francuskog finala Svjetskog prvenstva

Postavljaju su pitanja u vezi sa stanjem uma dvojice igrača: Thea Hernandeza i Oliviera Girouda. Obojica igrača izgledaju loše otkako su se vratili iz Katara i sigurno bi im se moglo oprostiti što im je trebalo neko vrijeme da se pomire s bolnim porazom Francuske od Argentine u finalu Svjetskog prvenstva.

Utakmica sigurno nije išla kako bi ijedan od njih očekivao. Giroud, koji je prije utakmice bio pod upitnikom zbog problema s manjom ozljedom, izvučen je prije odmora, dok je Theo zamijenjen sredinom drugog poluvremena.

Profimedia

Giroud je ovaj tjedan priznao da je bio "iznenađen" svojim vrlo ranim povlačenjem, ali inzistira na tome da se osjeća optimistično u pogledu budućnosti. Doista, iskusni napadač kaže da bi mogao nastaviti igrati za reprezentaciju, dok također želi produljiti svoj boravak na San Siru. Međutim, nije prošlo nezapaženo da u 2023. godini još nije zabio za Milan.

U međuvremenu, čini se da Theo pati od još težeg mamurluka Svjetskog prvenstva, iako Pioli daje sve od sebe kako bi zaštitio lijevog beka od optužbi da je izgubio dio motivacije. "Ne mislim da (njegova loša forma) ima ikakve veze s njegovim stavom ili koncentracijom niti je u redu upirati prstom u pojedince", rekao je trener za Sport Mediaset nakon poraza u derbiju.

Milanovi glavni igrači bili su osrednji

Vrlo je važno naglasiti da nije samo francuski dvojac Milana dramatično pao u formi. Nekoliko igrača trenutno je daleko od ritma. Fikayo Tomori nije bio pravi cijelu sezonu. Engleski internacionalac bio je jedan od najboljih stopera u Serie A prošle sezone i jedan od temelja Milanovog Scudetta, ali je u ovu sezonu krenuo sporo, što je i sam priznao.

Stvari su tada krenule iz lošeg u gore u dvomeču s Chelseajem u grupnoj fazi Lige prvaka, koji se smatrao Tomorijevom posljednjom prilikom da uvjeri Garetha Southgatea da ga pozove za Katar 2022. Tomori je pao na obje audicije i još se nije vratio ni blizu briljantnim izdanjima za kakve je sposoban.

S druge strane, Simon Kjaer i David Calabria bili su sputani ozljedama, dok vezni as Sandro Tonali, iznimno važan mnogo mjeseci, od početka godine nije izgledao kao inače i očita je žrtva općeg lošeg stanja koje je pogađalo Milan.

"Moji igrači nisu loši", rekao je Pioli. "Oni zaslužuju moje povjerenje i poštovanje." To je vrlo istinito, ali oni također moraju uskoro početi uzvraćati za njegovu vjeru u njih.

Ljetne prinove se muče

Milan nije rastrošan klub. Njegov uspjeh djelomično se može pripisati nizu mudrih potpisa Paola Maldinija i, u novije vrijeme, Rickyja Massare. No unatoč činjenici da je cijeli projekt trenutno očito ispred planiranog roka - Milan se, podsjetimo, prije samo nekoliko godina suočavao s ekonomskom propašću - govori se o odlasku ovog dvojca nadolazećeg ljeta ako momčad ne završi među prve četiri.

Glavni razlog za ovakva nagađanja su napetosti oko transfera. I Maldini i Massara potpisali su nove, dvogodišnje ugovore nakon osvajanja naslova, ali bilo je dugotrajnih problema. Maldini je dobio kontrolu koju je želio na tržištu transfera, ali ne i proračun. Kao rezultat toga, Milan je prošlog ljeta potrošio samo 46 milijuna eura na osnaživanje momčadi, a nešto od toga je otišlo na pretvaranje posudbi u trajne transfere.

Problem je, međutim, u tome što je Charles De Ketelaere činio 32 milijuna eura ukupnog izdatka, a Belgijac je do danas bio katastrofa - nije uspio postići niti jedan gol u 22 nastupa i općenito je izgledao potpuno izvan sebe na najvišoj razini.

EPA-EFE

Nadalje, dok njegov sunarodnjak Divock Origi nije koštao ništa u smislu naknade za transfer, značajno je uloženo u plaće bivšeg igrača Liverpoola, a on tek treba opravdati svoja primanja. Ponovo, ozljede nisu pomogle, ali Origi je ipak uspio zabiti samo jednom u 16 utakmica.

Sve su spekulacije, dakle, da bi Maldini i Massara mogli platiti visoku cijenu za probleme svojih ljetnih potpisa, osim ako Milan uskoro ne zaustavi ovaj pad.

Leaovi beskrajni pregovori o ugovoru

Milanu bi, dakle, dobro došao poticaj na tržištu, a iz njegove perspektive ne bi bilo ništa veće od vezivanja Rafaela Leaa novim ugovorom.

Portugalski reprezentativac ima još više od godinu dana sadašnjeg ugovora, ali razgovori o novom vuku se već mjesecima, što je samo dodatno uznemirilo navijače, pogotovo kada ima toliko klubova iz Premier lige koji imaju više novca nego razuma. Boje se da bi velika ponuda mogla stići čak i prije zatvaranja trenutnog prijelaznog roka.

To se za sada još uvijek čini malo vjerojatno, osobito s Chelseajem, koji se sada čini usredotočen na druge mete. Također je posljednjih dana objavljeno da su Milan i Leaovi predstavnici dogovorili uvjete oko povećanja njegove plaće. Jedno preostalo pitanje navodno nije samo postojanje otkupne klauzule u njegovom novom ugovoru nego i njezina visina.

Apsolutni imperativ nije samo da Milan zadrži Leaa do kraja tekuće kampanje nego i da osigura da, kada on neizbježno krene dalje, dobije maksimalnu vrijednost za jednog od najuzbudljivijih krilnih igrača na svijetu.

Pročitajte više