PREMIERSHIP

Što se događa u Liverpoolu?

MOMČAD Jürgena Kloppa mogla je lako primiti 10 golova od Aston Ville. Problemi u obrani prijete obrani naslova u Premier ligi. Ponekad se treba prisjetiti riječi Alexa Fergusona kako bi se saželo ono čemu smo svjedočili u nedjelju: "Nogomet? Koji pakao!" Na dan kad je Fergusonov Manchester United potonuo u nove dubine u utakmici s Tottenhamom, Liverpool je protiv svog starog suparnika izveo predstavu koja je zapanjujuća i kaotična, analizira Goal.com.

> 8. listopada navršit će se četiri godine otkako je Klopp došao na Anfield

Aston Villa uništila je Kloppovu momčad i na brutalan način razotkrila ranjivu bradu aktualnog prvaka. Završilo je 7:2, ali moglo je završiti bilo kojim rezultatom. Liverpool se uvijek ponosio svojim srcem i kohezijom, ali njegova čvrstina i struktura bile su neprepoznatljive. Bili su to stranci u istim dresovima s povezanim vezicama. Posebice je bila loša njihova predstava u prvom poluvremenu. Nikad pod Kloppom nisu izgledali tako slabašno, ranjivo i loše. Bolju i uvjerljiviju obranu može se vidjeti u lokalnim ligašima.

Liverpool je imao više  udaraca i veći posjed lopte, ali u prvih 45 minuta primio je četiri gola, a mogao ih je primiti još. Ni nakon stanke nije bilo bitno bolje. Više od pet godina nakon strašnog poraza od Stoka 1:6 ovo je bilo podjednako loše. Zapravo, bilo je još gore. Tadašnja momčad trenera Brendana Rodgersa bila je slomljena, njeno je vrijeme isteklo. Bila je lišena samopouzdanja i neuravnotežena. Ovo je prvak Premier lige, kojem je pod vodstvom Olliea Watkinsa i Jacka Grealisha sedam golova zabila momčad koja je prošle godine izbjegla ispadanje tek u posljednjem kolu.

Tko je uopće mogao predvidjeti ovo? Naravno, Liverpool nije bio čvrst kako smo očekivali, primio je tri pogotka od Leedsa na otvaranju sezone, ali sedam golova? Od Aston Ville? Nečuveno.

A još kad pomislimo kako je tjedan započeo. Klopp se narogušio kad je Roy Keane na Sky Sportsu sugerirao da je njegova momčad bila traljava u pobjedi protiv Arsenala u ponedjeljak navečer. Kako se usuđuje to reći nakon pobjede 3:1 koja je pokazala vrlo dobru stranu Redsa?

Keane nije bio u studiju nakon utakmice s Aston Villom i možda je tako bolje. Bog zna što bi sve imao reći. Sukomentator Jamie Carragher ostao je bez riječi, a to se obično ne događa. 

Pogreške su se događale neprestano i bile su nevjerojatne, individualne i kolektivne. Adrian je bio na vratima umjesto ozlijeđenog Alissona Beckera i podario je Aston Villi gol već nakon četiri minute. Španjolski vratar nije uvjerljiv s loptom u nogama i to je postao problem, a postoji bojazan da problem s Alissonovim ramenom nije zanemariv. Everton, vodeća momčad lige i sljedeći Liverpoolov suparnik, sigurno se već oblizuje.

Watkins, Villino ljetno pojačanje iz Brentforda, nikad prije nije postigao pogodak u Premier ligi, a u ovoj utakmici zabio je tri do poluvremena, uz Liverpoolovu obranu kao asistenta.

Joe Gomez, Trent Alexander-Arnold, pa čak i Virgil van Dijk imali su noćne more. Ispred njih su bile fatamorgane Fabinho i Gini Wijnaldum, ne nudeći ni zaštitu ni prodor. Naby Keita, treći veznjak, zamijenjen je na poluvremenu, iako nije bio najgori u Liverpoolu. Klopp je zapravo mogao zamijeniti bilo koga od njih.

Aston Villa je s veseljem prihvatila njihove darove. Imali su sreće s odbijenim loptama, ali i sami su promašili gomilu šansi. Svaki put kad bi domaća momčad napadala, Kloppova ekipa djelovala je ranjivo. Dean Smith može biti ponosan izvedbom svoje momčadi.

Grealish je zabio dvaput, a Ross Barkley, bivši Evertonov veznjak, postigao je gol u debitantnom nastupu nakon posudbe iz Chelseaja. I on je trebao postići hat-trick. Aston Villa se tako pridružila Evertonu kao druga momčad sa 100-postotnim učinkom u Premier ligi ove sezone.

Liverpool je, pak, prvi branitelja naslova u Engleskoj koji je primio sedam pogodaka u najvišem razredu nakon Arsenala u rujnu 1953. Liverpool je možda trebao postati prvi u povijesti Premier lige koji je primio 10 golova.

"Mi smo večeras napravili sve ono što se ne bi trebalo raditi u nogometnoj utakmici", rekao je Klopp za Sky Sport, koji je pokušao objasniti što se dogodilo u Villa Parku.

Izostanak Alissona

Sjeme Liverpoolovih problema posijano je prije nego što se uopće krenulo u utakmicu, nakon što je Alisson u subotu ozlijedio rame.

"Dogodio se incident na treningu. Došlo je do nesretnog sudara igrača, jedan je ustao, drugi nije. Nadamo se da će se brzo oporaviti", rekao je Klopp prije utakmice s Aston Villom.

Jamie Carragher vjeruje da je teško dovoljno naglasiti važnost golmana, a Adrian je svojom pogreškom omogućio prvi pogodak Watkinsa.

"Razlika koju vrhunski vratar čini apsolutno je ogromna. Klopp i Pep Guardiola ne bi osvajali naslove u Premier ligi bez vratara koje su imali. Morali su kupiti te golmane da bi došli na sljedeću razinu i osvajali titule", rekao je Carragher.

Nema sumnje da je Adrian krivac za prvi pogodak Aston Ville, ali Klopp je više bio zabrinut reakcijom momčadi nego pojedinačnom pogreškom: "Prvi gol očito je imao utjecaja, iako nije trebalo tako biti. Možemo reći da je Adrian pogriješio, ali i prije smo primali takve golove. Reakcija nije bila dobra, izgubili smo se."

Gomezova noć za zaborav

Joe Gomez mučio se više od drugih, neprestano hvatajući Watkinsa. Na kraju je engleski reprezentativac zamijenjen Fabinhom, a Carragher ne bi bio iznenađen da to bude plan i za Merseyside derbi.

"Možda bi Gomezu trebalo dati malo odmora. Bio je sjajan u Liverpoolu, ali teško je zaboraviti primljene golove iz utakmica s Leedsom i Aston Villom", rekao je Carragher.

Treba li kriviti Liverpoolovu visoku liniju?

Gomezovi pokušaji postavljanja ofsajd-zamke omogućili su Aston Villi prodore, a nakon odmora to se događalo i Trentu Alexander-Arnoldu.

"Visoka obrambena linija bila je pokidana i protiv Leedsa. Isto se dogodilo i sad. Bilo je još gore. Govorim o pokušaju igranja na ofsajde. U redu je stajati visoko, držati momčad kompaktnom, osvajati lopte. Ali kad se suparnik približi obrambenoj četvorci, ne kažem da treba trčati 20 metara unatrag nego samo da treba biti spreman trčati natrag. Oni su samo stajali i čekali zastavicu", objasnio je Carragher i nastavio:

"Ova momčad stoji visoko na terenu i tako možda riskira jednu veliku šansu u utakmici, ali s druge strane ima prednost pri osvajanju lopte. To je prihvatljivo jednom u utakmici, ali činilo se kao da će Villa zabiti svaki put kad je napadala."

Graeme Souness slaže se da je izostanak pritiska izložio obranu.

"Liverpool će uvijek držati visoku liniju, to se neće promijeniti. Sve velike momčadi igraju tako, ali to je moguće samo ako ostatak momčad vrši pritisak. Onu minutu kad lopta nije pod pritiskom treba se vratiti prema svojim vratima. Liverpoolovi su problemi počeli i završili s nedovoljnim presingom na loptu. Keita nije odradio posao, kao ni oni koji su ga zamijenili", rekao je Souness.

I Klopp priznaje da je to bio problem: "Možemo braniti praznine bolje nego što smo to večeras radili. Obično radimo pritisak prema igraču s loptom, ali to nismo činili. Problem je što smo gubili loptu u zaista pogrešnim trenucima. Obrana je bila loša. Prošli tjedan Keane je rekao da smo se branili traljavo. Večeras nismo bili traljavi nego jednostavno loši, moram to priznati."

Peh s odbijenim loptama?

Kao i kod bilo kojeg neobičnog rezultata, bilo je i neobičnih golova. Tri od sedam pogodaka Aston Villa postigla je skrenutim loptama. Udarac Johna McGinna odbio se od Virgila van Dijka, uhvativši Arnolda na pogrešnoj nozi, šut Rossa Barkleyja odbio se od Alexander-Arnolda, dok je udarac Jacka Grealisha skrenuo Fabinho, poslavši Adriana u pogrešnom smjeru.

"Da, primili smo golove nakon odbijenih lopti. Možda jednom ili dvaput nismo imali sreće, ali nisu to bile pravilno blokirane lopte. Znači, pogreška je naša i nas treba kriviti", rekao je Klopp.

Čarolija Aston Ville

Tri lopte bile su skrenute u Liverpoolova vrata, ali što je s ostale četiri. Watkins je postigao savršeni hat-trick - lijeva noga, desna noga, glava.

"Presretan sam što sam pridonio pobjedi. Ovo je nevjerojatno. Prije utakmice nisam ni pomislio da bih mogao postići tri gola, ali kasnije samo dobio malo samopouzdanja i na kaju sam mogao postići više", izjavio je Watkins.

Barkley je bio izvrstan u prvom nastupu za Villu, dok je Grealish Liverpoolu radio što je htio. Bila je to nevjerojatna predstava momčadi Deana Smitha.

Druga objašnjenja?

Liverpoolov poraz dogodio se istog dana kad je Manchester United izgubio kod kuće od Tottenhama 1:6 i tjedan dana nakon poraza Manchester Cityja od Leicestera 2:5 na Etihadu. To nam sugerira da se nešto neobično događa u Premier ligi. Jesu li momčadi umorne zbog neodgovarajuće predsezone i uzrokuje li to nepredvidljive rezultate?

"Kao da nisu u stanju držati korak. Znamo da to nije tako pa se pitamo koji su razlozi. Mnogo toga je bilo pogrešno u Liverpoolovoj igri. Igrali su vrlo sporo, a radi se o momčadi koja je energična i potpuno je pretrčala Arsenal i Chelsea", rekao je komentator Carragher.

Ni Van Dijk nije imao objašnjenje: "Bila je ovo jednostavno utakmica u kojoj nismo bili na 100 posto od početka do kraja. Trebali smo bolje reagirati kod golova, a mogli smo i bolje iskoristiti svoje šanse. Naša priprema bila je dobra. Bili smo spremni za utakmicu, ali igra je krenula u neželjenom smjeru."

Što to znači da utrku za naslovom?

Liverpool je srušen samo nekoliko sati nakon što su mnogi mislili da je utrka za titulom u Premier ligi odlučena i da se nijedna momčad neće moći nositi s njim. Ima nade i za druge.

"Nakon prve tri utakmice ove sezone činilo se da malo tko može zaustaviti Liverpool. Ovo bi mogao biti dobar rezultat za Premier ligu, jer ljudima daje nadu i vjeru da treba nastaviti i da mogu do naslova. Manchester City je nakon ove utakmica mogao zaostajati osam bodova, ali ovo im je dalo vjeru. Mislim da su City i Liverpool i dalje jedine dvije momčadi koje imaju kvalitetu za naslov, no možda je ovo svima dalo nadu da je Liverpool pobjediv i da ih se može zaustaviti u pohodu prema naslovu", zaključio je Carragher za Sky Sport.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više