Što se dogodilo s Medveščakom? Morali su krenuti od nule, evo gdje su danas

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL, Željko Hladika/PIXSELL, Luka Stanzl/PIXSELL

KLUB hokeja na ledu Medveščak ne tako davno bio je veliki hit u Zagrebu i Hrvatskoj. Dupkom ispunjena Ledena dvorana Doma sportova na gotovo svakoj utakmici vjerno je pratila Medvjede, koji su od 2009. do 2013. ostvarivali zapažene uspjehe u austrijskoj EBEL ligi. Dvaput su dogurali i do polufinala u play-offu.

Takva se dostignuća nisu prenijela i na ruski KHL, gdje je Medveščak igrao od 2013. do 2017. godine. Zagrebački klub u doigravanje se plasirao samo u prvoj sezoni, a nakon tri neuspješne godine vratio se u EBEL ligu te sa sobom donio i velike dugove.

U prvoj povratničkoj sezoni Medveščak se nekako i uspio skrpati, ali u drugoj, s bitno slabijim igračkim kadrom jer za bolji nije bilo novca, nizao je ponižavajuće rezultate. Sve je završilo tako da klub više nije imao ni lipe te se na kraju i ugasio 2019., svega deset godina nakon što je u Zagreb donio hokejaško ludilo.

Jedan Medveščak se ugasio, a niknuo je drugi

Medveščak ipak nije u potpunosti nestao. Njegova današnja inačica KHL Medveščak Mladi nije pravni nasljednik onog starog kluba, ali pokušava zadržati njegovu tradiciju. Medveščak Mladi nastao je od Kluba inline hokeja Kuna, koji je 2019. prihvatio promjenu imena i bivše članove starog Medveščaka.

"Taj klub je postojao od 2007. godine, promijenili smo ime iz Kuna u Medveščak Mladi, čisto iz razloga da ostane nekakav brend Medveščaka u hokejaškim krugovima", objašnjava nam Igor Jačmenjak, tajnik Medveščaka Mladog.

"'Mladi' nam stoji u imenu jer nam je naglasak da radimo s djecom, kao što smo to i činili u ove četiri godine. Natječemo se mi i u seniorskom prvenstvu, naravno, ali posvećeni smo mlađim kategorijama", dodao je.

Priprema se iskorak

Hokejaši Medveščaka u seniorskom prvenstvu Hrvatske zasad nisu postigli uspjehe kakve je onaj stari klub nekada imao. U protekle tri sezone naslov su osvajali zagrebačka Mladost, KHL Sisak i KHL Zagreb.

Ipak, plan je od iduće sezone pridružiti se slovenskom IHL-u, koji okuplja i druge klubove iz regije, poput Siska ili Crvene zvezde. Prošle je sezone, uz Sisak, u IHL-u nastupila i hrvatska selekcija, no Medveščak Mladi sada će pokušati samostalno.

"Plan nam jest IHL. Planiramo ići samostalno kao klub da vidimo koliko je moguće to pratiti. Imamo problema sa seniorskom momčadi, ne samo mi nego i svi hrvatski klubovi, jer jednostavno nema igrača. Korona nas je pogodila jer je nekolicina hokejaša prestala igrati. Nismo im imali što ponuditi da ih zadržimo pa su nam se seniorske momčadi polako rasule", govori nam Jačmenjak.

Dvorane su veliki problem

Veliki problem predstavlja i što u cijelom Zagrebu postoji samo jedno klizalište koje može ispuniti sve potrebe hokejaških klubova, a to je ono na Velesajmu. Ni ono nije u najboljem stanju.

"U dosta smo nezgodnoj situaciji. Trebalo se pokrenuti nakon onog, da tako kažemo, velikog Medveščaka, a onda je došla pandemija. Imali smo užasno velikih problema s obzirom na to da dvorane u Zagrebu, Velesajam i Dom sportova, nisu radile. Dom sportova je i do danas radio praktički samo par mjeseci zbog potresa i nemamo pravo korištenja ledene plohe", priča Jačmenjak pa nastavlja:

"Velesajam je jedino klizalište koje radi, ali ni to nije radilo u pandemiji. Trenirali smo par mjeseci na Šalati, dok je bila otvorena, i na malom klizalištu SC Kuna, čiji smo mi upravitelji. Velike probleme imali smo kroz tih zadnjih 3-4 godine, s obzirom na sve te okolnosti. Svakako se trudimo privući što više djece i kako se ovo sve unormaliziralo, počelo nam je to polaziti za rukom."

Medveščak Mladi tako trenutno okuplja oko 170 igrača, gledajući sve od početnika pa do seniora. Od tih 170 igrača između 130 i 140 su djeca i mlađi od 18 godina.

Nazire se rješenje

Veseli izgradnja novog klizališta na Utrinama, koje će zapravo biti "balon" ispod kojeg će se nalaziti ledena ploha. Postat će to novi dom Medveščaka Mladog, ali koristit će ga i drugi klizački klubovi, a bit će otvoren i za građanstvo. U klubu se nadaju da bi do kraja godine izgradnja mogla biti gotova. 

"Trenutno čekamo papire, građevinsku i lokacijsku dozvolu. Ovih dana se to polako sve rješava. Vjerujem da ćemo kroz desetak dana moći krenuti s pripremama za beton, a onda nakon toga i sa svime ostalim. Nadamo se da će se onda i hokej vratiti u nekakvu normalu u kakvoj je bio prije par godina", rekao nam je tajnik Medveščaka.


Klizalište će se graditi na mjestu starog igrališta.

Konačni cilj je alpska liga

Čelnici Medveščaka u pregovorima su i s potencijalnim sponzorima, koji su već pripomogli u pripremama za novo klizalište. Ipak, u klubu se nadaju da će biti i sredstava za seniorsku momčad, za koju je konačni cilj natjecanje u alpskoj ligi s klubovima iz Austrije, Italije i Slovenije koji nisu u najvišem rangu, odnosno nekadašnjoj EBEL ligi.

"Jedan sponzorski dio smo već odradili, dobili smo donaciju za kupovinu šatora za novo igralište. Sad smo u pregovorima da vidimo što će biti dalje. Ne mogu reći da se možemo vratiti na ono što je bilo, na EBEL ligu, to je nerealno. Pokušat ćemo doći do alpske lige, da vratimo hokej na nekakav nivo na kojem je bio prije EBEL-a", kaže Jačmenjak i zaključuje:

"Sad trenutno nemamo ni dvorana ni drugih uvjeta za poboljšanje hokeja, tako da se prvo moramo fokusirati na to da sagradimo dvoranu i stvorimo uvjete za treniranje, a onda ćemo vidjeti što se dalje može."

Pročitajte više