Što za Šarića znači minimalac u Warriorsima, kraj NBA karijere ili odskočnu dasku?

Foto: Profimedia

KAKO je vrijeme prolazilo, rasla je neizvjesnost oko sudbine Darija Šarića u NBA ligi. Dok su njegovi kolege brojili milijune potpisujući nove višegodišnje ugovore, a on je tjedan dana nakon početka prijelaznog roka za slobodne igrače i dalje bio bez angažmana, neki su već počeli zazivati i njegov povratak u Europu.

U subotu rano ujutro po američkom vremenu neizvjesnost je nestala kad je Adrian Wojnarowski objavio da je Šarić dogovorio jednogodišnju suradnju s Golden State Warriorsima, što znači da će i osmu sezonu ostati u najjačoj košarkaškoj ligi svijeta, i to u jednoj od njenih najjačih momčadi.

Sedam dana je dug period za slobodne igrače na NBA tržištu. Većina poslova sklopi se već u prvim satima srpnja, a u sljedeća 2-3 dana gotovo sve momčadi već imaju popunjen kadar za iduću sezonu. No Šarić je očito imao garanciju Golden State Warriorsa da će mu dati minimalni ugovor ako ne nađe ništa unosnije.

Još uoči početka prijelaznog roka pojavile su se informacije da je hrvatski reprezentativac najvažniji igrač kojeg najmoćnija NBA dinastija protekle dekade želi kao pojačanje za iduću sezonu. Problem je bio samo u tome što mu zbog visokih plaća aktualnoga kadra nisu mogli jamčiti više od veteranskog minimuma.

Šarićev agent Miško Ražnatović ovog je tjedna za Index potvrdio da 29-godišnji Šibenčanin ima više ponuda, uključujući ovu Warriorsa, ali da nisu financijski zadovoljavajuće te da čeka bolju. Očito je dogovoreni rok za čekanje bio tjedan dana, Šarić nije dobio bolju ponudu, a među financijski jednakima odabrao je otići u momčad koja je u proteklih devet godina osvojila četiri naslova prvaka.

Koliko će Šarić zaraditi?

Wojnarowski nije objavio visinu ugovora, nego samo jednogodišnje trajanje, ali prilično je jasno da se radi o veteranskom minimalcu, koji za igrače sa sedam godina NBA iskustva iznosi 2.709.849 dolara. To je više nego triput manje od starog ugovora, koji mu je kroz protekle tri sezone donosio po devet milijuna.

A Warriorsi će zapravo platiti manje od polovice tog iznosa, dok će veći dio Šarićeva ugovora ići na trošak NBA lige. ESPN-ov novinar Brian Windhorst ovog je tjedna u podcastu J.J.-a Redicka objasnio kako funkcioniraju veteranski minimalci.

"Ako dovedeš igrača na veteranski minimalac, NBA plaća veći dio tog iznosa. Kod sklapanja prošlog kolektivnog ugovora minimalac za rookieje iznosio je oko 400.000 dolara, a veteranski od milijun naviše. Klubovi zato nisu željeli dovoditi veterane, nego rookieje, pa je liga pristala plaćati razliku iz fonda od TV prava", objasnio je Windhorst. To znači da će Warriorse Šarić koštati oko milijun dolara, koliko otprilike trenutačno iznosi minimalac za novake, a preostalih 1.7 milijuna platit će NBA liga.

Šariću, naravno, nije bitno tko ga plaća, ali činjenica je da je naposljetku izabrao ponudu od koje će zapravo najmanje zaraditi. Porez koji sportaši moraju plaćati u Kaliforniji veći je nego u bilo kojoj američkoj saveznoj državi, puno veći nego u Arizoni, u kojoj je igrao proteklih godina, dok ga u Teksasu ili na Floridi uopće nema.

Što su Warriorsi napravili ovog ljeta?

Iako su zadržali igračku jezgru, Warriorsi su ovog ljeta ušli u novu eru nakon odlaska dugogodišnjeg generalnog menadžera Boba Myersa, tvorca dinastije koja je terorizirala NBA prošlih desetak godina. Naslijedio ga je Mike Dunleavy Jr., njihov bivši igrač kojeg su prije pet godina vratili kao skauta i od tada je napredovao u hijerarhiji.

Njegov prvi potez bio je bomba - dogovorio je razmjenu s Washington Wizardsima u kojoj je preplaćenog Jordana Poolea, dva buduća izbora na draftu i dva nebitna igrača za usklađivanje ugovora pretvorio u jednog od najboljih razigravača svih vremena Chrisa Paula, s kojim je Šarić igrao i u Phoenixu. 

Profimedia

Na draftu je 19. pickom uzeo šutera Brandina Podziemskog, a zatim od Wizardsa kupio pick druge runde kojim je doveo krilnog centra Traycea Jackson-Davisa.

Ključni potez Warriorsa bio je zadržavanje Draymonda Greena novim četverogodišnjim ugovorom od okruglo 100 milijuna dolara, koji ne bi bio moguć bez razmjene Poolea za Paula. Dok je Pooleu tek ovog ljeta počeo četverogodišnji ugovor od 128 milijuna koji je potpisao lani s Warriorsima, Paulov istječe na kraju nadolazeće sezone i oslobađa 30.8 milijuna dolara prostora pod salary capom i gornjom granicom skupog poreza na luksuz.

Od rotacijskih igrača otišli su Donte DiVincenzo (u New York Knickse), JaMychal Green, Anthony Lamb te veteran Andre Iguodala, od kojeg se očekuje da završi karijeru. Prije Šarića na tržištu slobodnih igrača Warriorsi su pokupili 31-godišnjeg kanadskog beka Coryja Josepha, također za veteranski minimalac. S tom dvojicom imaju 13 igrača u kadru za iduću sezonu od mogućih 15, odnosno 17 uz igrače na dvosmjernim ugovorima. Sva preostala mjesta mogu popuniti isključivo minimalnim ugovorima.

Kakva uloga Šarića očekuje u Warriorsima?

Svi američki insajderi koji su proteklih dana pisali o Šariću apostrofirali su ga kao ključnog čovjeka Warriorsa na tržištu slobodnih igrača, a činjenica da su ga čekali tjedan dana ide u prilog tome da su ga jako željeli, samim time i da su mu namijenili važnu ulogu u rotaciji.

Naravno, Šarić neće biti starter, ali bit će standardni član rotacije od osam ili devet igrača. Kako će ta rotacija izgledati, još je teško reći, ali trener Steve Kerr ima više opcija. Može kretati s vrlo niskom petorkom u kojoj će bekovski tandem činiti Paul i Stephen Curry, a na krilima igrati Klay Thompson i Andrew Wiggins, uz Greena na centru. Tradicionalnija varijanta bila bi uvoditi Paula s klupe, a startati s Kevonom Looneyjem na centru.

Potonja bi varijanta, naravno, bila bolja za Šarića jer bi tada bio prvi visoki igrač s klupe u rotaciji. Warriorsi drugih centara nemaju, štoviše, Šiši je s 208 cm najviši član njihove momčadi, koji zbog vrlo dobrog vanjskog šuta može igrati u tandemu s Looneyjem kao prirodna četvorka, kao jedina "small ball" petica u postavama s pet šutera te kao partner Greena ili mladog Jonathana Kuminge.

Šarić je u napadačkom segmentu igre zapravo sličan Draymondu Greenu po visokoj košarkaškoj inteligenciji, razumijevanju igre te osjećaju i sklonosti dodavanjima, a puno je bolji šuter. Dakako, Green je jedan od najboljih defenzivaca u povijesti i u tom smislu Šarić ne može s njim u istu rečenicu. Ali ni Green nije vrhunski zaštitnik obruča, a od Šarića će se u tom segmentu očekivati samo da se što bolje kreće i postavlja.

Za očekivati je da će Šarić puno vremena u igri provoditi s Chrisom Paulom, ne samo zbog prethodnog poznanstva i igračke kemije stečene u Sunsima nego i zbog prirodnog fita. Njihova zajednička pick igra Hrvatu daje podjednake mogućnosti popa i rolla, a njegov vanjski šut otvara Paulu prostor za prodore i šuteve s poluodstojanja.

Sigurno je da će Dario biti važan igrač u rotaciji Warriorsa, ali teško je prognozirati kako će se to manifestirati na njegovoj statistici. S obzirom na ofenzivnu potentnost Warriorsa, može se očekivati porast u efikasnosti.

Prošle sezone Šarić je imao gotovo istu minutažu u 37 utakmica za Phoenix i u 20 za Oklahoma City, ali svojih 14 minuta efikasnije je koristio u Thunderu, gdje mu je prosjek poena s 5.8 porastao na 7.4 zahvaljujući puno boljem postotku šuta za dva poena (s 45% na 62%), dok mu je trica ostala na identičnih 39.1%. To je posljedica drukčijeg sustava igre koji mu je u Thunderu omogućio više lakih koševa. U Warriorsima bi mu trebalo biti još lakše.

Ipak, za njim je statistički daleko najlošija sezona karijere, zbog čega mu je tržišna vrijednost pala u kombinaciji s tim što nije imao priliku pokazati se u doigravanju. No sad je u vrhunskoj momčadi koja ga zaista želi i ima plan za njega. 

Što nakon iduće sezone?

Dok god je jezgra Curry-Thompson-Green na okupu, Golden State će biti kandidat za naslov, a povijest je puna primjera koji dokazuju da rotacijski igrači takvih momčadi u idućoj sezoni dobro unovče kvalitetne partije u doigravanju. 

Tako ih je 2022. zbog atraktivnijih ponuda napustila cijela klupa šampionske momčadi, a ovog su ljeta igrači koji su se iskazali u finalu, poput Brucea Browna iz Denvera ili Gabea Vincenta i Maxa Strusa iz Miamija, potpisali najveće ugovore u karijerama.

Zato ovaj Šarićev minimalni ugovor treba gledati kao ulaganje u budućnost, sezonu u kojoj će u najboljoj mogućoj igračkoj situaciji imati priliku pobjeđivati i vratiti tržišnu vrijednost koju su mu uzeli ozljeda koljena i nestabilnost momčadi Sunsa te se tako izboriti za unosniji i dugotrajniji ugovor.

S 29 godina Šarić još itekako ima mjesta u NBA ligi. Ne kao zvijezda ni kao starter, ali svakako kao pouzdan visoki igrač u rotaciji odličnih momčadi poput Warriorsa, a možda za koju godinu i mentor nekoj mladoj momčadi poput one Bojana Bogdanovića u Detroitu, što je uloga koju je i sam iskusio u ovih nekoliko mjeseci u Thunderu kao najstariji igrač u svlačionici.

Prošle je jeseni Šarić dobio i prvo dijete, sina Niku, za kojeg je rekao da je sretan što je rođen u Americi jer će time imati američko državljanstvo. Možda privatno Šarićevi svoju obiteljsku budućnost vide u Americi, pa je jasno da želi što je duže moguće ostati u NBA ligi iako bi mu povratak u Europu mogao biti financijski isplativiji. A San Francisco je sjajan grad po pitanju klime i sunčanih dana, što mu je kao Dalmatincu vrlo važno.

Ovaj ugovor s Warriorsima pokazuje da se Šarić kladi na sebe i da je uvjeren da mu je i dalje mjesto među najboljima, i to za više od veteranskog minimalca.

Pročitajte više