INTERVJU: DARKO STOŠIĆ

Stošić za Index o borbi karijere i rastanku s Cro Copom: "Njega je to možda pogodilo"

Foto: Sebastian Rudnicki/KSW

VEČERAS se održava KSW 67, nova spektakularna priredba najjače europske borilačke organizacije. U Varšavi su trebala nastupiti i dva hrvatska borca - Filip Pejić (15-6-2) protiv neporaženog Poljaka Dawida Šmielowskog (8-0), a Ivan Erslan (11-1) s Brazilcem Caiom Bittencourtom (14-7), koji je u zadnji čas uskočio kao zamjena za Latvijca Mežijeva, ali je naposljetku i on otkazao pa je naš predstavnik ostao bez protivnika i borbe.

Glavna borba večeri ono je najatraktivnije što bilo koja borilačka fešta može ponuditi - okršaj za naslov prvaka u teškoj kategoriji. Britanac nizozemskih korijena Phil De Fries (20-6) taj pojas drži već gotovo tri godine, a uspješno ga je obranio već pet puta. Njegovu dominaciju pokušat će prekinuti srpski borac Darko Stošić (16-4), kojem je večerašnji okršaj kruna karijere.

Da je zaista tako doživljava, Stošić je potvrdio u intervjuu za Index. Nedavno je napunio 30 godina, u najboljoj je borilačkoj dobi i smatra da je vrijeme za početak njegove vladavine. 

Bio je na tom putu od mladih dana, a on je dugo vodio kroz Hrvatsku, kako sudjelovanjem, osvajanjem i obranama titula u hrvatskoj promociji Final Fight Championship tako i suradnjom s Mirkom Filipovićem, kod kojeg je trenirao, a i sada često dolazi u Zagreb na sparinge s dečkima iz zagrebačkog American Top Teama.

S tog je puta skrenuo nakon rastanka s Cro Copom i odlaska u UFC, gdje se borio u poluteškoj kategoriji i nakon uvodne pobjede doživio tri uzastopna poraza, jedina u karijeri uz jedan rani od uglednog Čeha Prochazke, kada se također borio kao poluteškaš. Nakon što je američka promocija raskinula ugovor s njim, vratio se u Europu i krenuo ispočetka u KSW-u, gdje je nanizao tri pobjede i popravio savršen skor u teškoj kategoriji na 15-0.

Pozivom smo ga prošlog vikenda zatekli u Varšavi, gdje je došao gotovo mjesec dana prije borbe, što dovoljno govori o tome koliko ju je ozbiljno shvatio. Objasnio je zašto smatra da baš on može detronizirati De Friesa, ali i zašto se rastao s Cro Copom, zašto nije uspio u UFC-u te što se mora dogoditi da uđe u borilište s youtuberom.

Je li ti ovo borba karijere i kako si joj pristupio u odnosu na dosadašnje?

Ovo je kruna svega. Obično dolazim u Poljsku tjedan ili dva prije borbe, a i inače ponekad dolazim u Varšavu zbog treninga u UCA Gymu, ali sad sam tu već više od 20 dana. Najveća razlika je u tome što je ovo borba na pet rundi pa sam povećao sparinge, više sam pažnje posvetio hrvanju, ali imam kondicije za pet rundi, to je najbitnije. Ostalo će doći, siguran sam u sve segmente borbe.

Što De Friesa izdvaja kao tako dominantnu silu u KSW-u?

Jednostavno, koristi svoje oružje, ima dobar jiu-jitsu, ali mislim da su mu svi protivnici bili loši u hrvanju i u obrani. Jedino je Narkun dobar u jiu-jitsu, a njega je lako dobio posljednji put. S Narkunom sam radio sad na pripremama, jak je i velik za svoju kategoriju, a De Fries se s njim poigrao. 

De Fries je sigurno dobar kad mu nitko ne može ustati, ali svi njegovi protivnici su se bazirali na stand-up, a bili su lošiji u hrvanju. Još nije imao protivnika koji ga može uzdrmati udarcima a da ga nije lako baciti. Kad dobiješ par ozbiljnih udaraca u stand-upu, teže se odlučiš na bacanje.

S njim si se trebao boriti još prošlog ljeta. Što se dogodilo i je li za tebe bolje da je borba sada, a ne tada?

On je otkazao jer je zaradio potres mozga. Dolazio sam u Varšavu na pripreme i doslovno čim sam sletio javili su mi da se ozlijedio. Ponudili su mi da se umjesto toga borim s Andryszakom, koji me već prije prozivao da je bolji, pa sam prihvatio. Bio je to rizik, jer da sam izgubio od njega izgubio bih i priliku za borbu s De Friesom. Ali bolje da se nisam tada borio s njim jer mislim da sam sad bolji, nakon što sam odradio te tri runde s Andryszakom, koji je također velik i jak i bio mi je dobra priprema.

Ovo ti je posljednja borba po ugovoru s KSW-om?

Ne, ne, posljednja je po prvom ugovoru, ali potpisao sam već na još četiri borbe. Bilo bi glupo da riskiraju da uzmem pojas i odem u drugu organizaciju. Napravili su dobar ugovor, nisam ni razmišljao. Ovdje mi je dobro, sve ispoštuju, ugovor je pristojan i zadovoljan sam.

U istom su cardu hrvatski borci Erslan i Pejić. Kakve njima daješ šanse?

Super se poklopilo, već smo jednom bili u istom cardu i dobra je atmosfera kad smo svi zajedno tu. Pokazalo se kao sretna kombinacija, barem meni, Erslan je također pobijedio, a Pejić izgubio. Svaka borba je nova prilika za pobjedu, nadam se da ćemo ovaj put svi pobijediti.

Roberto Soldić nedavno je nakon pojasa u velteru osvojio KSW-ovu titulu i u srednjoj kategoriji. Kako gledaš na njegovu karijeru?

Doći će i on kao gost na ovu priredbu. On je već zapečatio svoju karijeru, najveća je europska MMA zvijezda. Gledao sam ga kad je nokautirao Halidova, nisu ga mogli probuditi pet minuta, to nisam u životu vidio. Pukla mu je lubanja od jednog udarca. Velika je zvijezda, prvak u dvije kategorije, ali ova mu odgovara, dobro se osjeća u njoj.

I ti si šarao s kategorijama, u UFC si išao kao poluteškaš i nije bilo uspješno. Što se dogodilo?

Ne odgovara mi ta kategorija, najveća razlika je u gladovanju. Kroz taj proces skidanja kilograma opada motivacija za treninge i borbe i onda to utječe na ishod. Ali tako su mi savjetovali ljudi s kojima sam surađivao, još dok sam bio kod Mirka. Govorili su mi da su teškaši u UFC-u ogromni i ovo je bilo realnije. Nije mi to izgovor, ali pokazalo se loše.

Ali sve su to bile tijesne borbe protiv dobrih suparnika. Jamahal Hill, koji me zadnji pobijedio, vezao je nekoliko pobjeda i sad je u topu 10. Bacio sam ga deset puta, nije mi mogao parirati u stand-upu, ali na kraju je bacio više udaraca i pobijedio na bodove. Nisam se obrukao, falilo je par sitnih stvari. Ali nemam nikakvu potrebu vraćati se u UFC niti razmišljam o tome.

Zašto si se uopće rastao s Filipovićem?

Bio sam sretan kad me pozvao i bio sam zadovoljan dok sam trenirao s njim, dosta mi je pomogao u svakom smislu. Ali dođe trenutak kad osjetiš da moraš otići drugdje i probati, a njega je to možda pogodilo. Nismo se rastali u lošim odnosima niti imam što loše reći o njemu. Hvala mu na svemu, pomogao mi je dosta u tom razdoblju karijere. 

Ne kažem da se ne bih vratio kod njega, ali evo i Delija je otišao, a nije to kao klub pa da konstantno ima momaka za trening. To je sve na prijateljskoj bazi i ovisi tko se tamo nađe.

Jesi li upoznao Stipu Miočića dok si bio u UFC-u? Je li on najveći teškaš ikad?

Nisam ga imao priliku upoznati. Ne znam kako oni mjere tko je najveći jer UFC je privatna tvrtka i može hajpati koga hoće, ali Stipe je pobijedio dosta velikih imena, a nije dobio potporu koju je zaslužio. Jedva su čekali riješiti ga se i pitanje je kad će opet dobiti priliku. Oni su istjerali svoje, njima treba zvijezda i to je to. Šteta što moraš biti nešto što nisi da prodaš neke karte kako bi te nazvali zvijezdom, iako si već pobjedama dokazao da to jesi. UFC je surov, jedini interes je novac.

Čini se da će sadašnji UFC-ov prvak Ngannou dogodine u ring s boksačkim šampionom Furyjem. Kako gledaš na te crossover borbe?

To je sad opći cirkus, nema on što tražiti u boksu s Furyjem, koji je ogroman i odlično se kreće. Boks je sasvim druga dimenzija udaranja, vidjeli smo i kako je prošao Conor McGregor, a da ne govorim o Tyronu Woodleyju, koji je izgubio od Jakea Paula. Sramota je da se ulazi u drugi sport zbog freak showa, zarade, da youtuber dobije priliku da se bori za 100 milijuna. Ma to je kaos u kojem je teško ostati normalan.

Je li u tim crossoverima potrebniji boks MMA-u ili MMA boksu?

Mislim da je MMA potrebniji boksu. Tamo se više zarađuje, ali malo je boraca koji mogu napraviti šou, dok u UFC-u svako malo iskoči neki talent i MMA je praćeniji.

Tebi ne pada na pamet upuštati se u takvo nešto?

Haha, da mi netko ponudi pet milijuna, palo bi mi na pamet. Činjenica je da su to ogromne svote novca, nevjerojatno.

Koliko uopće misliš da ćeš se još boriti?

Iskreno, vidim se još nekih pet godina, ali ovisi o zdravlju, mogućnostima, rezultatima... Dokle budem sposoban. Realan sam, kad nešto više nema smisla, sam to vidim i završim s tim, a dotad idem do kraja. Sad sam u vrhuncu i u sljedećih pet godina vrijeme je da se naplati svih prethodnih 25 godina mučenja i treniranja, sad to treba okruniti i naplatiti, a borba u subotu mi je prva velika prilika da to ostvarim i postavim na svoje mjesto.

Pročitajte više