HNL

Strahonja: Pobjedničkom pogotku Hajduka prethodio je apsolutni prekršaj za Inter

Screenshot: HRT

VEČERAS se nakon gotovo tri mjeseca stanke vratila HRT-ova emisija Stadion.

Sudački ekspert Marijo Strahonja na početku emisije osvrnuo se na suđenje u polufinalnoj utakmici Kupa između Rijeke i Osijeka na Rujevici.

Podsjetimo, Osijek je vodio rezultatom 2:0 kad je glavni sudac Igor Pajač u 55. minuti isključio Osijekovog Lászla Kleinheislera. Ta Pajačeva odluka podigla je puno prašine.

Strahonja: Ovdje su bile jasne očite pogreške

"Nitko ne voli da se priča o suđenju. Sigurno je da je ovaj prekid ostavio trag na sucima. Čuje se svaki komentar pa automatski svi čuju. Okolnosti su takve kakve jesu, ali suci su tu da se pripreme", rekao je Strahonja.

"Kazne su dosta žestoke, dosad nismo vidjeli takve kazne. Ovdje su bile jasne očite pogreške, i ona u petoj minuti i ova ovdje. Osam od deset sudaca bi uživo dodijelilo drugi žuti, međutim snimke prikazuju kako ovo ipak nije bilo za kaznu", naglasio je Strahonja.

VAR se nije smio uključiti

VAR nije imao mogućnost uključivanja.

"Propisano je jasno da se kod druge opomene VAR ne smije uključiti. U nekim dijelovima nogometne igre VAR je krivo propisao protokole, nadamo se da će se to regulirati", dodao je Strahonja.

Prokomentirao je i sudačke odluke Zdenka Lovrića na Poljudu u petak.

Penal za Hajduk je bio, ali upitno je ono što je prethodilo

Utakmicu su obilježile Lovrićeve odluke. U 55. minuti Lovrić je odlučio ponoviti kazneni udarac za Hajduk nakon što je vratar Intera Matković obranio udarac Caktaša s bijele točke. Linijski sudac Pataki signalizirao je Lovriću da se vratar gostiju prerano pomaknuo sa svoje linije pa se jedanaesterac morao ponoviti.

Uslijedili su burni prosvjedi Zaprešićana, no morali su se pomiriti s ponavljanjem kaznenog udarca, a Caktaš je iz ponovljenog pokušaja u 60. minuti uspio izjednačiti.

Hajduk je i do samog kaznenog udarca došao nakon gotovo petominutnog pregledavanja snimke. Naime, stoper Intera Soldo laktom je na svojoj gol-liniji blokirao udarac Jradija s desetak metara, ali udarcu Hajdukovog napadača prethodila je vrlo sumnjiva situacija.

Juranović je jedva dostigao dugo ubacivanje u kazneni prostor gostiju i spriječio loptu da završi u gol-autu, dojam je kako u tome zapravo i nije uspio, no ni nakon višeminutne analize putem VAR-a suci nisu mogli zaključiti je li lopta svojim cijelim obujmom prešla liniju i stoga su ostali pri odluci donesenoj na terenu. Glavnom sucu Lovriću tehnologija je bila potrebna i kod procjene je li Soldo igrao rukom ili ne, a u toj je situaciji promijenio svoju odluku donesenu na terenu te je pokazao na bijelu točku i Soldi crveni karton.

"Ovdje je vidljivo da se radi o namjernom igranju rukom. Sve je čisto, potpuno ispravna odluka", rekao je Strahonja o dosuđenom jedanaestercu za Hajduk, a o tome što je prethodilo penalu kazao je da je bilo premalo kamera.

O spornoj situaciji s kraja utakmice: Apsolutni prekršaj za Inter

U 97. minuti Hajduk je došao do pobjede, ali iz još jedne sumnjive situacije. Lopta je bila u kaznenom prostoru Intera, na nju su išli igrač Intera Mlinar i Ismajli, došlo je do kontakta i Mlinar je pao. Ubačenu loptu Dimitrov je glavom zakucao u mrežu. Ipak, VAR se opet oglasio. Sudac Lovrić je pogledao snimku i ustvrdio je da je sve bilo čisto, na što su igrači Intera i njihov trener Tomislav Ivković poludjeli.

"Ovdje se radi apsolutno o prekršaju. Vidi se kako igrač Hajduka udara igrača Intera po nozi. VAR sudac mora pogledati snimku od početka akcije, a druga prilika je ostala neiskorištena. Po meni je glavni sudac ovdje pogriješio", zaključio je Strahonja.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više