HNL

Strahonja pohvalio suce. Dinamov gol je čist, kao i penal za Osijek

Screenshot: HRT

SUDAČKI ekspert Mario Strahonja u HRT-ovom Stadionu komentirao je suđenje u 32. kolu HNL-a odigranom prošli vikend, a posebnu je pažnju obratio na dvije odluke o kojima se mnogo pričalo.

Dinamov gol je čist

Prva situacija je ona s utakmice Slaven Belupa i Dinama. Marko Tolić lobom je prebacio vratara Slavena i doveo Dinamo u vodstvo u 64. minuti. U duelu na gol liniji bili su Mislav Oršić i Bruno Goda, a Slavenovi nogometaši tražili su prekršaj Oršića, smatrajući da je onemogućio Godu da blokira loptu. Ipak, Strahonja ističe da je u toj situaciji sve bilo čisto.

"Teška situacija, ali imamo kontakt oba igrača. Imaju ispružene ruke jedan prema drugom. Niti jedan niti drugi igrač nisu imali mogućnost igranja loptom niti su kontaktom spriječili drugog igrača da igra loptom. Sigurno je da u ovakvim situacijama sudac ne smije ništa suditi. Zato postoji VAR soba koja je napravila kontrolu, ali ovdje nema nikakve jasne i očigledne pogreške", rekao je.

Također je pohvalio kompletnu sudačku postavu zbog reakcije u 52. minuti. Tada je Bosec napravio prekršaj na Gvardiolu za kazneni udarac i crveni karton, ali je nakon VAR intervencije utvrđeno da je Gvardiol bio u zaleđu pa su prethodne odluke, koje bi inače bile ispravne, poništene. Posebnu pohvalu Strahonja je uputio glavnom sucu Igoru Pajaču.

"Pajač je sudio samouvjereno, vraća se u formu. Kod svake odluke je bio siguran, govorom tijela je pokazao da se njegovim odlukama može i treba vjerovati, što je jako važno. On je donio neke odluke kontra sebe, ali je pokazao da to radi mirno i koncentrirano te da upravlja cijelom situacijom", istaknuo je.

Penal za Osijek također ispravno dosuđen

Druga kontroverzna situacija dogodila se na utakmici Osijeka i Varaždina. Duboko u sudačkoj nadoknadi stoper Varaždina Novoselec igrao je rukom u svom kaznenom prostoru, a sudac Dario Kulušić je dosudio jedanaesterac nakon pregleda VAR snimke. Isprva je bilo teško zaključiti je li rukom prvo igrao Novoselec ili Santini, ali Strahonja kaže da je Kulušić donio ispravnu odluku u jako teškom trenutku. Varaždinov vratar Horkaš naposljetku je obranio udarac Miereza i tako donio bod svojoj momčadi.

"Sudac ovu situaciju nije mogao vidjeti iz svoje pozicije. Pažljivo je gledao snimku nakon intervencije VAR-a, što nije nimalo lako u završnoj fazi utakmice. Vidljivo je da je obrambeni igrač prvi dirao loptu rukom, a ovo je apsolutno odvojena ruka od tijela i jedino što je bilo moguće je kazneni udarac", zaključio je Strahonja.

Kulušića je također pohvalio zbog odlične forme: "Pokazao je jedan nevjerojatan napredak, ima kontinuitet utakmica ove sezone s dobrim suđenjem."

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više